Moderan hardver za pohranu i obradu podataka zahtjeva i adekvatno prilagođena softverska rješenja

Moderan hardver za pohranu i obradu podataka zahtjeva i adekvatno prilagođena softverska rješenja

Foto: Shutterstock

Aplikacije su zapravo pokretačka snaga velikih sustava kao što su podatkovni centri, a samim time i kompanija koje ih koriste. Stoga, kad govorimo da bi sve postojeće trebalo mijenjati praktički iz njihova temelja, nastaje problem. Zasad samo teoretski, ali vrijeme je da se reagira jer sve skupa može se pretvoriti u praksu ako industrija ne bude spremna na flash rješenja za pohranu podataka, a vrlo brzo i izdržljivu memoriju (eng. persistent memory) poznatiju kao „storage class“ memoriju.

I jedno i drugo postat će kroz nekoliko godina dio arhitekture, a tako nešto ne može se zanemarivati i vrijeme je za potpunu prilagodbu. Nažalost po developere, to donosi probleme koji im se nimalo ne sviđaju. Primjerice, flash mijenja diskove kakve danas poznajemo i hardverski se baziraju na čipovima umjesto magnetskih traka koje se vrte i slično. U principu, to donosi veće brzine pa ne utječe toliko na samu bit aplikacija, ali svejedno traži obavljanje velikog posla i uklanjanje svega što je stara tehnologija tražila, a nova više ne traži. Ujedno, temelj je za ono što slijedi.

Naime, istinski problemi nastat će kad "storage class" memorija postane standard. U današnje vrijeme imamo diskove koji služe za pohranu podataka jer im je kapacitet izniman, troše malo energije, jeftini su, ali ujedno i jako spori. Barem kad ih usporedimo s DRAM (Dynamic Random-Access Memory) koji je iznimno brz, ali ujedno ima nedostatan kapacitet, troši mnogo energije i skup je. No, uparen s diskom situacija se izvodi na prihvatljiv način. Uostalom, HDD i RAM surađuju od "pamtivijeka".

Za nekoliko godina to više neće biti potrebno jer pojavom "storage class" memorije imat ćemo zamjenu za disk i RAM u jednoj tehnologiji, koja će omogućavati prostor za pohranu današnjih diskova, ali ujedno će "čitati" podatke brzinom kakvu ima DRAM i "pisati" ih brže no bilo koji današnji HDD. Naravno, to mijenja kompletnu arhitekturu servera jer mnogo hardvera će nestati, sve će biti bitno brže i samim time "struktura" aplikacija se mijenja.

Nimalo idealna situacija, ali s obzirom da je riječ o napretku, negodovanje će brzo biti prekinuto. Jer, s većim brzinama rada povećat će se opseg posla, samim time i produktivnost, a s time i sve ostalo pa će konačni rezultat biti pozitivan...

Još iz kategorije

INOVACIJA …  angažman i participacija građana

INOVACIJA … angažman i participacija građana

22.05.2018. komentiraj

LiquidFeedback i CitizenLab su odlične platforme za pomak demokracije od čisto reprezentativne (19. stoljeće!) prema oblicima primjerenijim 21. stoljeću. Takva je društvena inovacija lako ostvariva postojećim tehnološkim rješenjima, prije svega inačicama mreža socijalnih medija.

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

21.05.2018. komentiraj

Zbog opće digitalizacije korporativnih sustava stvoren je virtualni svijet bez granica, gdje se odvija kontinuirana razmjena podataka pohranjenih u korporativnim mrežama. Ovaj način poslovanja pridonio je njegovoj učinkovitosti, ali je također povećavao rizik od krađe i iskorištavanja tih podataka. U prilog tome govore i rezultati istraživanja tvrtke Clico, za područja sigurnosti, umrežavanja i upravljanja, prema kojima će vjerojatnost da će vaša tvrtka biti hakirana u prvoj godini osnivanja biti gotovo stopostotna!

INOVACIJA …  CitizenLab rješenje

INOVACIJA … CitizenLab rješenje

16.05.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni vidjeli kakvo rješenje za neposredn(ij)u demokraciju nudi https://liquidfeedback.org/ . U međuvremenu se dosta rasplamsala rasprava o „nomologiji“ a što koji termin zapravo znači. U raspravi je osobito istaknut odnos između predstavničke i „sudjelujuće“ demokracije, odnosno izvedenice iz stranih pojmova: reprezentativna i participativna demokracija.