KOMENTAR: Sasvim solidna 2017. godina za Vipnet

KOMENTAR: Sasvim solidna 2017. godina za Vipnet

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Poslovni rezultati Vipneta, objavljeni u sklopu rezultata Telekom Austrie, pokazuju da je odluka o kupnji Metroneta bila itekako ispravna jer i konsolidirani rezultati kada se i u godini ranije uzme utjecaj Metroneta pokazuju pozitivan smjer na godišnjoj razini.

S obzirom na to da je Metronet bio samo telekom operater okrenut poslovnim korisnicima stvoren je manje od godinu dana nakon akvizicije Metroneta novi brend Vip Metronet Business Solutions koji Vipnetu omogućuje pružanje najkompleksnijih mobilnih, fiksnih i ICT rješenja. Sveukupno,  uključujući Metronet, Vipnet je u fiksnom segmentu zabilježio porast prihoda od 30.1 posto.

U borbi za korisnike Vipnet je ojačao i svoju IPTV uslugu. Godinu su tako završili povećanjem u segmentu premium sportskog sadržaja osiguravajući prava na prijenose utakmica UEFA Lige prvaka. Prijenosi utakmica počinju sredinom 2018, a Vipnet je prava otkupio za iduće tri sezone. U ovom segmentu za Vipnet predstoji mnogo posla jer je to iznimno zahtjevan posao s obzirom na paralelne prijenose više utakmica istovremeno.

Iako im je posljednji kvartal u usporedbi s onim iz 2016. godine ipak lošiji od očekivanja, to nije utjecalo na ukupni pozitivan rezultat u 2017. Jasno je da su ukupni rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekoma ipak sasvim solidni i pokazuju pozitivne trendove poglavito ako se uzme u obzir nastavak ulaganja i povećanje dosega brzog širokopojasnog interneta za više od 465 tisuća kućanstava.

Pritom je Vipnet završio projekt implementacije, kako sami tvrde, najbrže 4G+/LTE mreže u većim gradovima s brzinama do 300 Mbit/s te je uz to počeo s testiranjima 5G funkcionalnosti uz pomoć testnih frekvencija koje je alocirao HAKOM. Snažno širenje 4G+/LTE tehnologija velikih kapaciteta omogućava Vipnetu da ponudi brzine interneta i preko 100 Mbit/s čak i u ruralnim dijelovima Hrvatske, pojašnjava iz ovog telekoma.

Ove godine može se očekivati nastavak testiranja 5G mreža, možda ne početak komercijalizacije jer za nju će biti potrebni uređaji, no ulaganja će svakako ići u tome smjeru. Treba svakako spomenuti da će izgradnja 5G mreža za telekome biti iznimno zahtjevna jer će zahtijevati dvostruko više baznih stanica nego što ih je danas. Može se očekivati veća međusobna suradnja svih telekoma jer bi to bilo logično pogotovo što takva povećana izgradnja čeka sva tri mobilna operatera i Hrvatski Telekom i Vipnet i Tele2.

 

Što su za ICTbusiness TV govorili predstavnici domaćeg telekom sektora pogledajte u posljednjoj epizodi „ICTbusiness TV: Telekom tržište u velikim promjenama“.

 

Rezultate Vipneta pronađite ovdje.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  angažman i participacija građana

INOVACIJA … angažman i participacija građana

22.05.2018. komentiraj

LiquidFeedback i CitizenLab su odlične platforme za pomak demokracije od čisto reprezentativne (19. stoljeće!) prema oblicima primjerenijim 21. stoljeću. Takva je društvena inovacija lako ostvariva postojećim tehnološkim rješenjima, prije svega inačicama mreža socijalnih medija.

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

21.05.2018. komentiraj

Zbog opće digitalizacije korporativnih sustava stvoren je virtualni svijet bez granica, gdje se odvija kontinuirana razmjena podataka pohranjenih u korporativnim mrežama. Ovaj način poslovanja pridonio je njegovoj učinkovitosti, ali je također povećavao rizik od krađe i iskorištavanja tih podataka. U prilog tome govore i rezultati istraživanja tvrtke Clico, za područja sigurnosti, umrežavanja i upravljanja, prema kojima će vjerojatnost da će vaša tvrtka biti hakirana u prvoj godini osnivanja biti gotovo stopostotna!

INOVACIJA …  CitizenLab rješenje

INOVACIJA … CitizenLab rješenje

16.05.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni vidjeli kakvo rješenje za neposredn(ij)u demokraciju nudi https://liquidfeedback.org/ . U međuvremenu se dosta rasplamsala rasprava o „nomologiji“ a što koji termin zapravo znači. U raspravi je osobito istaknut odnos između predstavničke i „sudjelujuće“ demokracije, odnosno izvedenice iz stranih pojmova: reprezentativna i participativna demokracija.