iPhone 8 će proizvođačima Android uređaja donijeti samo probleme

iPhone 8 će proizvođačima Android uređaja donijeti samo probleme

Foto: Ilustracija / ConceptsiPhone

Appleov iPhone 8 cjenovno bi se trebao kretati od tisuću do 1200 američkih dolara, što je rekordan iznos novca za pametni telefon i probijanje granice. Neupitno je da će unatoč tome Apple ostvariti rekordne rezultate po pitanju prodaje, ali će ujedno rizik takvog poteza ublažiti smanjenjem cijene starijih modela iPhonea, ali i nadograđenih modela prošlogodišnjih uređaja, što posebno ne ide na ruku konkurentskim proizvođačima.

Pod time se misli na popuste od stotinu i više dolara, što je osjetan pad, tolik da bi mnogi zastali i razmislili pri kupnji novog uređaja. Posebno oni koji ne pate imati najnovije modele, ali ipak žele nešto kvalitetno i dugoročno. No, što ako im se nudi nešto čak i bolje od toga?

Naime, 12. rujna Apple neće predstaviti samo skupocjeni iPhone 8 već stižu uz njega iPhone 7S i 7S Plus, koji će svakako nadmašiti performanse prethodnika, a pritom stići i po cijeni od 649 do 749 dolara za modele od 32GB prostora. Primjerice, u ovom trenutku iPhone 7 (32GB) na Amazonu i dalje košta 668,95 dolara dok je iPhone 7 Plus (32GB) na nešto 774,99 dolara. To znači da za svega nekoliko dana te cijene ne da moraju pasti za stotinu dolara, već moraju ići još niže s obzirom na činjenicu da će 7S i 7S Plus cjenovno biti u startu ta razina, kao 12 mjeseci stariji modeli.

Kompletno tržište to će osjetiti i Apple to zna, svjesno obilježava deset godina od originalnog iPhonea skupocjenim i posebnim modelom, koji će sigurno završiti u rukama milijuna odanih korisnika, dok će deseci milijuna iPhone 7, 7Plus, 7S i 7S Plus modela završiti u rukama onih koji žele za manje novca dobiti istinsko iPhone iskustvo. Ukratko, situacija u kojoj Apple ne može izgubiti. Posebno kad se zna da konkurencija može!

Trenutno, Apple zauzima 85 posto tržišta premium pametnih telefona i ostali se bore za preostalih 15 posto. Snižavanjem cijena iPhonea, borba će biti još teža. Samsung zbog toga ima posebno problema jer iako prodaje na desetke milijuna pametnih telefona, samo mu premium modeli donose osjetan dobitak, s ostalima je na minimumu ili na nuli. Baš kao i ostali.

Svjestan takvog stanja i svoje moći, Apple se odlučio na "rat cijenama", koji u suprotnom ne bi ni počeo. Android proizvođači sad moraju ili ne mijenjati ništa te se nadati da korisnici neće masovno prelaziti na iOS. Ili mogu spuštati osjetno i sami cijene te se nadati da će time privući toliko novih korisnika da profit koji ostvaruju trenutno ostane u najmanju ruku netaknut. Ili će i sami pokušati uz premium modele izbaciti jedan svoj "ekstra" premium pametni telefon iznad tisuću dolara vrijednosti te se nadati da će se korisnici "zakačiti". Ukratko, nada je ono što preostaje konkurenciji, a strategiju kojoj će se prikloniti lakše će donijeti nakon 12. rujna...

Još iz kategorije

KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

21.02.2018. komentiraj

Najjači domaći telekom imao je zaista dobru prošlu poslovnu godinu jer su mu svi ključni pokazatelji pozitivni jer prihodu i EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) rasli su 11 odnosno 11,2 posto.  Tako je čak i ako se izuzme utjecaj kupnje Crnogorskog Telekoma početkom prošle godine, ali i pripajanja H1 Telekoma Optimi Telekomu koji je se dogodio sredinom prošle godine.

INOVACIJA … „use it or lose it!“ („Iskoristi ili izgubi!“)

INOVACIJA … „use it or lose it!“ („Iskoristi ili izgubi!“)

19.02.2018. komentiraj

Mnogo smo puta govorili o „frugal innovation“ („siromašna inovacija“) koju naročito u Indiji rade pod geslom: „Učini što trebaš  s onim što imaš!“. Pod tim se podrazumijeva napraviti nešto novo što rješava problem ili potrebu bez velikih troškova, u pravilu mnogo jeftinije od konkurencije ili sa sredstvima koje imamo pri ruci. To može biti auto bez električnih podizača prozora ili servo volana, ali za  cijenu od oko 3.000 $ (Tata Nano):

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

17.02.2018. komentiraj

Kriptovalute nisu bile posljednjih mjeseci zanimljive samo ulagačima na svim stranama svijeta već i hakerima, koji su uživali u činjenici što se trag tog digitalnog novca ne može pratiti pa je s plijenom lakše „pobjeći“. No, oni koji se bave ransomware vrstom cyber kriminala dozlogordilo je i odlučili su okrenuti leđa bitcoinu te se okrenuti alternativama.