KOMENTAR: Tele2 i dalje pod pritiskom Tiska, ali i nema baš puno izbora na tržištu

KOMENTAR: Tele2 i dalje pod pritiskom Tiska, ali i nema baš puno izbora na tržištu

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Krenula je sezona izlazaka poslovnih rezultata, od domaćih telekom operatera prvi je kao i uvijek Tele2 Hrvatska, treći po veličini mobilni operater i zapravo jedini na tržištu koji od tri velika Hrvatskog Telekoma i Vipneta nema segment fiksnih telekomunikacijskih usluga.

Prije nego prijeđemo na poslovnu 2017. godinu treba reći da bi bilo za očekivati da Tele2 Hrvatska u trenutku kada je Hrvatskom Telekomu koji je kroz predstečajnu nagodbu dobio upravljanje Optima Telekomom preuzme ovog nekad najjačeg domaćeg alternativnog fiksnog telekom operatera. To bi bilo još logičnije jer je Optima Telekom tijekom prošle godine, nakon mnogo borbe što one koja se odvijala pod povećalom javnosti, što one iza kulisa koja je bila toliko žestoka da se sredstava nisu birala, pripojila H1 Telekoma. Tako spojeni Optima Telekom i H1 Telekom nakon što HT bude njima upravljao u narednim godinama predstavljaju logičan plijen za Tele2 Hrvatska.

Naime, kada se u konstelaciji snaga na domaćem telekom tržištu pogleda da je Vipnet osnažio svoj portfelj i fiksnim uslugama kupnjom već poodavno B.Neta, pa Amis Telekoma, te na kraju Metroneta koji je iznimno snažan u segmentu poslovnih korisnika jasno je da Tele2 zapravo nema puno izbora. Stoga Tele2 zapravo nema puno izbora i trebao bi gledati kako preuzeti nakon predstečajne nagodbe Optimu Telekom. Naravno, sve ovisi kakvo će biti stanje u Optimi i kome će vlasnici među kojima je među većima i Hrvatski Telekom odluče prodati ovog fiksnog telekom operatera.

S obzirom na veličinu domaćeg telekomunikacijskog tržišta za Tele2 Hrvatska bio bi to dobar poslovni potez. Uz to, bez obzira na to što dolaze 5G mreže koje će u ruralnim područjima omogućiti rast brzina pristupa i neće biti potrebe za gradnjom široke optičke infrastrukture imati i fiksno poslovanje svakako bi bilo pozitivno za Tele2 u Hrvatskoj.

Vratimo se malo na poslovne rezultate Tele2 u 2017. godini koji su sasvim solidni, pritišće ih to što ne mogu prodano naplatiti od Tiska koji je kao dio Agrokora pod posebnim upravljanjem u kojem se događaju lude stvari poput namjernog rušenja cijena dionica, čudnovatih prijedloga nagodbi koji su na granici zakonitosti, a kako netko u jednom društvu reče prije nekoliko dana daleko je to od zakona i zakonitosti, a o pravi i pravičnosti da se i ne govori.

Za Tele2 Hrvatska je pozitivno da je ostvaren i nastavljen rast prihoda i po osnovni konstantne valute, ali i ukupno uzevši uz fluktuaciju tečaja. EBITDA je pritisnut već spomenutim tiskom, raste broj korisnika ali polako. Pritom kao i Hrvatski Telekom i Vipnet gubi prihode od roaminga, ali to je očekivano i na to su telekomi bili spremni.

Sve u svemu 2017. godina za Tele2 Hrvatska je svakako bila dobra, a kakva će biti 2018. ostaje da se vidi pogotovo jer će se nastaviti s tarifnim ratovima za korisnike na domaćem telekom tržištu, ali će biti potrebno i početi se pripremati za 5G.

Još iz kategorije

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

17.02.2018. komentiraj

Kriptovalute nisu bile posljednjih mjeseci zanimljive samo ulagačima na svim stranama svijeta već i hakerima, koji su uživali u činjenici što se trag tog digitalnog novca ne može pratiti pa je s plijenom lakše „pobjeći“. No, oni koji se bave ransomware vrstom cyber kriminala dozlogordilo je i odlučili su okrenuti leđa bitcoinu te se okrenuti alternativama.

Umjetna inteligencija zamijenila izvanzemaljce kao naš najveći strah od uništenja

Umjetna inteligencija zamijenila izvanzemaljce kao naš najveći strah od uništenja

15.02.2018. komentiraj

Izvanzemaljci su prije i nakon Drugog svjetskog rata bili prijetnja od koje se javnost smrzavala, iako nikakvi konkretni dokazi o njihovom dolasku na Zemlju nisu zapravo ponuđeni ni pokazani. Dakle, masovna histerija nastala je s razvojem tehnologije i odlazaka u svemir, što je dovelo do situacije u kojoj bi ljudi viđali „nepoznate leteće objekte“ (NLO) po nebu u svako doba dana ili noći. Odavno straha prema izvanzemaljcima nema, ali zato postoji jedan izniman prema umjetnoj inteligenciji (AI).

KOMENTAR: Sasvim solidna 2017. godina za Vipnet

KOMENTAR: Sasvim solidna 2017. godina za Vipnet

13.02.2018. komentiraj

Poslovni rezultati Vipneta, objavljeni u sklopu rezultata Telekom Austrie, pokazuju da je odluka o kupnji Metroneta bila itekako ispravna jer i konsolidirani rezultati kada se i u godini ranije uzme utjecaj Metroneta pokazuju pozitivan smjer na godišnjoj razini.