Kako će novi val strojnog učenja utjecati na današnje gospodarstvo?

Kako će novi val strojnog učenja utjecati na današnje gospodarstvo?

Foto: Fotolia

Napredno strojno učenje trenutno postiže tektonske promjene u svijetu tehnologije jer algoritmi kojima se barata otkrivaju stvari koje nikad prije nismo mogli primijetiti. Zato se kompanije kao Google, Microsoft, IBM, Amazon, Facebook i Salesforce toliko trude napraviti još pokoji korak naprijed i izdići iznad konkurencije.

Da bi to uspjeli, trebaju poboljšati trenutnu situaciju s umjetnom inteligencijom (AI). Svjesni su da je to jedini način i da će se tako sve skupa dodatno ubrzati jer bi "strojevi" tako bolje znali što i kako, ne bi trebala "ljudska ruka" kao putokaz za ono na čemu se radi u datom trenutku. Kad se to dogodi, promjene u svim grana industrije bit će neminovne - i ubrzane!

Najprije, strojno učenje često se miješa s Ai, ali to nije isto jer dok AI treba improvizirati i nalaziti rješenja na temelju određene situacije, što bi značilo da može samo isprogramirati ili stvoriti nešto bez ljudske pomoći, strojno učenje se bazira na praćenju određenih postupaka, kojima se potom prilagođava, ali ne istupa iz tih okvira.

Ukratko, strojno učenje idealno je za analizu velike količine podataka, a potom i baratanje njima. Zna se da analitičara velikih podataka nedostaje u svijetu i spajanje super računala sa strojnim učenjem mogli bi riješiti taj "ljudski" problem. Zato je poprilično jasno, strojno učenje jest budućnost. Umjetna inteligencija zapravo bi u ovoj priči bila produžena ruka, ona bi znala kako baratati "saznanjima" strojnog učenja.

Kad se to postigne, profitirat će svi, od kompanija koje nam žele donijeti vozila bez vozača, do medicine, do istraživanja apsolutno svih vrsta, bilo da se radi o Zemljinoj kori ili navikama potrošača na tržištu. Dakle, čim stigne "novi val" strojnog učenja potpomognutog umjetnom inteligencijom, promjene će biti toliko brze da će ih se teško pratiti.

Još iz kategorije

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

20.03.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako već od početka 2016. godine znamo za ključni savjet koji nam je dala analiza IFO instituta iz Njemačke: „Jedino što je važno jest predanost reformama“! Od tada se ne dešava (gotovo) ništa na planu strukturnih reformi.

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

16.03.2018. komentiraj

Danas se često govori o umjetnoj inteligenciji. Iz tog me razloga Dražen zamolio da se primim tipkovnice i napišem seriju kolumna o umjetnoj inteligenciji, kako bismo pojasnili ovo zanimljivo i raznoliko područje. Prvo što je potrebno napraviti je jedan terminološki pregled postojećih naziva, jer se u virtualnom svijetu termini često krivo koriste.

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

12.03.2018. komentiraj

prethodnoj smo kolumni na anegdotalan način prikazali  koliko je društvena inovacija u nas zanemarena. Najavili smo  danas dati ozbiljnije primjere ove važne aktivnosti u nas. Našli smo ih neočekivano u Izvješću EK o Hrvatskoj. Ono se primarno bavi u makroekonomikom i provođenjem reformi u 2017. godini.