KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Velika konkurencija na domaćem mobilnom telekom tržištu prije gotovo dvije godine natjerala je trećeg po veličini domaćeg telekom operatera Tele2 da krene s ulaganjima. Iako su jako dugo tvrdili kako neće tako skoro ulaziti u 4G odnosno neće dizati najnoviju generaciju mobilnih mreža koje donose velike brzine prijenosa podataka ipak su to učinili i početkom prošle godine pustili u pogon svoju 4G mrežu.

Uz ulaganje u podizanje kvalitete 3G mreže te stvaranje 4G infrastrukture Tele2 ima mjesta gdje koriste i mrežu drugog telekoma u tzv. „nacionalnom roamingu“ što korisnike ne košta ništa ali dokazuje kako ipak konzervativnije ulažu. Treba istaknuti kako koriste mobilnu infrastrukturu najjačeg domaćeg telekoma HT-a.

Zbog toga velikog investicijskog ciklusa koji je završen početkom prošle godine ovogodišnja kapitalna ulaganja su ipak mnogo manja. Pritom je zanimljivo kako se u posljednjem kvartalu i u cijeloj ovoj godini, odnosno prvih devet mjeseci bilježi snažan rast prihoda i dobiti.

Što se tiče tržišta mobilni telekom operateri bore se za nove korisnike tarifama i uslugama, većim brzinama, više GB-a u tarifama no Tele2 trenutno ima veliki problem jer njegovi konkurentni Hrvatski Telekom i Vipnet sve više svojih usluga guraju u bundle pakete koji uključuju sve moguće usluge od telefonije, pristupa internetu, televizije, mobilne telefonije pa i ICT usluga, ali i usluga kupnje električne energije.

Na telekom tržištu se već neko vrijeme govori i kako Tele2 traži kupca za svoje poslovanje u Hrvatskoj, no konkretnijih informacija o tome nema. Spominju se i neki zainteresirani, a ako do kupnje i dođe poslovni rezultati za prvih devet mjeseci ove godine ali i očekivanja za cijelu poslovnu 2017. godinu svakako idu u prilog rastu cijene kod možebitne kupovine Tele2 u Hrvatskoj.

Još iz kategorije

CES 2018: Vašar tehnologije u Las Vegasu, uspjeh koji je vrlo teško postići

CES 2018: Vašar tehnologije u Las Vegasu, uspjeh koji je vrlo teško postići

17.01.2018. komentiraj

Više od 3900 izlagača, 185 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta, 255,48 tisuća četvornih metara izložbenog prostora i ove godine obilježili su jedan od najvećih svjetskih sajmova tehnologije. Ogromnim prostorima klasičnog izložbenog dijela treba pribrojati dodatne postave u hotelima i to u dvoranama i sobama, restoranima, ali i sajmove unutar sajma kao što su Digital Experience! i Showstoppers. Sve je to ipak premaleno jer CES raste. Uz to, CES je u Las Vegasu postao peti po veličini sajam automobila u SAD-u.

INOVACIJA …  demo verzija „Obrnute učionice“

INOVACIJA … demo verzija „Obrnute učionice“

16.01.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni naveli  10 osnovnih koraka  koje treba učiniti pri implementaciji „Flipped Classroom“ (FC)  u nastavu. Na korak 1. – uspostavu FC kao službeno priznate metode. Pojedinačno nastavnici naravno teško mogu utjecati na  državne obrazovne vlasti (Ministarstva znanosti i obrazovanja). Eksperimentalno je moguće primijeniti FC uz dozvolu  određene institucije: škola, fakultet., No u slučaju nekog prigovora (nezadovoljni učenik/student, roditelj) može doći do problema zbog „non-compliance“-a.

Pametni satovi su cool, ali nisu baš popularni kod korisnika

Pametni satovi su cool, ali nisu baš popularni kod korisnika

15.01.2018. komentiraj

Pametni satovi imaju milijune korisnika koji ih obožavaju i ne misle odustati od njih. To je odlično i potvrđuje da ti uređaji imaju određenu vrijednost, ali... Pametni telefoni, računala, televizori, igrače konzole i "tradicionalni" satovi imaju milijarde korisnika. Teško je naći dom na svijetu u kojem nije barem jedna od ovih stvarčica, a najčešće su sve. I tu je problem, pametni satovi su trebali biti to.