Je li PPV otišao predaleko?

Je li PPV otišao predaleko?

Foto: Fotolia

Plati da bi gledao (Pay Per View – PPV) već je godinama način na koji ljubitelji sporta mogu pratiti svoje omiljene događaje. Priča je jednostavna: ne morate uzimati pakete i plaćati ih svaki mjesec ako se nešto što volite gledati događa svaka tri ili četiri mjeseca. No u najnovijem slučaju iznimno očekivanog meča čini se kako su vlasnici prava doista pretjerali.

Riječ je o dugo najavljivanoj borbi između irskog MMA borca Conora McGregora i američke boksačke legende Floyda Mayweathera. Dugo se špekuliralo hoće li itko uopće organizirati takav boks meč, a sada je poznato da će se okršaj dvojice spomenutih boraca održati 26. kolovoza u Las Vegasu. No, upitno je koliko će gledatelja odlučiti izdvojiti nenormalan novac kojeg organizatori traže za PPV.

Još dok je ova borba bila u sferi hipotetske zavrtjele su se tolike brojke da je i prije službene potvrde nazvana "Borba novca" (The Money Fight). Iako timovi dvojice sportaša nisu otkrivali financijske podatke, neslužbeno se zna da će McGregor dobiti oko 100, a Mayweather čak 150 milijuna dolara. Procjenjuje se da će se oko borbe zavrtjeti više od pola milijarde dolara. Prema informaciji koju je objavio novinar Los Angeles Timesa Lance Pugmire cijena PPV prijenosa stajat će 90 dolara, odnosno 100 dolara ako borbu želite gledati u visokoj rezoluciji.

Ovo nije prvi put da televizije naplaćuju tako velik novac za jednu borbu, budući da je prije dvije godine ista cijena bila za okršaj Mayweathera i Mannyja Pacquaia. Tada je za gledanje prijenosa platilo 4,6 milijuna gledatelja, a očekuje se da će ih ovaj put biti i više. Ipak, objava cijene prilično je razljutila ljubitelje boksa i borilačkih vještina koji su u komentarima članaka masovno najavili da će potražiti kakav ilegalan stream borbe. Biste li vi izdvojili toliko za gledanje jednog događaja?

Još iz kategorije

INOVACIJA …  i izmišljanje „tople vode“

INOVACIJA … i izmišljanje „tople vode“

20.11.2017. komentiraj

U prethodnoj sam kolumni najavio autobiografski prikaz izmišljanja „tople vode“. Ideatori se vrlo često razočaraju suočivši se sa činjenicom da njihova inovativna ideja uopće nije nova! Štoviše, nemoguće je povući jasnu crtu između posve nove ideje i imitacije. Legendarni je primjer Henry Forda i njegove najveće inovacije – pokretne proizvodne trake.

Birokracija na Facebooku? O, da, uvijek kada je Hrvatska u pitanju

Birokracija na Facebooku? O, da, uvijek kada je Hrvatska u pitanju

14.11.2017. komentiraj

Vjerojatno ste u životu čuli barem jedan vic koji objašnjava koliko je određenih ljudi potrebno da bi promijenilo jednu sijalicu. Takve se doskočice obično naslanjaju na kakve stereotipe i, realno, nisu baš pretjerano pristojne (a i rijetko su smiješne). Od nedavno tu seriju viceva možemo dopuniti novom verzijom: „Koliko je HRT-ovaca potrebno za jednu objavu na Facebooku?“

Car je gol!

Car je gol!

14.11.2017. komentiraj

Je li ili nije IP adresa osobni podatak, koliko je to uopće važno i kako to utječe na društvo? Raspravljali su stručnjaci za informacijske tehnologije, sigurnost, online marketing, pravnici, … Rezultati rasprave su blago rečeno uznemirujući.