INOVACIJA … SW alati za „Flipped Classroom“

INOVACIJA … SW alati za „Flipped Classroom“

Foto: Dražen Tomić

U prošloj smo kolumni prikazali mnogobrojne barijere koje predstavljaju izazove za primjenu „Obrnute učionice“. Logično je da ih se  pokušava savladati SW alatima, prije svega onima koji daju on-line potporu. Mogu biti korišteni opći (Google Classroom, Facebook itd) ili e-Learning alati (Moodle itd), ali ima ih dosta specifičnih prilagođenih upravo FC zahtjevima.

Prije pregleda nekoliko on-line rješenja koja omogućuju uspješnu borbu s izazovima FC-a, definirajmo postavljene zahtjeve. Ako vjerujemo u proširenu mantru „Čega nema na Internetu, to niti ne postoji!“, dolazimo do spoznaje da takve gotove specifikacije nažalost nema tj. da standardno opisan proces „Obrnute učionice“ (BPM notacija) ne postoji!? Budući da nam specifikacija treba kako za ocjenu postojećih alata, tako i za izradu novih, pokušajmo je sami  načiniti! Grubi grafički prikaz konkretne instance (visoko školstvo, prikaz sadržaja u prezentaciji, teme i dileme, Facebook) „Flipped Classroom“ za kolegij „Upravljanje inovacijom“ u Algebri je ranije dan u članku OVDJE.

Nama je potreban nam generički procesni model za opću shemu procesa FC-a koji je primjenjiv na svim razinama školovanja, upotrebom alata, specijaliziranog ili općeg. Ovdje je prikazana jedna takva moguća BPMN shema za Flipped Classroom:

Pogledajmo kakvih sve konkretnih alata ima za pokrivanje funkcionalnosti iz gornje sheme! Izvori su gotovo nepresušni! Navodimo popis tih izvora uz kratak komentar:

Prvi bi mogao biti www.noodle.com. To je tvrtka koja pomaže učenicima, studentima i njihovim obiteljima u odlučivanju odabira  područja obrazovanja. Budući da Noodle prikuplja i agregira informacije o preko 80.000 davatelja obrazovnih usluga, Forbes je ovu kompaniju prozvao i „Googlom za području edukacije“.

Iz fokusa našeg interesa ovdje Noodle daje pregled 32 inovativna alata za on-line edukaciju, gdje dio se odnosi i na FC:

Guru suvremenih edukacijskih tehnologija Kelly Walsh (Emerging Educational Technologies) je 2014. dao ovdje: pregled 20 besplatnih alata za primjenu u razredu. Praktički su to svi alati koji se mogu uspješno primijeniti u FC nastavi.

Najbogatiji pregled od čak 87 naslova, ne samo za alate, nego i za izvore informacija o edukaciji daje portal „The Technology Education Advocate“.

, gdje možemo naći petnaestak alata dediciranih za FC.

Kratki strukturirani popis od 10 alata koje svakako treba prihvatiti kao minimum prilikom odabira platforme možemo naći ovdje.

U tom popisu imamo naročito dobru strukturu namjene uže specijaliziranih on-line alata:

 1. Banke edukativnih sadržaja
 2. Alati za kreiranje vlastitih lekcija
 3. Mjesta za spremanje sadržaja
 4. Sustavi za upravljanje podukom (LMS)
 5. Obrazovne ustanove koje rade FC

Konačno portal www.TeachThought.com nudi također bogati izbor alata ovdje.

Svatko tko se uistinu želi baviti FC-om, a prije svega primjenom te metode  u praksi, među spomenutim izvorima će moći naći ono što mu najbolje odgovara. Ovdje se fokusiramo na alate koji mogu stvoriti našu operativnu platformu za FC. Najjednostavnije je bilo načiniti presjek (zajednički nazivnik) u spomenutim pregledima (i dodati još neke), te potražiti na Google koliko se puta ime alata („tool“) javlja uz „Flipped Classroom“ pojam (izbor top-15):

 1. Facebook; > 1,8 milijuna puta
 2. Yammer: 15.800
 3. Slack: 40.600
 4. Google Classroom: > 1,2 milijuna
 5. Moodle: 391.000
 6. Edmodo: 223.000
 7. SnagIT: 34.500
 8. Audioboom: 82.000
 9. PoWToon: 92.400
 10. Skype: 235.000
 11. Cacoo: 33.300
 12. Titanpad: 44.300
 13. Twitter: > 1,2 milijuna
 14. Minecraft: 168.000
 15. Wiggio: 25.000

JESTE LI ZNALI koji je najčešće upotrebljavani alat specijaliziran baš za provedbu FC na Internetu? Ako do sada niste, pretraga na internetu pokazuje jasno: to je Edmodo, s preko 200.000 pronađenih „hitova“.

Caveat: Facebook, Moodle, Twitter, Skype i Google Classroom imaju naravno mnogostruko više „hitova“, no oni su opći alati za mrežu socijalnih medija, odnosno za potporu bilo kojoj vrsti nastave, a ne ciljani na FC. Kao što smo ranije vidjeli, opći alat poput Facebooka se može uspješno koristiti i za ovu specijalnu namjenu,  ali to ima svojih prednosti i nedostataka:

PREDNOSTI: korisnici ne trebaju učiti novi „look and feel“ jer je infrastruktura poput korisničkog računa već raspoloživa, …

NEDOSTACI: vidimo da nema nekih integriranih funkcionalnosti: - Facebook nema mogućnost vlastite pohrane dokumenata, pa se to mora činiti preko drugih platformi (GoogleDrive ili Dropbox), …

E sad, što je Edmodo?

Prema njihovoj vlastitoj definiciji OVDJE je:

„Fokus na poduku, ne na administraciju.

Ima funkcije koje su intuitivne i s neograničenim prostorom pohrane, brzo stvaranje grupa, zadavanje zadaća, raspoređivanje pitalica, i mnogo toga još. Sve je to na jednoj platformi. Edmodo je dizajniran tako da Vam omogući kompletno upravljanje Vašom digitalnom učionicom.“

Tom se platformom koristi gotovo 90 milijuna korisnika širom svijeta, u preko 80.000 obrazovnih ustanova.

Povratne informacija za ovaj „serijal“ o FC govore da se to još uvijek smatra „inovativnom idejom“ i da nije posve jasno kako je realizirati. Dakle tu ideju pretvoriti u inovaciju kao „novost koja donosi održivu korist“. Zato ćemo u kolumni naredni ponedjeljak prikazati scenarij pripreme i provedbe jedne konkretne lekcije po metodi „Obrnute učionice“.

SVIM ČITATELJIMA SRETNA NOVA 2018. GODINA!

 

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

20.04.2018. komentiraj

Promjene koje iziskuje proces digitalne transformacije kompanija znače da će i IT morati mijenjati način na koji pristupa rješavanju zahtjeva poslovanja, jer se očekuju novi i inovativni modeli te primjena novih tehnologija na drugačiji način, brži time to market te jeftinija i jednostavnija infrastruktura.

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

17.04.2018. komentiraj

Teorijska razmatranja o neposrednoj demokraciji u prošloj kolumni možemo ovdje dopuniti njezinim neželjenim učincima kao i o mogućim načinima konkretne primjene u organizacijama poput stranaka ili lokalne i državne uprave. Vraćamo se na odličan članak „Liquid Democracy: True Democracy for the 21st Century“. Autor Dominik Schiener iznosi sljedeće manjkavosti neposredne demokracije

Ransomware jednostavno cvjeta

Ransomware jednostavno cvjeta

16.04.2018. komentiraj

Hakeri više nisu skloni napadima koji ruše sustave do te mjere da sve unutar njih mogu vrlo lako pokrasti, već su skloniji zaključavanju i blokiranju sustava u svrhu ucjena. To je mnogo jednostavnije, ali i unosnije, kao što je i bezbolnije žrtvama. Zato ransomware toliko cvjeta.