KOMENTAR: Stiže vrijeme nosivih uređaja

KOMENTAR: Stiže vrijeme nosivih uređaja

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Mnogi korisnici još ne vide pravu svrhu u novim nosivim tehnologijama, nosivim uređajima, no očito je da će se to već početi drastično mijenjati u 2018. godini jer primjerice Apple najavljuje i prvi pametni sat s monitoringom rada srca na razini EKG-a. Hoće li doista taj dodatak na postojeći sustav za praćenje rada srca koji sada mjeri samo broj otkucaja zaista biti te kvalitete koja se najavljuje ostaje da se vidi.

Međutim, brojke analitičara govore da će se tržište gotovo pa udvostručiti u naredne četiri godine. Pritom ne treba zaboraviti da se nastavlja i razvoj pametnih telefona i da mnogi korisnici i dalje radije imaju pametni telefona ali ne i još neki dodatak uz njega.

Predstojeći sajam CES u Las Vegasu, na kojem će biti i ekipa ICTbusiness.info i ICTbusiness TV-a dat će naznake razvoja nosivih uređaja u sljedećoj godini. Prema najavama očekuje nas mnoštvo novih uređaja od pametnih narukvica, pametnog nakita, pametnih satova najrazličitijih proizvođača. Zadnji CES, odnosno CES 2017 održan prije godinu dana gotovo je pa jednu cijelu dvoranu imao posvećenu nosivim tehnologijama i pripadajućim rješenjima.

Kako stvari sada stoje očekuje se da će u 2012. godini biti isporučeno 222,3 milijuna wearable uređaja, u odnosu na njih 113,2 milijuna u 2017. To je skoro pa dvostruko bolji rezultat. I, kao što se može vidjeti prema objavljenom izvještaju, najveći dio čine osnovne narukvice za zglob ruke, kao Xiaomi Mi Band ili Fitbit Charge. Njih je isporučeno 45 milijuna ove godine i čine 39,8 posto kompletnog tržišta. Odmah nakon slijede pametni satovi s 31,6 milijuna isporuka i 27,9 posto udjela na tržištu. Osnovni satovi pak su na 29,9 milijuna i 26,4 posto udjela. Samim time, jasno je da upravo pametni satovi zajedno čine trenutno 61,5 milijuna isporuka i to je dokaz da još uvijek dominiraju tržištem nosivih uređaja.

To će se nastaviti i za tri godine jer dok će osnovni satovi kao Pebble činiti 78 milijuna isporuka i 35,1 posto tržišta, pametni satovi kao Apple Watch ili Galaxy Gear činit će 32,1 posto i zabilježit će 71,5 milijuna isporuka. Istovremeno, narukvice će biti na 21,5 posto tržišta ili 47,7 milijuna isporuka, što je rast od samo 1,5 posto u odnosu na 2017.

Još iz kategorije

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

20.04.2018. komentiraj

Promjene koje iziskuje proces digitalne transformacije kompanija znače da će i IT morati mijenjati način na koji pristupa rješavanju zahtjeva poslovanja, jer se očekuju novi i inovativni modeli te primjena novih tehnologija na drugačiji način, brži time to market te jeftinija i jednostavnija infrastruktura.

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

17.04.2018. komentiraj

Teorijska razmatranja o neposrednoj demokraciji u prošloj kolumni možemo ovdje dopuniti njezinim neželjenim učincima kao i o mogućim načinima konkretne primjene u organizacijama poput stranaka ili lokalne i državne uprave. Vraćamo se na odličan članak „Liquid Democracy: True Democracy for the 21st Century“. Autor Dominik Schiener iznosi sljedeće manjkavosti neposredne demokracije

Ransomware jednostavno cvjeta

Ransomware jednostavno cvjeta

16.04.2018. komentiraj

Hakeri više nisu skloni napadima koji ruše sustave do te mjere da sve unutar njih mogu vrlo lako pokrasti, već su skloniji zaključavanju i blokiranju sustava u svrhu ucjena. To je mnogo jednostavnije, ali i unosnije, kao što je i bezbolnije žrtvama. Zato ransomware toliko cvjeta.