Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

Foto: Pixabay

Umjetna inteligencija (AI) bi oko 2045. godine trebala biti sposobna pisati bestelere, što znači da će se razviti do te mjere da oponaša najkrerativnije umove u ljudskoj povijesti. Naravno, sve to još uvijek je teorija, ali ako AI uistinu može biti toliko kreativna, znači li to da će moći fotografirati kao profesionalci?

Teško je u to povjerovati, barem ako se postavi na taj način. Ako se pak postavi na način da bi AI mogla učiniti više od čovjeka po pitanju editiranja fotografija... To već zvuči točnije i nije nimalo negativno, dapače. Korisnost po tom pitanju ne treba previše naglašavati. No, to nije tema, Google navodi da će jednog dana AI fotografirati umjesto čovjeka. Ipak, uzmimo primjer koji bi mogao razvjeriti.

Fotograf ima klijenta, klijent ima ideje... i mijenja ih tijekom fotografiranja u nešto što prvotno nije dogovoreno. Zato jer se predomislio, misli da može biti bolje. Ili, fotograf sam smatra da može biti bolje. Kako bi umjetna inteligencija reagirala u takvoj situaciji? Kako bi savjetovala poboljšanja? To su pitanja na koja nema odgovora jer dok AI može odrediti savršeni kut, pozu, objekt... ne može improvizirati. Ili tako mislimo u današnje vrijeme kad smo daleko od AI kao realnosti u tehnološkom svijetu.

Slično može biti i kad se govori o editiranju fotografija jer što ako klijent nije zadovoljan? Takve se stvari događaju i upitno je kako točno objasniti umjetnoj inteligenciji da promijeni određenu stavku. Ili, da sama prepozna određene nepravilnosti bez da budu rečene. Ili, da ne uklanja ono što smatra nepravilnim.

Bezbroj je kombinacija u ovim primjerima i zato se u ovom trenutku čini da AI neće moći zamijeniti čovjeka u kreativnim radnjama, posebno ne fotografiranju i obrađivanju fotografija. Vrijeme nas možda razuvjeri, istina, no dok se to ne dogodi čovjek ima prednost jer praksa ipak u ovom slučaju pobjeđuje teoriju - iz daleke nam budućnosti.

Još iz kategorije

CES 2018: Vašar tehnologije u Las Vegasu, uspjeh koji je vrlo teško postići

CES 2018: Vašar tehnologije u Las Vegasu, uspjeh koji je vrlo teško postići

17.01.2018. komentiraj

Više od 3900 izlagača, 185 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta, 255,48 tisuća četvornih metara izložbenog prostora i ove godine obilježili su jedan od najvećih svjetskih sajmova tehnologije. Ogromnim prostorima klasičnog izložbenog dijela treba pribrojati dodatne postave u hotelima i to u dvoranama i sobama, restoranima, ali i sajmove unutar sajma kao što su Digital Experience! i Showstoppers. Sve je to ipak premaleno jer CES raste. Uz to, CES je u Las Vegasu postao peti po veličini sajam automobila u SAD-u.

INOVACIJA …  demo verzija „Obrnute učionice“

INOVACIJA … demo verzija „Obrnute učionice“

16.01.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni naveli  10 osnovnih koraka  koje treba učiniti pri implementaciji „Flipped Classroom“ (FC)  u nastavu. Na korak 1. – uspostavu FC kao službeno priznate metode. Pojedinačno nastavnici naravno teško mogu utjecati na  državne obrazovne vlasti (Ministarstva znanosti i obrazovanja). Eksperimentalno je moguće primijeniti FC uz dozvolu  određene institucije: škola, fakultet., No u slučaju nekog prigovora (nezadovoljni učenik/student, roditelj) može doći do problema zbog „non-compliance“-a.

Pametni satovi su cool, ali nisu baš popularni kod korisnika

Pametni satovi su cool, ali nisu baš popularni kod korisnika

15.01.2018. komentiraj

Pametni satovi imaju milijune korisnika koji ih obožavaju i ne misle odustati od njih. To je odlično i potvrđuje da ti uređaji imaju određenu vrijednost, ali... Pametni telefoni, računala, televizori, igrače konzole i "tradicionalni" satovi imaju milijarde korisnika. Teško je naći dom na svijetu u kojem nije barem jedna od ovih stvarčica, a najčešće su sve. I tu je problem, pametni satovi su trebali biti to.