Kako će novi val strojnog učenja utjecati na današnje gospodarstvo?

Kako će novi val strojnog učenja utjecati na današnje gospodarstvo?

Foto: Fotolia

Napredno strojno učenje trenutno postiže tektonske promjene u svijetu tehnologije jer algoritmi kojima se barata otkrivaju stvari koje nikad prije nismo mogli primijetiti. Zato se kompanije kao Google, Microsoft, IBM, Amazon, Facebook i Salesforce toliko trude napraviti još pokoji korak naprijed i izdići iznad konkurencije.

Da bi to uspjeli, trebaju poboljšati trenutnu situaciju s umjetnom inteligencijom (AI). Svjesni su da je to jedini način i da će se tako sve skupa dodatno ubrzati jer bi "strojevi" tako bolje znali što i kako, ne bi trebala "ljudska ruka" kao putokaz za ono na čemu se radi u datom trenutku. Kad se to dogodi, promjene u svim grana industrije bit će neminovne - i ubrzane!

Najprije, strojno učenje često se miješa s Ai, ali to nije isto jer dok AI treba improvizirati i nalaziti rješenja na temelju određene situacije, što bi značilo da može samo isprogramirati ili stvoriti nešto bez ljudske pomoći, strojno učenje se bazira na praćenju određenih postupaka, kojima se potom prilagođava, ali ne istupa iz tih okvira.

Ukratko, strojno učenje idealno je za analizu velike količine podataka, a potom i baratanje njima. Zna se da analitičara velikih podataka nedostaje u svijetu i spajanje super računala sa strojnim učenjem mogli bi riješiti taj "ljudski" problem. Zato je poprilično jasno, strojno učenje jest budućnost. Umjetna inteligencija zapravo bi u ovoj priči bila produžena ruka, ona bi znala kako baratati "saznanjima" strojnog učenja.

Kad se to postigne, profitirat će svi, od kompanija koje nam žele donijeti vozila bez vozača, do medicine, do istraživanja apsolutno svih vrsta, bilo da se radi o Zemljinoj kori ili navikama potrošača na tržištu. Dakle, čim stigne "novi val" strojnog učenja potpomognutog umjetnom inteligencijom, promjene će biti toliko brze da će ih se teško pratiti.

Još iz kategorije

IP adresa (ni)je osobni podatak!

IP adresa (ni)je osobni podatak!

19.10.2017. komentiraj

Osobnim podacima se smatraju setovi podataka koji se odnose na točno određenu osobu čiji identitet je utvrđen ili se može utvrditi izravnim ili neizravnim putem. Kada je voditelj obrade uz razumni napor legalnim putem može nedvojbeno povezati sa konkretnom osobom, IP adresu bi trebalo smatrati osobnim podatkom. U suprotnom, IP adresa nije osobni podatak. O tome svjedoči i odluka Europskog suda pravde od 19.10.2016.

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

19.10.2017. komentiraj

Velika konkurencija na domaćem mobilnom telekom tržištu prije gotovo dvije godine natjerala je trećeg po veličini domaćeg telekom operatera Tele2 da krene s ulaganjima. Iako su jako dugo tvrdili kako neće tako skoro ulaziti u 4G odnosno neće dizati najnoviju generaciju mobilnih mreža koje donose velike brzine prijenosa podataka ipak su to učinili i početkom prošle godine pustili u pogon svoju 4G mrežu.

Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

18.10.2017. komentiraj

Umjetna inteligencija (AI) bi oko 2045. godine trebala biti sposobna pisati bestelere, što znači da će se razviti do te mjere da oponaša najkrerativnije umove u ljudskoj povijesti. Naravno, sve to još uvijek je teorija, ali ako AI uistinu može biti toliko kreativna, znači li to da će moći fotografirati kao profesionalci?