iPhone 8 će proizvođačima Android uređaja donijeti samo probleme

iPhone 8 će proizvođačima Android uređaja donijeti samo probleme

Foto: Ilustracija / ConceptsiPhone

Appleov iPhone 8 cjenovno bi se trebao kretati od tisuću do 1200 američkih dolara, što je rekordan iznos novca za pametni telefon i probijanje granice. Neupitno je da će unatoč tome Apple ostvariti rekordne rezultate po pitanju prodaje, ali će ujedno rizik takvog poteza ublažiti smanjenjem cijene starijih modela iPhonea, ali i nadograđenih modela prošlogodišnjih uređaja, što posebno ne ide na ruku konkurentskim proizvođačima.

Pod time se misli na popuste od stotinu i više dolara, što je osjetan pad, tolik da bi mnogi zastali i razmislili pri kupnji novog uređaja. Posebno oni koji ne pate imati najnovije modele, ali ipak žele nešto kvalitetno i dugoročno. No, što ako im se nudi nešto čak i bolje od toga?

Naime, 12. rujna Apple neće predstaviti samo skupocjeni iPhone 8 već stižu uz njega iPhone 7S i 7S Plus, koji će svakako nadmašiti performanse prethodnika, a pritom stići i po cijeni od 649 do 749 dolara za modele od 32GB prostora. Primjerice, u ovom trenutku iPhone 7 (32GB) na Amazonu i dalje košta 668,95 dolara dok je iPhone 7 Plus (32GB) na nešto 774,99 dolara. To znači da za svega nekoliko dana te cijene ne da moraju pasti za stotinu dolara, već moraju ići još niže s obzirom na činjenicu da će 7S i 7S Plus cjenovno biti u startu ta razina, kao 12 mjeseci stariji modeli.

Kompletno tržište to će osjetiti i Apple to zna, svjesno obilježava deset godina od originalnog iPhonea skupocjenim i posebnim modelom, koji će sigurno završiti u rukama milijuna odanih korisnika, dok će deseci milijuna iPhone 7, 7Plus, 7S i 7S Plus modela završiti u rukama onih koji žele za manje novca dobiti istinsko iPhone iskustvo. Ukratko, situacija u kojoj Apple ne može izgubiti. Posebno kad se zna da konkurencija može!

Trenutno, Apple zauzima 85 posto tržišta premium pametnih telefona i ostali se bore za preostalih 15 posto. Snižavanjem cijena iPhonea, borba će biti još teža. Samsung zbog toga ima posebno problema jer iako prodaje na desetke milijuna pametnih telefona, samo mu premium modeli donose osjetan dobitak, s ostalima je na minimumu ili na nuli. Baš kao i ostali.

Svjestan takvog stanja i svoje moći, Apple se odlučio na "rat cijenama", koji u suprotnom ne bi ni počeo. Android proizvođači sad moraju ili ne mijenjati ništa te se nadati da korisnici neće masovno prelaziti na iOS. Ili mogu spuštati osjetno i sami cijene te se nadati da će time privući toliko novih korisnika da profit koji ostvaruju trenutno ostane u najmanju ruku netaknut. Ili će i sami pokušati uz premium modele izbaciti jedan svoj "ekstra" premium pametni telefon iznad tisuću dolara vrijednosti te se nadati da će se korisnici "zakačiti". Ukratko, nada je ono što preostaje konkurenciji, a strategiju kojoj će se prikloniti lakše će donijeti nakon 12. rujna...

Još iz kategorije

KOMENTAR: Mobiteli nisu luksuz, još jedna u nizu suludih ideja

KOMENTAR: Mobiteli nisu luksuz, još jedna u nizu suludih ideja

22.09.2017. komentiraj

Kada je ministar zdravstva Milivoj Kujundžić najavio kako će se među ostalim uz alkohol, cigarete, igre na sreću pod poreznom presijom od čak 10 posto naći i mobilni telefoni zaista dođe čovjeku da se zapita tko je tako nešto uopće smislio. Narodski rečeno – tko je tu lud!

INOVACIJA …  u javnom sektoru (II)

INOVACIJA … u javnom sektoru (II)

18.09.2017. komentiraj

U ovoj smo kolumni do sada o inovacijama u javnom sektoru na ovaj ili onaj način govorili u čak desetak članaka. Osnovni „tenor“ je bilo zaostajanje inovacije u javnom sektoru u odnosu na realni. Prepoznavanje uzroka tome može pomoći da se i tu inovacija etablira kao pozitivna i važna aktivnost. Kao primjer možemo uzeti raspravu na meetup-sastanku 14.9. 2017. na temu „HR i inovacija“.

Blockchain tehnologija kao transformator sigurnosne industrije

Blockchain tehnologija kao transformator sigurnosne industrije

13.09.2017. komentiraj

Blockchain tehnologija ne mora služiti samo za baratanje kriptovalutama, ona može poslužiti i u sigurnosne svrhe. Jer, zbog načina na koji je izvedena nudi se kao idealno rješenje na mnogim poljima, ponajviše onom vezanom uz Internet stvari (IoT), koji će procvjetati čim mobilne mreže pete generacije (5G) postanu stvarnost.