INOVACIJA … barijere i izazovi u „Flipped Classroom“ metodi

INOVACIJA … barijere i izazovi u „Flipped Classroom“ metodi

Foto: Dražen Tomić

Ljudi skloni inovativnim idejama se često njima nekritično oduševljavaju. U odnosu na inovativne ideje oni su:

 • nekritičko oduševljeni ili
 • neargumentirano odbijaju.

I to je jedan od stotinjak paradoksa  koji sudionike u inovacijskom procesu dovodi do dilema u odlučivanju između dviju opcija. Kroz prizmu paradoksa „nekritičkog oduševljavanja vs. neargumentiranog odbijanja inovativne ideje“  se može promatrati i Flipped Classroom (FC) koncept. Na osnovi tekstova u prethodne četiri kolumne:

 1. INOVACIJA … „Flipped Classroom“ - Jeti u Hrvatskoj
 2. INOVACIJA … i njezina primjena u „Flipped Classroom“ metodi
 3. INOVACIJA … „Flipped Classroom“ – Case Study
 4. INOVACIJA … „Flipped Classroom“ – Case Study Algebra

bi netko mogao pomisliti da je autor nekritički oduševljen FC-om. Svjestan sam da postoje i manjkavosti FC-metode, ali je najviše  u primjeni ograničava  ono subjektivno: nesklonost promjenama i neangažiranost sudionika obrazovnog sustava.

„Školnici“, kako jedan apologet klasičnih edukacijski metoda naziva nastavnike, bi trebali biti aktivni promotori i jako se angažirati na implementaciji FC koncepta. Nasuprot tome, oni u velikoj većini nisu spremni prihvatiti promjene.  Je li to paušalna ocjena? Baš i nije, jer smo već i ranije dobili dokaz da su zaposlenici u Hrvatskoj među najslabije angažiranim zaposlenicima na svijetu. Gallup istraživanje iz 2014 - vidi OVDJE – pokazuje da je samo Sirija tu lošija od Hrvatske, među 140 zemalja!  Slikovito je to prikazano ovako, malo ih vesla u pravom smjeru, većina se odmara, neki veslaju suprotno ili čak pokušavaju prevrnuti čamac:

Ako se nalaz ovog istraživanja jedne ugledne agencije odnosi generalno na sve zaposlenike u Hrvatskoj, nije za očekivati da „školnici“ po angažiranosti tu naročito odskaču na bolje!

Ima i objektivnih barijera implementaciji FC metode. Kao i u mnogim drugim stvarima, istraživanje ove teme na Internetu rezultira slatko-kiselim ishodom:

 • Slatko je da se nalazi bogat izvor relevantnih informacija (preko 200.000 hitova za pretraživanje: „flipped classroom“ barriers challenges!), ali
 • kiselo je da je u tolikoj množini materijala  teško odabrati na što se osloniti, a za studiranje svih bi trebalo nekoliko godina!

I to je zanimljiv paradoks ostvarene inovacije: nekad se moralo ići u sveučilišnu knjižnicu da bi se proučila literatura, a danas se to radi preko Interneta iz naslonjača u kući. Problem je što se nekad   u knjižnici s mukom našlo nekoliko knjiga, a danas se nađe i preko milijun različitih izvora na istu temu, pa vi to proučite!

Kako riješiti dilemu proizašlu iz ovog paradoksa: koje izvore izabrati za izradu korisne upute o problemima (dakle barijerama i izazovima) za FC tj. „Obrnutu učionicu“? Izbor od stotina tisuća tekstova sam pokušao ograničiti na način koji jamči reprezentativnost, odnosno relevantnost. U okviru „Jeste li znali?“ je dan pregled kako se prema barijerama i izazovima FC-a odnose svjetski najbolje rangirana sveučilišta.

­­­­­­­­­JESTE LI ZNALI da sva svjetski visokorangirana sveučilišta široko primjenjuju i snažno promoviraju FC metodu? U tablici „The Times World University Rankings“ navodimo najboljih pet za ranking u 2018. godini.

Ovdje je tablica pet najboljih sveučilišta. Llinkovi ukazuju na njihovu promociju i primjenu Flipped Classroom metode i naša sveučilišta na tom popisu:

Sveučilište

Broj dokumenata koji spominju „Flipped Classroom“ i sl.

1. University of Oxford

259

2. University of Cambridge

52

3. California Institute of Technology

61

4. Stanford University

278

5. Massachusetts Institute of Technology

477

 

500. Sveučilište u Splitu

0

800. Sveučilište u Zagrebu

0

Daleko sam od zaključka da su naša sveučilišta loše rangirana zbog toga jer ne koriste FC. Ipak neki kauzalitet ovdje mora postojati. FC je inovacija u metodici poduke („Teaching“) u čemu su naša sveučilišta vrednovana sa 17-20 bodova od mogućih 100. Vodeća sveučilišta su ocijenjena s 86-90 bodova. Ona inoviraju u nastavnoj metodici pri čemu je primjena FC-a svakako jedan od pokazatelja. On nije morao biti ekspliciran u vlastitom bodovanju Times Higher Education analize, ali je zbog izostanka inovacije u nastavi  očito kvaliteta poduke ocijenjena kod nas čistom jedinicom. Splitsko sveučilište je sa 16,8 bodova na 76. mjestu odostraga (od 1000 ocjenjivanih sveučilišta u svijetu)!

Slijedi sažetak navoda iz literature vodećih sveučilišta za Flipped Classroom metodu, u obliku popisa 10 aktivnosti koje su nužne za savladavanje barijera i izazova:

 1. Upoznavanje studenata i nastavnika s novom metodom i pripadnim alatima
 2. Izrada video materijala i konverzija off-line materijala u on-line okoliš
 3. Postavljanje realističnih zadaća za rad izvan učionice
 4. Definiranje sadržaja za učenje i raspravu on-line i u učionici (osnove online, detalji u učionici!)
 5. Postavljanje razumljivih i savladivih projekata za praktičan rad
 6. Organizacija timskog rada u učionici
 7. Prilagođavanje sustava ocjenjivanja na osnovi FC aktivnosti i rezultata
 8. Raspoloživost infrastrukture za studente, nastavnike i u učionici
 9. Primjeren omjer vremenskih utrošaka za online i učioničke aktivnosti (za studente i nastavnike)
 10. Uspostava ravnoteže između studentskog individualnog rada, suradnje, peer-2-peer evaluacije, rada s nastavnikom.

Ovako dugačak popis aktivnosti za savladavanje barijera i izazova su napredni obrazovni sustavi odavno apsolvirali! Kod nas je na djelu očito kombinacija subjektivnih slabosti u pogledu inovativnosti i angažiranosti zajedno s objektivnim problemima (npr. nedostatak infrastrukture) učinila svoje. No upravo napredni alati koji se mogu koristiti u  načinu rada FC-a  mogu riješiti mnoge prepreke. O tome kako se mogu nadvladati izazovi u FC-u primjenom odgovarajućih alata, više u ovoj kolumni naredni ponedjeljak.

 

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

INOVACIJA … 5W2H metoda u inovaciji

INOVACIJA … 5W2H metoda u inovaciji

22.01.2018. komentiraj

Postoje brojne metode analize „inovacijskog kapaciteta“ neke inovativne ideje. A što je to „inovacijski kapacitet“? To je zapravo vjerojatnost da će se neka ideja pretvoriti u inovaciju! Drugim riječima: kolika je vjerojatnost da će se ideja realizirati na način da postane nešto novo i održivo korisno? Jedna od tih metoda je i „5W2H“.

CES 2018: Vašar tehnologije u Las Vegasu, uspjeh koji je vrlo teško postići

CES 2018: Vašar tehnologije u Las Vegasu, uspjeh koji je vrlo teško postići

17.01.2018. komentiraj

Više od 3900 izlagača, 185 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta, 255,48 tisuća četvornih metara izložbenog prostora i ove godine obilježili su jedan od najvećih svjetskih sajmova tehnologije. Ogromnim prostorima klasičnog izložbenog dijela treba pribrojati dodatne postave u hotelima i to u dvoranama i sobama, restoranima, ali i sajmove unutar sajma kao što su Digital Experience! i Showstoppers. Sve je to ipak premaleno jer CES raste. Uz to, CES je u Las Vegasu postao peti po veličini sajam automobila u SAD-u.

INOVACIJA … demo verzija „Obrnute učionice“

INOVACIJA … demo verzija „Obrnute učionice“

16.01.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni naveli  10 osnovnih koraka  koje treba učiniti pri implementaciji „Flipped Classroom“ (FC)  u nastavu. Na korak 1. – uspostavu FC kao službeno priznate metode. Pojedinačno nastavnici naravno teško mogu utjecati na  državne obrazovne vlasti (Ministarstva znanosti i obrazovanja). Eksperimentalno je moguće primijeniti FC uz dozvolu  određene institucije: škola, fakultet., No u slučaju nekog prigovora (nezadovoljni učenik/student, roditelj) može doći do problema zbog „non-compliance“-a.