Moderan hardver za pohranu i obradu podataka zahtjeva i adekvatno prilagođena softverska rješenja

Moderan hardver za pohranu i obradu podataka zahtjeva i adekvatno prilagođena softverska rješenja

Foto: Shutterstock

Aplikacije su zapravo pokretačka snaga velikih sustava kao što su podatkovni centri, a samim time i kompanija koje ih koriste. Stoga, kad govorimo da bi sve postojeće trebalo mijenjati praktički iz njihova temelja, nastaje problem. Zasad samo teoretski, ali vrijeme je da se reagira jer sve skupa može se pretvoriti u praksu ako industrija ne bude spremna na flash rješenja za pohranu podataka, a vrlo brzo i izdržljivu memoriju (eng. persistent memory) poznatiju kao „storage class“ memoriju.

I jedno i drugo postat će kroz nekoliko godina dio arhitekture, a tako nešto ne može se zanemarivati i vrijeme je za potpunu prilagodbu. Nažalost po developere, to donosi probleme koji im se nimalo ne sviđaju. Primjerice, flash mijenja diskove kakve danas poznajemo i hardverski se baziraju na čipovima umjesto magnetskih traka koje se vrte i slično. U principu, to donosi veće brzine pa ne utječe toliko na samu bit aplikacija, ali svejedno traži obavljanje velikog posla i uklanjanje svega što je stara tehnologija tražila, a nova više ne traži. Ujedno, temelj je za ono što slijedi.

Naime, istinski problemi nastat će kad "storage class" memorija postane standard. U današnje vrijeme imamo diskove koji služe za pohranu podataka jer im je kapacitet izniman, troše malo energije, jeftini su, ali ujedno i jako spori. Barem kad ih usporedimo s DRAM (Dynamic Random-Access Memory) koji je iznimno brz, ali ujedno ima nedostatan kapacitet, troši mnogo energije i skup je. No, uparen s diskom situacija se izvodi na prihvatljiv način. Uostalom, HDD i RAM surađuju od "pamtivijeka".

Za nekoliko godina to više neće biti potrebno jer pojavom "storage class" memorije imat ćemo zamjenu za disk i RAM u jednoj tehnologiji, koja će omogućavati prostor za pohranu današnjih diskova, ali ujedno će "čitati" podatke brzinom kakvu ima DRAM i "pisati" ih brže no bilo koji današnji HDD. Naravno, to mijenja kompletnu arhitekturu servera jer mnogo hardvera će nestati, sve će biti bitno brže i samim time "struktura" aplikacija se mijenja.

Nimalo idealna situacija, ali s obzirom da je riječ o napretku, negodovanje će brzo biti prekinuto. Jer, s većim brzinama rada povećat će se opseg posla, samim time i produktivnost, a s time i sve ostalo pa će konačni rezultat biti pozitivan...

Još iz kategorije

KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

21.02.2018. komentiraj

Najjači domaći telekom imao je zaista dobru prošlu poslovnu godinu jer su mu svi ključni pokazatelji pozitivni jer prihodu i EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) rasli su 11 odnosno 11,2 posto.  Tako je čak i ako se izuzme utjecaj kupnje Crnogorskog Telekoma početkom prošle godine, ali i pripajanja H1 Telekoma Optimi Telekomu koji je se dogodio sredinom prošle godine.

INOVACIJA … „use it or lose it!“ („Iskoristi ili izgubi!“)

INOVACIJA … „use it or lose it!“ („Iskoristi ili izgubi!“)

19.02.2018. komentiraj

Mnogo smo puta govorili o „frugal innovation“ („siromašna inovacija“) koju naročito u Indiji rade pod geslom: „Učini što trebaš  s onim što imaš!“. Pod tim se podrazumijeva napraviti nešto novo što rješava problem ili potrebu bez velikih troškova, u pravilu mnogo jeftinije od konkurencije ili sa sredstvima koje imamo pri ruci. To može biti auto bez električnih podizača prozora ili servo volana, ali za  cijenu od oko 3.000 $ (Tata Nano):

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

17.02.2018. komentiraj

Kriptovalute nisu bile posljednjih mjeseci zanimljive samo ulagačima na svim stranama svijeta već i hakerima, koji su uživali u činjenici što se trag tog digitalnog novca ne može pratiti pa je s plijenom lakše „pobjeći“. No, oni koji se bave ransomware vrstom cyber kriminala dozlogordilo je i odlučili su okrenuti leđa bitcoinu te se okrenuti alternativama.