KOMENTAR: Kako je Apple sreo Nou

KOMENTAR: Kako je Apple sreo Nou

Foto: Goran Matošević / Tomich Productions

Nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg sajma za Hangar 18 i njihov brand Noa kada su se prvi put predstavili na najvećem svjetskom sajmu mobilne tehnologije MWC u Barceloni ova je godina kako saznajemo bila jako zanimljiva. Novi modeli na tržištu N7 i N1, ali i najnoviji koji tek dolazi N10 pokazali su se zanimljivi ne samo operaterima već i proizvođačima.

I dok se čeka da Deutsche Telekom odobri ulazak Noa pametnih telefona u svoju prodajnu mrežu, pa tako i u Hrvatski Telekom, Noin štand na sajmu obilazili su i veliki proizvođači poput Huaweija, Samsunga, a ukazao se i predstavnik Applea. Novi Noin flagship model neki će nazvati kopijom Apple iPhone X telefona no to je možda samo na prvi pogled tako zbog njegova dizajna i to prije svega dizajna ekrana.

Appleov predstavnik koji se šetao po štandu i razgledao modele posebno se zadržao kod ovog novog koji je od svih bio „skriven“ ispod poklopca za koji niti kod slikanja nismo dobili dozvolu da ga maknemo ispod zaštite plastike. Svi ostali modeli mogli su se dodirnuti i isprobati.

Appleovac je bio zainteresiran, kako saznajemo, za sve detalje novog telefona. Tako naravno i za cijenu. I tu je bilo posebno zanimljivo. Predstavnici Noe nisu mu imali želju pokvariti dan i reći da će cijena novog telefona biti oko 330 eura već su ga otpravili u uvjerenju da je cijena oko 500 eura. Svi dobro znamo da je cijena iPhone X i podosta veća od 1000 eura ovisno o tehničkim specifikacija.

Možda će neki ovu priču nazvati urbanom legendom, no novi Noa flagship model ima zaista jako dobre karakteristike. Svakako najzanimljivija novost bio će Noa N10, uređaj čiji zaslon podsjeća na onaj na iPhoneu X, odnosno, kako to proizvođač ističe, "od ruba do zuba". 6,2-inčni zaslon omjera stranica 18:9, u FHD+ rezoluciji (2160x1080 piksela) nije jedina odlika kojom se može pohvaliti nadolazeći model.

Noa N10 imat će dvije 16-megapikselne Sonyjeve kamere na stražnjoj strani uređaja. Riječ je o kamerama s najnovijim IMX499 senzorom. Dvostruka stražnja kamera će, uz pomoć najnovijeg Sony senzora i oversampling tehnologije omogućiti stvaranje fotografija i do 80 MP. I prednja selfie kamera je od 16 MP kako bi mogla podržavati „Face ID“ i „Face Beauty“ funkcionalnosti.

Još iz kategorije

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

20.03.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako već od početka 2016. godine znamo za ključni savjet koji nam je dala analiza IFO instituta iz Njemačke: „Jedino što je važno jest predanost reformama“! Od tada se ne dešava (gotovo) ništa na planu strukturnih reformi.

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

16.03.2018. komentiraj

Danas se često govori o umjetnoj inteligenciji. Iz tog me razloga Dražen zamolio da se primim tipkovnice i napišem seriju kolumna o umjetnoj inteligenciji, kako bismo pojasnili ovo zanimljivo i raznoliko područje. Prvo što je potrebno napraviti je jedan terminološki pregled postojećih naziva, jer se u virtualnom svijetu termini često krivo koriste.

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

12.03.2018. komentiraj

prethodnoj smo kolumni na anegdotalan način prikazali  koliko je društvena inovacija u nas zanemarena. Najavili smo  danas dati ozbiljnije primjere ove važne aktivnosti u nas. Našli smo ih neočekivano u Izvješću EK o Hrvatskoj. Ono se primarno bavi u makroekonomikom i provođenjem reformi u 2017. godini.