KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Velika konkurencija na domaćem mobilnom telekom tržištu prije gotovo dvije godine natjerala je trećeg po veličini domaćeg telekom operatera Tele2 da krene s ulaganjima. Iako su jako dugo tvrdili kako neće tako skoro ulaziti u 4G odnosno neće dizati najnoviju generaciju mobilnih mreža koje donose velike brzine prijenosa podataka ipak su to učinili i početkom prošle godine pustili u pogon svoju 4G mrežu.

Uz ulaganje u podizanje kvalitete 3G mreže te stvaranje 4G infrastrukture Tele2 ima mjesta gdje koriste i mrežu drugog telekoma u tzv. „nacionalnom roamingu“ što korisnike ne košta ništa ali dokazuje kako ipak konzervativnije ulažu. Treba istaknuti kako koriste mobilnu infrastrukturu najjačeg domaćeg telekoma HT-a.

Zbog toga velikog investicijskog ciklusa koji je završen početkom prošle godine ovogodišnja kapitalna ulaganja su ipak mnogo manja. Pritom je zanimljivo kako se u posljednjem kvartalu i u cijeloj ovoj godini, odnosno prvih devet mjeseci bilježi snažan rast prihoda i dobiti.

Što se tiče tržišta mobilni telekom operateri bore se za nove korisnike tarifama i uslugama, većim brzinama, više GB-a u tarifama no Tele2 trenutno ima veliki problem jer njegovi konkurentni Hrvatski Telekom i Vipnet sve više svojih usluga guraju u bundle pakete koji uključuju sve moguće usluge od telefonije, pristupa internetu, televizije, mobilne telefonije pa i ICT usluga, ali i usluga kupnje električne energije.

Na telekom tržištu se već neko vrijeme govori i kako Tele2 traži kupca za svoje poslovanje u Hrvatskoj, no konkretnijih informacija o tome nema. Spominju se i neki zainteresirani, a ako do kupnje i dođe poslovni rezultati za prvih devet mjeseci ove godine ali i očekivanja za cijelu poslovnu 2017. godinu svakako idu u prilog rastu cijene kod možebitne kupovine Tele2 u Hrvatskoj.

Još iz kategorije

Birokracija na Facebooku? O, da, uvijek kada je Hrvatska u pitanju

Birokracija na Facebooku? O, da, uvijek kada je Hrvatska u pitanju

14.11.2017. komentiraj

Vjerojatno ste u životu čuli barem jedan vic koji objašnjava koliko je određenih ljudi potrebno da bi promijenilo jednu sijalicu. Takve se doskočice obično naslanjaju na kakve stereotipe i, realno, nisu baš pretjerano pristojne (a i rijetko su smiješne). Od nedavno tu seriju viceva možemo dopuniti novom verzijom: „Koliko je HRT-ovaca potrebno za jednu objavu na Facebooku?“

Car je gol!

Car je gol!

14.11.2017. komentiraj

Je li ili nije IP adresa osobni podatak, koliko je to uopće važno i kako to utječe na društvo? Raspravljali su stručnjaci za informacijske tehnologije, sigurnost, online marketing, pravnici, … Rezultati rasprave su blago rečeno uznemirujući.

INOVACIJA …  koju se ne može odbiti

INOVACIJA … koju se ne može odbiti

13.11.2017. komentiraj

U prethodnoj sam kolumni najavio prikaz jedne inovativne ideje za koju ne postoji niti jedan objektivni razlog zbog kojega se ne bi realizirala. Radi se o ideji za postavljanje spomenika zaslužnim Zagrepčanima, koja je došla u okviru pilota www.zg-inovacija.eu. Detalje prijedloga o spomenicima u gradu Zagrebu i raspravu vidi OVDJE. Predložena su tri nova spomenika, u povodu smrti uistinu zaslužnih građana: Relje Bašića, Zvonka Špišića i Vlade Štefančića.