Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

Foto: Pixabay

Umjetna inteligencija (AI) bi oko 2045. godine trebala biti sposobna pisati bestelere, što znači da će se razviti do te mjere da oponaša najkrerativnije umove u ljudskoj povijesti. Naravno, sve to još uvijek je teorija, ali ako AI uistinu može biti toliko kreativna, znači li to da će moći fotografirati kao profesionalci?

Teško je u to povjerovati, barem ako se postavi na taj način. Ako se pak postavi na način da bi AI mogla učiniti više od čovjeka po pitanju editiranja fotografija... To već zvuči točnije i nije nimalo negativno, dapače. Korisnost po tom pitanju ne treba previše naglašavati. No, to nije tema, Google navodi da će jednog dana AI fotografirati umjesto čovjeka. Ipak, uzmimo primjer koji bi mogao razvjeriti.

Fotograf ima klijenta, klijent ima ideje... i mijenja ih tijekom fotografiranja u nešto što prvotno nije dogovoreno. Zato jer se predomislio, misli da može biti bolje. Ili, fotograf sam smatra da može biti bolje. Kako bi umjetna inteligencija reagirala u takvoj situaciji? Kako bi savjetovala poboljšanja? To su pitanja na koja nema odgovora jer dok AI može odrediti savršeni kut, pozu, objekt... ne može improvizirati. Ili tako mislimo u današnje vrijeme kad smo daleko od AI kao realnosti u tehnološkom svijetu.

Slično može biti i kad se govori o editiranju fotografija jer što ako klijent nije zadovoljan? Takve se stvari događaju i upitno je kako točno objasniti umjetnoj inteligenciji da promijeni određenu stavku. Ili, da sama prepozna određene nepravilnosti bez da budu rečene. Ili, da ne uklanja ono što smatra nepravilnim.

Bezbroj je kombinacija u ovim primjerima i zato se u ovom trenutku čini da AI neće moći zamijeniti čovjeka u kreativnim radnjama, posebno ne fotografiranju i obrađivanju fotografija. Vrijeme nas možda razuvjeri, istina, no dok se to ne dogodi čovjek ima prednost jer praksa ipak u ovom slučaju pobjeđuje teoriju - iz daleke nam budućnosti.

Još iz kategorije

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

20.04.2018. komentiraj

Promjene koje iziskuje proces digitalne transformacije kompanija znače da će i IT morati mijenjati način na koji pristupa rješavanju zahtjeva poslovanja, jer se očekuju novi i inovativni modeli te primjena novih tehnologija na drugačiji način, brži time to market te jeftinija i jednostavnija infrastruktura.

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

17.04.2018. komentiraj

Teorijska razmatranja o neposrednoj demokraciji u prošloj kolumni možemo ovdje dopuniti njezinim neželjenim učincima kao i o mogućim načinima konkretne primjene u organizacijama poput stranaka ili lokalne i državne uprave. Vraćamo se na odličan članak „Liquid Democracy: True Democracy for the 21st Century“. Autor Dominik Schiener iznosi sljedeće manjkavosti neposredne demokracije

Ransomware jednostavno cvjeta

Ransomware jednostavno cvjeta

16.04.2018. komentiraj

Hakeri više nisu skloni napadima koji ruše sustave do te mjere da sve unutar njih mogu vrlo lako pokrasti, već su skloniji zaključavanju i blokiranju sustava u svrhu ucjena. To je mnogo jednostavnije, ali i unosnije, kao što je i bezbolnije žrtvama. Zato ransomware toliko cvjeta.