KOMENTAR: HT-ove poslovne rezultate pogurala kupnja Crnogorskog Telekoma

KOMENTAR: HT-ove poslovne rezultate pogurala kupnja Crnogorskog Telekoma

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Zaokružili smo tjedan objava poslovnih rezultata jer sada su izašli i vrlo dobri poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma HT-a koji pokazuju da se isplatilo kupiti Crnogorski Telekom koji je pogurao rast prihoda i dobiti i to za više od 8 posto. Pokazao se to očito kao jako dobar posao za kompaniju.

Međutim, kada se pogledaju rezultati bez Crnogorskog Telekoma ukupni prihod je tek minimalno pao, dok je EBITDA narasla što znači da se kompanija u potpunosti stabilizirala s obzirom na trendove koji vladaju na tržištu. Pritom treba uzeti u obzir da će na daljnje rezultate utjecaja imati i pripajanje H1 Telekoma Optimi Telekomu čije rezultate HT konsolidira s obzirom na to da upravlja ovim telekomom, sada s ova dva spojena telekoma.

Za HT je svakako značajno da se nastavlja s pozitivnim trendovima u svim segmentima poslovanja, a tome treba dodati kako rastu prihodi od ICT usluga, Iskon raste i ponovno pridonosi. Što se tiče Combisa po konsolidiranim brojkama njim aje doprinos prihodima HT-a pao i to je vrlo logično jer su druge strane prihodi HT-a od ICT usluga su snažno porasli. Može se tako zaključiti kako se više usluga prodavalo unutar grupe odnosno putem HT-a.

HT je nastavio s ulaganjima u fiksnom i mobilnom segmentu podižući brzine na 4G odnosno LTE mreži, ali i u fiksnom dijelu uvodeći sve više FTTh odnosno fiber to the home ili optike. Neki će ipak reći kako su ta ulaganja i dalje premalena, ali treba imati na umu da još uvijek nije zaživio projekt povlačenja novca iz EU fondova namijenjenih podizanju brzina u ruralnim područjima gdje niti jedan telekom nema gotovo pa nikakvog komercijalnog interesa.

I dok se čeka tko će voditi taj projekt, a očekuje se da bi to ipak mogla biti državna tvrtka odašiljači veze što u HT smatraju nelogičnim jer pokazuje nakanu gradnje paralelne infrastrukture dok pak u konkurentskom Vipnetu takav način izgradnje pozdravljaju jer neće biti orijentirani na najjačeg igrača na tržištu.

Ono što je sada vidljivo je da ti novci nisu povučeni kao što je to učinila susjedna Slovenija gdje je to sve rađeno najčešće po obliku javno-privatnog partnerstva telekoma i lokalne zajednice i time je nepovratno izgubljeno dragocjeno vrijeme.

Na telekom tržištu se može čuti različita mišljenja, jedno guraju ideju paralelne infrastrukture, drugi gradnju dijela kojeg nema i svatko u tome vidi svoj i komercijalni i svaki drugi interes i to je legitimno. Bilo bi dobro da se to što prije riješi iskoristi novac koji je na raspolaganju.

Vratimo se mi ipak HT-ovim rezultatima jer ovo gore rješava politika i lobiranje na raznim stranama. Dokaz da su stanjem i trendovima u kompaniji zadovoljni i dioničari pokazuje da je dan prije nego li su objavljeni poslovni rezultati NO HT-a donio odluku da se sadašnjem predsjedniku Uprave Davoru Tomaškoviću produži mandat na iduće četiri godine. To je dobar znak za stabilnost kompanije.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

21.02.2018. komentiraj

Najjači domaći telekom imao je zaista dobru prošlu poslovnu godinu jer su mu svi ključni pokazatelji pozitivni jer prihodu i EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) rasli su 11 odnosno 11,2 posto.  Tako je čak i ako se izuzme utjecaj kupnje Crnogorskog Telekoma početkom prošle godine, ali i pripajanja H1 Telekoma Optimi Telekomu koji je se dogodio sredinom prošle godine.

INOVACIJA … „use it or lose it!“ („Iskoristi ili izgubi!“)

INOVACIJA … „use it or lose it!“ („Iskoristi ili izgubi!“)

19.02.2018. komentiraj

Mnogo smo puta govorili o „frugal innovation“ („siromašna inovacija“) koju naročito u Indiji rade pod geslom: „Učini što trebaš  s onim što imaš!“. Pod tim se podrazumijeva napraviti nešto novo što rješava problem ili potrebu bez velikih troškova, u pravilu mnogo jeftinije od konkurencije ili sa sredstvima koje imamo pri ruci. To može biti auto bez električnih podizača prozora ili servo volana, ali za  cijenu od oko 3.000 $ (Tata Nano):

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

17.02.2018. komentiraj

Kriptovalute nisu bile posljednjih mjeseci zanimljive samo ulagačima na svim stranama svijeta već i hakerima, koji su uživali u činjenici što se trag tog digitalnog novca ne može pratiti pa je s plijenom lakše „pobjeći“. No, oni koji se bave ransomware vrstom cyber kriminala dozlogordilo je i odlučili su okrenuti leđa bitcoinu te se okrenuti alternativama.