KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Velika konkurencija na domaćem mobilnom telekom tržištu prije gotovo dvije godine natjerala je trećeg po veličini domaćeg telekom operatera Tele2 da krene s ulaganjima. Iako su jako dugo tvrdili kako neće tako skoro ulaziti u 4G odnosno neće dizati najnoviju generaciju mobilnih mreža koje donose velike brzine prijenosa podataka ipak su to učinili i početkom prošle godine pustili u pogon svoju 4G mrežu.

Uz ulaganje u podizanje kvalitete 3G mreže te stvaranje 4G infrastrukture Tele2 ima mjesta gdje koriste i mrežu drugog telekoma u tzv. „nacionalnom roamingu“ što korisnike ne košta ništa ali dokazuje kako ipak konzervativnije ulažu. Treba istaknuti kako koriste mobilnu infrastrukturu najjačeg domaćeg telekoma HT-a.

Zbog toga velikog investicijskog ciklusa koji je završen početkom prošle godine ovogodišnja kapitalna ulaganja su ipak mnogo manja. Pritom je zanimljivo kako se u posljednjem kvartalu i u cijeloj ovoj godini, odnosno prvih devet mjeseci bilježi snažan rast prihoda i dobiti.

Što se tiče tržišta mobilni telekom operateri bore se za nove korisnike tarifama i uslugama, većim brzinama, više GB-a u tarifama no Tele2 trenutno ima veliki problem jer njegovi konkurentni Hrvatski Telekom i Vipnet sve više svojih usluga guraju u bundle pakete koji uključuju sve moguće usluge od telefonije, pristupa internetu, televizije, mobilne telefonije pa i ICT usluga, ali i usluga kupnje električne energije.

Na telekom tržištu se već neko vrijeme govori i kako Tele2 traži kupca za svoje poslovanje u Hrvatskoj, no konkretnijih informacija o tome nema. Spominju se i neki zainteresirani, a ako do kupnje i dođe poslovni rezultati za prvih devet mjeseci ove godine ali i očekivanja za cijelu poslovnu 2017. godinu svakako idu u prilog rastu cijene kod možebitne kupovine Tele2 u Hrvatskoj.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  angažman i participacija građana

INOVACIJA … angažman i participacija građana

22.05.2018. komentiraj

LiquidFeedback i CitizenLab su odlične platforme za pomak demokracije od čisto reprezentativne (19. stoljeće!) prema oblicima primjerenijim 21. stoljeću. Takva je društvena inovacija lako ostvariva postojećim tehnološkim rješenjima, prije svega inačicama mreža socijalnih medija.

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

21.05.2018. komentiraj

Zbog opće digitalizacije korporativnih sustava stvoren je virtualni svijet bez granica, gdje se odvija kontinuirana razmjena podataka pohranjenih u korporativnim mrežama. Ovaj način poslovanja pridonio je njegovoj učinkovitosti, ali je također povećavao rizik od krađe i iskorištavanja tih podataka. U prilog tome govore i rezultati istraživanja tvrtke Clico, za područja sigurnosti, umrežavanja i upravljanja, prema kojima će vjerojatnost da će vaša tvrtka biti hakirana u prvoj godini osnivanja biti gotovo stopostotna!

INOVACIJA …  CitizenLab rješenje

INOVACIJA … CitizenLab rješenje

16.05.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni vidjeli kakvo rješenje za neposredn(ij)u demokraciju nudi https://liquidfeedback.org/ . U međuvremenu se dosta rasplamsala rasprava o „nomologiji“ a što koji termin zapravo znači. U raspravi je osobito istaknut odnos između predstavničke i „sudjelujuće“ demokracije, odnosno izvedenice iz stranih pojmova: reprezentativna i participativna demokracija.