Je li došlo vrijeme da 64GB diskovnog prostora postane osnovni standard za mobitele?

Je li došlo vrijeme da 64GB diskovnog prostora postane osnovni standard za mobitele?

Foto: Screenshot / Youtube

Pametni telefoni još prošle godine u velikom su broju slučajeva imali 16GB prostora za pohranu podataka kao nešto normalno. Tek su se najveći proizvođači odlučili okuražiti pa postaviti standard od 32GB na svojim najskupljim modelima uređaja. To su potom prihvatili i manji proizvođači, a potom smo vidjeli i na uređajima srednje i niže klase, što znači da je u ovom trenutku 32GB uistinu općeprihvaćeni standard. No, je li stiglo vrijeme za nešto više?

Čini se da jest jer sve se u tehnološkom svijetu ubrzano mijenja. Vodeći proizvođači su već polako prešli na 64GB i čini se da bi dogodine to trebao biti standard, posebno ukoliko iPhone 8 uistinu stigne s tolikim minimalnim kapacitetom. Bio bi to za Apple stvarno velik korak jer tek je iPhone 7 donio uklanjanje 16GB kao standarda i omogućio korisnicima 32GB.

Zato se ne čini previše realan. Ipak je od prvog dana politika Applea ponuditi u najnižem cjenovnom rangu uređaj s kapacitetom koji je dostatan za operativni sustav i osnovne aplikacije, a ukoliko netko želi više, mora platiti stotinjak američkih dolara više. S obzirom da je operativni sustav sve zahtjevniji, kao i neke osnovne aplikacije, morao se napraviti "skok" na 32GB, no čini se da će to biti još barem jednu godinu dovoljno.

Srećom, Android svijet nije tako skučen pa svjedočimo "poplavi" uređaja s minimalno 64GB prostora za pohranu podataka. U posljednje vrijeme to su OnePlus 5 i Nokia 8. Naravno, većinom Android pametni telefoni imaju i microSD rješenje pa pritiska za korisnika nema. Tu je i cloud, kao esktra rješenje. Apple na iPhone modelima nikad nije omogućio microSD, a na veliku žalost te kompanije, kao i drugih, cloud i dalje korisnicima nije najidealnije mjesto za pohranu privatnih stvari. Što zbog nepovjerenja, što zbog činjenice da ipak cloud treba plaćati.

Rezime svega, 32GB je još uvijek dovoljno, ali 64GB bi riješilo potrebe i onih najzahtjevnijih korisnika te bi proizvođači još barem dvije do tri godine bili mirni po tom pitanju. Stoga, u 2018. teško da će se pojaviti flagship model s manje od 64GB prostora za pohranu podataka.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

21.02.2018. komentiraj

Najjači domaći telekom imao je zaista dobru prošlu poslovnu godinu jer su mu svi ključni pokazatelji pozitivni jer prihodu i EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) rasli su 11 odnosno 11,2 posto.  Tako je čak i ako se izuzme utjecaj kupnje Crnogorskog Telekoma početkom prošle godine, ali i pripajanja H1 Telekoma Optimi Telekomu koji je se dogodio sredinom prošle godine.

INOVACIJA … „use it or lose it!“ („Iskoristi ili izgubi!“)

INOVACIJA … „use it or lose it!“ („Iskoristi ili izgubi!“)

19.02.2018. komentiraj

Mnogo smo puta govorili o „frugal innovation“ („siromašna inovacija“) koju naročito u Indiji rade pod geslom: „Učini što trebaš  s onim što imaš!“. Pod tim se podrazumijeva napraviti nešto novo što rješava problem ili potrebu bez velikih troškova, u pravilu mnogo jeftinije od konkurencije ili sa sredstvima koje imamo pri ruci. To može biti auto bez električnih podizača prozora ili servo volana, ali za  cijenu od oko 3.000 $ (Tata Nano):

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

17.02.2018. komentiraj

Kriptovalute nisu bile posljednjih mjeseci zanimljive samo ulagačima na svim stranama svijeta već i hakerima, koji su uživali u činjenici što se trag tog digitalnog novca ne može pratiti pa je s plijenom lakše „pobjeći“. No, oni koji se bave ransomware vrstom cyber kriminala dozlogordilo je i odlučili su okrenuti leđa bitcoinu te se okrenuti alternativama.