Je li došlo vrijeme da 64GB diskovnog prostora postane osnovni standard za mobitele?

Je li došlo vrijeme da 64GB diskovnog prostora postane osnovni standard za mobitele?

Foto: Screenshot / Youtube

Pametni telefoni još prošle godine u velikom su broju slučajeva imali 16GB prostora za pohranu podataka kao nešto normalno. Tek su se najveći proizvođači odlučili okuražiti pa postaviti standard od 32GB na svojim najskupljim modelima uređaja. To su potom prihvatili i manji proizvođači, a potom smo vidjeli i na uređajima srednje i niže klase, što znači da je u ovom trenutku 32GB uistinu općeprihvaćeni standard. No, je li stiglo vrijeme za nešto više?

Čini se da jest jer sve se u tehnološkom svijetu ubrzano mijenja. Vodeći proizvođači su već polako prešli na 64GB i čini se da bi dogodine to trebao biti standard, posebno ukoliko iPhone 8 uistinu stigne s tolikim minimalnim kapacitetom. Bio bi to za Apple stvarno velik korak jer tek je iPhone 7 donio uklanjanje 16GB kao standarda i omogućio korisnicima 32GB.

Zato se ne čini previše realan. Ipak je od prvog dana politika Applea ponuditi u najnižem cjenovnom rangu uređaj s kapacitetom koji je dostatan za operativni sustav i osnovne aplikacije, a ukoliko netko želi više, mora platiti stotinjak američkih dolara više. S obzirom da je operativni sustav sve zahtjevniji, kao i neke osnovne aplikacije, morao se napraviti "skok" na 32GB, no čini se da će to biti još barem jednu godinu dovoljno.

Srećom, Android svijet nije tako skučen pa svjedočimo "poplavi" uređaja s minimalno 64GB prostora za pohranu podataka. U posljednje vrijeme to su OnePlus 5 i Nokia 8. Naravno, većinom Android pametni telefoni imaju i microSD rješenje pa pritiska za korisnika nema. Tu je i cloud, kao esktra rješenje. Apple na iPhone modelima nikad nije omogućio microSD, a na veliku žalost te kompanije, kao i drugih, cloud i dalje korisnicima nije najidealnije mjesto za pohranu privatnih stvari. Što zbog nepovjerenja, što zbog činjenice da ipak cloud treba plaćati.

Rezime svega, 32GB je još uvijek dovoljno, ali 64GB bi riješilo potrebe i onih najzahtjevnijih korisnika te bi proizvođači još barem dvije do tri godine bili mirni po tom pitanju. Stoga, u 2018. teško da će se pojaviti flagship model s manje od 64GB prostora za pohranu podataka.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  i izmišljanje „tople vode“

INOVACIJA … i izmišljanje „tople vode“

20.11.2017. komentiraj

U prethodnoj sam kolumni najavio autobiografski prikaz izmišljanja „tople vode“. Ideatori se vrlo često razočaraju suočivši se sa činjenicom da njihova inovativna ideja uopće nije nova! Štoviše, nemoguće je povući jasnu crtu između posve nove ideje i imitacije. Legendarni je primjer Henry Forda i njegove najveće inovacije – pokretne proizvodne trake.

Birokracija na Facebooku? O, da, uvijek kada je Hrvatska u pitanju

Birokracija na Facebooku? O, da, uvijek kada je Hrvatska u pitanju

14.11.2017. komentiraj

Vjerojatno ste u životu čuli barem jedan vic koji objašnjava koliko je određenih ljudi potrebno da bi promijenilo jednu sijalicu. Takve se doskočice obično naslanjaju na kakve stereotipe i, realno, nisu baš pretjerano pristojne (a i rijetko su smiješne). Od nedavno tu seriju viceva možemo dopuniti novom verzijom: „Koliko je HRT-ovaca potrebno za jednu objavu na Facebooku?“

Car je gol!

Car je gol!

14.11.2017. komentiraj

Je li ili nije IP adresa osobni podatak, koliko je to uopće važno i kako to utječe na društvo? Raspravljali su stručnjaci za informacijske tehnologije, sigurnost, online marketing, pravnici, … Rezultati rasprave su blago rečeno uznemirujući.