Kako će novi val strojnog učenja utjecati na današnje gospodarstvo?

Kako će novi val strojnog učenja utjecati na današnje gospodarstvo?

Foto: Fotolia

Napredno strojno učenje trenutno postiže tektonske promjene u svijetu tehnologije jer algoritmi kojima se barata otkrivaju stvari koje nikad prije nismo mogli primijetiti. Zato se kompanije kao Google, Microsoft, IBM, Amazon, Facebook i Salesforce toliko trude napraviti još pokoji korak naprijed i izdići iznad konkurencije.

Da bi to uspjeli, trebaju poboljšati trenutnu situaciju s umjetnom inteligencijom (AI). Svjesni su da je to jedini način i da će se tako sve skupa dodatno ubrzati jer bi "strojevi" tako bolje znali što i kako, ne bi trebala "ljudska ruka" kao putokaz za ono na čemu se radi u datom trenutku. Kad se to dogodi, promjene u svim grana industrije bit će neminovne - i ubrzane!

Najprije, strojno učenje često se miješa s Ai, ali to nije isto jer dok AI treba improvizirati i nalaziti rješenja na temelju određene situacije, što bi značilo da može samo isprogramirati ili stvoriti nešto bez ljudske pomoći, strojno učenje se bazira na praćenju određenih postupaka, kojima se potom prilagođava, ali ne istupa iz tih okvira.

Ukratko, strojno učenje idealno je za analizu velike količine podataka, a potom i baratanje njima. Zna se da analitičara velikih podataka nedostaje u svijetu i spajanje super računala sa strojnim učenjem mogli bi riješiti taj "ljudski" problem. Zato je poprilično jasno, strojno učenje jest budućnost. Umjetna inteligencija zapravo bi u ovoj priči bila produžena ruka, ona bi znala kako baratati "saznanjima" strojnog učenja.

Kad se to postigne, profitirat će svi, od kompanija koje nam žele donijeti vozila bez vozača, do medicine, do istraživanja apsolutno svih vrsta, bilo da se radi o Zemljinoj kori ili navikama potrošača na tržištu. Dakle, čim stigne "novi val" strojnog učenja potpomognutog umjetnom inteligencijom, promjene će biti toliko brze da će ih se teško pratiti.

Još iz kategorije

Proširena stvarnost nije trik, nego spas za budućnost lokalne maloprodaje

Proširena stvarnost nije trik, nego spas za budućnost lokalne maloprodaje

14.12.2017. komentiraj

Proširena stvarnost (AR) pokazala je svoje mogućnosti kroz igru Pokemon Gó i potvrdila da je veći hit no virtualna stvarnost (VR), što treba zahvaliti činjenici da ne stvara kompletan svijet oko nas već jednostavno implementira određene detalje unutar onoga što uistinu jest oko nas. I zato je ta tehnologija revolucionarna za maloprodaju.

Tehnologiju treba prigrliti i iskoristiti za napredak, a ne joj se protiviti

Tehnologiju treba prigrliti i iskoristiti za napredak, a ne joj se protiviti

12.12.2017. komentiraj

Tehnologiju treba prigrliti, a ne joj se protiviti ili smatrati besmislenom. Na teži način to su se uvjerili brojni poslodavci i zaposleni, koji su uz nedostatak edukacije ostali korak ili više njih iza svih promjena koje su se zbile posljednjih deset ili više godina. Bilo ih je mnogo, trebalo se informirati, educirati i pratiti zbivanja... I nije gotovo!

INOVACIJA …  „Flipped Classroom“ – Case Study

INOVACIJA … „Flipped Classroom“ – Case Study

11.12.2017. komentiraj

U prethodne dvije kolumne prikazao sam generalni „landscape“ primjene ove napredne metode poduke u svijetu i Hrvatskoj. Najkraći optimistički zaključak je: Potencijal primjene Flipped Classroom (FC) u Hrvatskoj je golem! Zaključak je takav zato što nije nađeno da se metoda primjenjuje igdje službeno/redovno. Ta konstatacija vrijedi  za sva predavanja u jednom predmetu, bilo u osnovnim i srednjim školama, bilo na fakultetima/visokim školama.