Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

Foto: Pixabay

Umjetna inteligencija (AI) bi oko 2045. godine trebala biti sposobna pisati bestelere, što znači da će se razviti do te mjere da oponaša najkrerativnije umove u ljudskoj povijesti. Naravno, sve to još uvijek je teorija, ali ako AI uistinu može biti toliko kreativna, znači li to da će moći fotografirati kao profesionalci?

Teško je u to povjerovati, barem ako se postavi na taj način. Ako se pak postavi na način da bi AI mogla učiniti više od čovjeka po pitanju editiranja fotografija... To već zvuči točnije i nije nimalo negativno, dapače. Korisnost po tom pitanju ne treba previše naglašavati. No, to nije tema, Google navodi da će jednog dana AI fotografirati umjesto čovjeka. Ipak, uzmimo primjer koji bi mogao razvjeriti.

Fotograf ima klijenta, klijent ima ideje... i mijenja ih tijekom fotografiranja u nešto što prvotno nije dogovoreno. Zato jer se predomislio, misli da može biti bolje. Ili, fotograf sam smatra da može biti bolje. Kako bi umjetna inteligencija reagirala u takvoj situaciji? Kako bi savjetovala poboljšanja? To su pitanja na koja nema odgovora jer dok AI može odrediti savršeni kut, pozu, objekt... ne može improvizirati. Ili tako mislimo u današnje vrijeme kad smo daleko od AI kao realnosti u tehnološkom svijetu.

Slično može biti i kad se govori o editiranju fotografija jer što ako klijent nije zadovoljan? Takve se stvari događaju i upitno je kako točno objasniti umjetnoj inteligenciji da promijeni određenu stavku. Ili, da sama prepozna određene nepravilnosti bez da budu rečene. Ili, da ne uklanja ono što smatra nepravilnim.

Bezbroj je kombinacija u ovim primjerima i zato se u ovom trenutku čini da AI neće moći zamijeniti čovjeka u kreativnim radnjama, posebno ne fotografiranju i obrađivanju fotografija. Vrijeme nas možda razuvjeri, istina, no dok se to ne dogodi čovjek ima prednost jer praksa ipak u ovom slučaju pobjeđuje teoriju - iz daleke nam budućnosti.

Još iz kategorije

Birokracija na Facebooku? O, da, uvijek kada je Hrvatska u pitanju

Birokracija na Facebooku? O, da, uvijek kada je Hrvatska u pitanju

14.11.2017. komentiraj

Vjerojatno ste u životu čuli barem jedan vic koji objašnjava koliko je određenih ljudi potrebno da bi promijenilo jednu sijalicu. Takve se doskočice obično naslanjaju na kakve stereotipe i, realno, nisu baš pretjerano pristojne (a i rijetko su smiješne). Od nedavno tu seriju viceva možemo dopuniti novom verzijom: „Koliko je HRT-ovaca potrebno za jednu objavu na Facebooku?“

Car je gol!

Car je gol!

14.11.2017. komentiraj

Je li ili nije IP adresa osobni podatak, koliko je to uopće važno i kako to utječe na društvo? Raspravljali su stručnjaci za informacijske tehnologije, sigurnost, online marketing, pravnici, … Rezultati rasprave su blago rečeno uznemirujući.

INOVACIJA …  koju se ne može odbiti

INOVACIJA … koju se ne može odbiti

13.11.2017. komentiraj

U prethodnoj sam kolumni najavio prikaz jedne inovativne ideje za koju ne postoji niti jedan objektivni razlog zbog kojega se ne bi realizirala. Radi se o ideji za postavljanje spomenika zaslužnim Zagrepčanima, koja je došla u okviru pilota www.zg-inovacija.eu. Detalje prijedloga o spomenicima u gradu Zagrebu i raspravu vidi OVDJE. Predložena su tri nova spomenika, u povodu smrti uistinu zaslužnih građana: Relje Bašića, Zvonka Špišića i Vlade Štefančića.