Moderan hardver za pohranu i obradu podataka zahtjeva i adekvatno prilagođena softverska rješenja

Moderan hardver za pohranu i obradu podataka zahtjeva i adekvatno prilagođena softverska rješenja

Foto: Shutterstock

Aplikacije su zapravo pokretačka snaga velikih sustava kao što su podatkovni centri, a samim time i kompanija koje ih koriste. Stoga, kad govorimo da bi sve postojeće trebalo mijenjati praktički iz njihova temelja, nastaje problem. Zasad samo teoretski, ali vrijeme je da se reagira jer sve skupa može se pretvoriti u praksu ako industrija ne bude spremna na flash rješenja za pohranu podataka, a vrlo brzo i izdržljivu memoriju (eng. persistent memory) poznatiju kao „storage class“ memoriju.

I jedno i drugo postat će kroz nekoliko godina dio arhitekture, a tako nešto ne može se zanemarivati i vrijeme je za potpunu prilagodbu. Nažalost po developere, to donosi probleme koji im se nimalo ne sviđaju. Primjerice, flash mijenja diskove kakve danas poznajemo i hardverski se baziraju na čipovima umjesto magnetskih traka koje se vrte i slično. U principu, to donosi veće brzine pa ne utječe toliko na samu bit aplikacija, ali svejedno traži obavljanje velikog posla i uklanjanje svega što je stara tehnologija tražila, a nova više ne traži. Ujedno, temelj je za ono što slijedi.

Naime, istinski problemi nastat će kad "storage class" memorija postane standard. U današnje vrijeme imamo diskove koji služe za pohranu podataka jer im je kapacitet izniman, troše malo energije, jeftini su, ali ujedno i jako spori. Barem kad ih usporedimo s DRAM (Dynamic Random-Access Memory) koji je iznimno brz, ali ujedno ima nedostatan kapacitet, troši mnogo energije i skup je. No, uparen s diskom situacija se izvodi na prihvatljiv način. Uostalom, HDD i RAM surađuju od "pamtivijeka".

Za nekoliko godina to više neće biti potrebno jer pojavom "storage class" memorije imat ćemo zamjenu za disk i RAM u jednoj tehnologiji, koja će omogućavati prostor za pohranu današnjih diskova, ali ujedno će "čitati" podatke brzinom kakvu ima DRAM i "pisati" ih brže no bilo koji današnji HDD. Naravno, to mijenja kompletnu arhitekturu servera jer mnogo hardvera će nestati, sve će biti bitno brže i samim time "struktura" aplikacija se mijenja.

Nimalo idealna situacija, ali s obzirom da je riječ o napretku, negodovanje će brzo biti prekinuto. Jer, s većim brzinama rada povećat će se opseg posla, samim time i produktivnost, a s time i sve ostalo pa će konačni rezultat biti pozitivan...

Još iz kategorije

KOMENTAR: Mobiteli nisu luksuz, još jedna u nizu suludih ideja

KOMENTAR: Mobiteli nisu luksuz, još jedna u nizu suludih ideja

22.09.2017. komentiraj

Kada je ministar zdravstva Milivoj Kujundžić najavio kako će se među ostalim uz alkohol, cigarete, igre na sreću pod poreznom presijom od čak 10 posto naći i mobilni telefoni zaista dođe čovjeku da se zapita tko je tako nešto uopće smislio. Narodski rečeno – tko je tu lud!

INOVACIJA …  u javnom sektoru (II)

INOVACIJA … u javnom sektoru (II)

18.09.2017. komentiraj

U ovoj smo kolumni do sada o inovacijama u javnom sektoru na ovaj ili onaj način govorili u čak desetak članaka. Osnovni „tenor“ je bilo zaostajanje inovacije u javnom sektoru u odnosu na realni. Prepoznavanje uzroka tome može pomoći da se i tu inovacija etablira kao pozitivna i važna aktivnost. Kao primjer možemo uzeti raspravu na meetup-sastanku 14.9. 2017. na temu „HR i inovacija“.

Blockchain tehnologija kao transformator sigurnosne industrije

Blockchain tehnologija kao transformator sigurnosne industrije

13.09.2017. komentiraj

Blockchain tehnologija ne mora služiti samo za baratanje kriptovalutama, ona može poslužiti i u sigurnosne svrhe. Jer, zbog načina na koji je izvedena nudi se kao idealno rješenje na mnogim poljima, ponajviše onom vezanom uz Internet stvari (IoT), koji će procvjetati čim mobilne mreže pete generacije (5G) postanu stvarnost.