Je li došlo vrijeme da 64GB diskovnog prostora postane osnovni standard za mobitele?

Je li došlo vrijeme da 64GB diskovnog prostora postane osnovni standard za mobitele?

Foto: Screenshot / Youtube

Pametni telefoni još prošle godine u velikom su broju slučajeva imali 16GB prostora za pohranu podataka kao nešto normalno. Tek su se najveći proizvođači odlučili okuražiti pa postaviti standard od 32GB na svojim najskupljim modelima uređaja. To su potom prihvatili i manji proizvođači, a potom smo vidjeli i na uređajima srednje i niže klase, što znači da je u ovom trenutku 32GB uistinu općeprihvaćeni standard. No, je li stiglo vrijeme za nešto više?

Čini se da jest jer sve se u tehnološkom svijetu ubrzano mijenja. Vodeći proizvođači su već polako prešli na 64GB i čini se da bi dogodine to trebao biti standard, posebno ukoliko iPhone 8 uistinu stigne s tolikim minimalnim kapacitetom. Bio bi to za Apple stvarno velik korak jer tek je iPhone 7 donio uklanjanje 16GB kao standarda i omogućio korisnicima 32GB.

Zato se ne čini previše realan. Ipak je od prvog dana politika Applea ponuditi u najnižem cjenovnom rangu uređaj s kapacitetom koji je dostatan za operativni sustav i osnovne aplikacije, a ukoliko netko želi više, mora platiti stotinjak američkih dolara više. S obzirom da je operativni sustav sve zahtjevniji, kao i neke osnovne aplikacije, morao se napraviti "skok" na 32GB, no čini se da će to biti još barem jednu godinu dovoljno.

Srećom, Android svijet nije tako skučen pa svjedočimo "poplavi" uređaja s minimalno 64GB prostora za pohranu podataka. U posljednje vrijeme to su OnePlus 5 i Nokia 8. Naravno, većinom Android pametni telefoni imaju i microSD rješenje pa pritiska za korisnika nema. Tu je i cloud, kao esktra rješenje. Apple na iPhone modelima nikad nije omogućio microSD, a na veliku žalost te kompanije, kao i drugih, cloud i dalje korisnicima nije najidealnije mjesto za pohranu privatnih stvari. Što zbog nepovjerenja, što zbog činjenice da ipak cloud treba plaćati.

Rezime svega, 32GB je još uvijek dovoljno, ali 64GB bi riješilo potrebe i onih najzahtjevnijih korisnika te bi proizvođači još barem dvije do tri godine bili mirni po tom pitanju. Stoga, u 2018. teško da će se pojaviti flagship model s manje od 64GB prostora za pohranu podataka.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Mobiteli nisu luksuz, još jedna u nizu suludih ideja

KOMENTAR: Mobiteli nisu luksuz, još jedna u nizu suludih ideja

22.09.2017. komentiraj

Kada je ministar zdravstva Milivoj Kujundžić najavio kako će se među ostalim uz alkohol, cigarete, igre na sreću pod poreznom presijom od čak 10 posto naći i mobilni telefoni zaista dođe čovjeku da se zapita tko je tako nešto uopće smislio. Narodski rečeno – tko je tu lud!

INOVACIJA …  u javnom sektoru (II)

INOVACIJA … u javnom sektoru (II)

18.09.2017. komentiraj

U ovoj smo kolumni do sada o inovacijama u javnom sektoru na ovaj ili onaj način govorili u čak desetak članaka. Osnovni „tenor“ je bilo zaostajanje inovacije u javnom sektoru u odnosu na realni. Prepoznavanje uzroka tome može pomoći da se i tu inovacija etablira kao pozitivna i važna aktivnost. Kao primjer možemo uzeti raspravu na meetup-sastanku 14.9. 2017. na temu „HR i inovacija“.

Blockchain tehnologija kao transformator sigurnosne industrije

Blockchain tehnologija kao transformator sigurnosne industrije

13.09.2017. komentiraj

Blockchain tehnologija ne mora služiti samo za baratanje kriptovalutama, ona može poslužiti i u sigurnosne svrhe. Jer, zbog načina na koji je izvedena nudi se kao idealno rješenje na mnogim poljima, ponajviše onom vezanom uz Internet stvari (IoT), koji će procvjetati čim mobilne mreže pete generacije (5G) postanu stvarnost.