KOMENTAR: Stiže vrijeme nosivih uređaja

KOMENTAR: Stiže vrijeme nosivih uređaja

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Mnogi korisnici još ne vide pravu svrhu u novim nosivim tehnologijama, nosivim uređajima, no očito je da će se to već početi drastično mijenjati u 2018. godini jer primjerice Apple najavljuje i prvi pametni sat s monitoringom rada srca na razini EKG-a. Hoće li doista taj dodatak na postojeći sustav za praćenje rada srca koji sada mjeri samo broj otkucaja zaista biti te kvalitete koja se najavljuje ostaje da se vidi.

Međutim, brojke analitičara govore da će se tržište gotovo pa udvostručiti u naredne četiri godine. Pritom ne treba zaboraviti da se nastavlja i razvoj pametnih telefona i da mnogi korisnici i dalje radije imaju pametni telefona ali ne i još neki dodatak uz njega.

Predstojeći sajam CES u Las Vegasu, na kojem će biti i ekipa ICTbusiness.info i ICTbusiness TV-a dat će naznake razvoja nosivih uređaja u sljedećoj godini. Prema najavama očekuje nas mnoštvo novih uređaja od pametnih narukvica, pametnog nakita, pametnih satova najrazličitijih proizvođača. Zadnji CES, odnosno CES 2017 održan prije godinu dana gotovo je pa jednu cijelu dvoranu imao posvećenu nosivim tehnologijama i pripadajućim rješenjima.

Kako stvari sada stoje očekuje se da će u 2012. godini biti isporučeno 222,3 milijuna wearable uređaja, u odnosu na njih 113,2 milijuna u 2017. To je skoro pa dvostruko bolji rezultat. I, kao što se može vidjeti prema objavljenom izvještaju, najveći dio čine osnovne narukvice za zglob ruke, kao Xiaomi Mi Band ili Fitbit Charge. Njih je isporučeno 45 milijuna ove godine i čine 39,8 posto kompletnog tržišta. Odmah nakon slijede pametni satovi s 31,6 milijuna isporuka i 27,9 posto udjela na tržištu. Osnovni satovi pak su na 29,9 milijuna i 26,4 posto udjela. Samim time, jasno je da upravo pametni satovi zajedno čine trenutno 61,5 milijuna isporuka i to je dokaz da još uvijek dominiraju tržištem nosivih uređaja.

To će se nastaviti i za tri godine jer dok će osnovni satovi kao Pebble činiti 78 milijuna isporuka i 35,1 posto tržišta, pametni satovi kao Apple Watch ili Galaxy Gear činit će 32,1 posto i zabilježit će 71,5 milijuna isporuka. Istovremeno, narukvice će biti na 21,5 posto tržišta ili 47,7 milijuna isporuka, što je rast od samo 1,5 posto u odnosu na 2017.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  5W2H metoda u inovaciji

INOVACIJA … 5W2H metoda u inovaciji

22.01.2018. komentiraj

Postoje brojne metode analize „inovacijskog kapaciteta“ neke inovativne ideje. A što je to „inovacijski kapacitet“? To je zapravo vjerojatnost da će se neka ideja pretvoriti u inovaciju! Drugim riječima: kolika je vjerojatnost da će se ideja realizirati na način da postane nešto novo i održivo korisno? Jedna od tih metoda je i „5W2H“.

CES 2018: Vašar tehnologije u Las Vegasu, uspjeh koji je vrlo teško postići

CES 2018: Vašar tehnologije u Las Vegasu, uspjeh koji je vrlo teško postići

17.01.2018. komentiraj

Više od 3900 izlagača, 185 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta, 255,48 tisuća četvornih metara izložbenog prostora i ove godine obilježili su jedan od najvećih svjetskih sajmova tehnologije. Ogromnim prostorima klasičnog izložbenog dijela treba pribrojati dodatne postave u hotelima i to u dvoranama i sobama, restoranima, ali i sajmove unutar sajma kao što su Digital Experience! i Showstoppers. Sve je to ipak premaleno jer CES raste. Uz to, CES je u Las Vegasu postao peti po veličini sajam automobila u SAD-u.

INOVACIJA …  demo verzija „Obrnute učionice“

INOVACIJA … demo verzija „Obrnute učionice“

16.01.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni naveli  10 osnovnih koraka  koje treba učiniti pri implementaciji „Flipped Classroom“ (FC)  u nastavu. Na korak 1. – uspostavu FC kao službeno priznate metode. Pojedinačno nastavnici naravno teško mogu utjecati na  državne obrazovne vlasti (Ministarstva znanosti i obrazovanja). Eksperimentalno je moguće primijeniti FC uz dozvolu  određene institucije: škola, fakultet., No u slučaju nekog prigovora (nezadovoljni učenik/student, roditelj) može doći do problema zbog „non-compliance“-a.