INOVACIJA … barijere i izazovi u „Flipped Classroom“ metodi

INOVACIJA … barijere i izazovi u „Flipped Classroom“ metodi

Foto: Dražen Tomić

Ljudi skloni inovativnim idejama se često njima nekritično oduševljavaju. U odnosu na inovativne ideje oni su:

 • nekritičko oduševljeni ili
 • neargumentirano odbijaju.

I to je jedan od stotinjak paradoksa  koji sudionike u inovacijskom procesu dovodi do dilema u odlučivanju između dviju opcija. Kroz prizmu paradoksa „nekritičkog oduševljavanja vs. neargumentiranog odbijanja inovativne ideje“  se može promatrati i Flipped Classroom (FC) koncept. Na osnovi tekstova u prethodne četiri kolumne:

 1. INOVACIJA … „Flipped Classroom“ - Jeti u Hrvatskoj
 2. INOVACIJA … i njezina primjena u „Flipped Classroom“ metodi
 3. INOVACIJA … „Flipped Classroom“ – Case Study
 4. INOVACIJA … „Flipped Classroom“ – Case Study Algebra

bi netko mogao pomisliti da je autor nekritički oduševljen FC-om. Svjestan sam da postoje i manjkavosti FC-metode, ali je najviše  u primjeni ograničava  ono subjektivno: nesklonost promjenama i neangažiranost sudionika obrazovnog sustava.

„Školnici“, kako jedan apologet klasičnih edukacijski metoda naziva nastavnike, bi trebali biti aktivni promotori i jako se angažirati na implementaciji FC koncepta. Nasuprot tome, oni u velikoj većini nisu spremni prihvatiti promjene.  Je li to paušalna ocjena? Baš i nije, jer smo već i ranije dobili dokaz da su zaposlenici u Hrvatskoj među najslabije angažiranim zaposlenicima na svijetu. Gallup istraživanje iz 2014 - vidi OVDJE – pokazuje da je samo Sirija tu lošija od Hrvatske, među 140 zemalja!  Slikovito je to prikazano ovako, malo ih vesla u pravom smjeru, većina se odmara, neki veslaju suprotno ili čak pokušavaju prevrnuti čamac:

Ako se nalaz ovog istraživanja jedne ugledne agencije odnosi generalno na sve zaposlenike u Hrvatskoj, nije za očekivati da „školnici“ po angažiranosti tu naročito odskaču na bolje!

Ima i objektivnih barijera implementaciji FC metode. Kao i u mnogim drugim stvarima, istraživanje ove teme na Internetu rezultira slatko-kiselim ishodom:

 • Slatko je da se nalazi bogat izvor relevantnih informacija (preko 200.000 hitova za pretraživanje: „flipped classroom“ barriers challenges!), ali
 • kiselo je da je u tolikoj množini materijala  teško odabrati na što se osloniti, a za studiranje svih bi trebalo nekoliko godina!

I to je zanimljiv paradoks ostvarene inovacije: nekad se moralo ići u sveučilišnu knjižnicu da bi se proučila literatura, a danas se to radi preko Interneta iz naslonjača u kući. Problem je što se nekad   u knjižnici s mukom našlo nekoliko knjiga, a danas se nađe i preko milijun različitih izvora na istu temu, pa vi to proučite!

Kako riješiti dilemu proizašlu iz ovog paradoksa: koje izvore izabrati za izradu korisne upute o problemima (dakle barijerama i izazovima) za FC tj. „Obrnutu učionicu“? Izbor od stotina tisuća tekstova sam pokušao ograničiti na način koji jamči reprezentativnost, odnosno relevantnost. U okviru „Jeste li znali?“ je dan pregled kako se prema barijerama i izazovima FC-a odnose svjetski najbolje rangirana sveučilišta.

­­­­­­­­­JESTE LI ZNALI da sva svjetski visokorangirana sveučilišta široko primjenjuju i snažno promoviraju FC metodu? U tablici „The Times World University Rankings“ navodimo najboljih pet za ranking u 2018. godini.

Ovdje je tablica pet najboljih sveučilišta. Llinkovi ukazuju na njihovu promociju i primjenu Flipped Classroom metode i naša sveučilišta na tom popisu:

Sveučilište

Broj dokumenata koji spominju „Flipped Classroom“ i sl.

1. University of Oxford

259

2. University of Cambridge

52

3. California Institute of Technology

61

4. Stanford University

278

5. Massachusetts Institute of Technology

477

 

500. Sveučilište u Splitu

0

800. Sveučilište u Zagrebu

0

Daleko sam od zaključka da su naša sveučilišta loše rangirana zbog toga jer ne koriste FC. Ipak neki kauzalitet ovdje mora postojati. FC je inovacija u metodici poduke („Teaching“) u čemu su naša sveučilišta vrednovana sa 17-20 bodova od mogućih 100. Vodeća sveučilišta su ocijenjena s 86-90 bodova. Ona inoviraju u nastavnoj metodici pri čemu je primjena FC-a svakako jedan od pokazatelja. On nije morao biti ekspliciran u vlastitom bodovanju Times Higher Education analize, ali je zbog izostanka inovacije u nastavi  očito kvaliteta poduke ocijenjena kod nas čistom jedinicom. Splitsko sveučilište je sa 16,8 bodova na 76. mjestu odostraga (od 1000 ocjenjivanih sveučilišta u svijetu)!

Slijedi sažetak navoda iz literature vodećih sveučilišta za Flipped Classroom metodu, u obliku popisa 10 aktivnosti koje su nužne za savladavanje barijera i izazova:

 1. Upoznavanje studenata i nastavnika s novom metodom i pripadnim alatima
 2. Izrada video materijala i konverzija off-line materijala u on-line okoliš
 3. Postavljanje realističnih zadaća za rad izvan učionice
 4. Definiranje sadržaja za učenje i raspravu on-line i u učionici (osnove online, detalji u učionici!)
 5. Postavljanje razumljivih i savladivih projekata za praktičan rad
 6. Organizacija timskog rada u učionici
 7. Prilagođavanje sustava ocjenjivanja na osnovi FC aktivnosti i rezultata
 8. Raspoloživost infrastrukture za studente, nastavnike i u učionici
 9. Primjeren omjer vremenskih utrošaka za online i učioničke aktivnosti (za studente i nastavnike)
 10. Uspostava ravnoteže između studentskog individualnog rada, suradnje, peer-2-peer evaluacije, rada s nastavnikom.

Ovako dugačak popis aktivnosti za savladavanje barijera i izazova su napredni obrazovni sustavi odavno apsolvirali! Kod nas je na djelu očito kombinacija subjektivnih slabosti u pogledu inovativnosti i angažiranosti zajedno s objektivnim problemima (npr. nedostatak infrastrukture) učinila svoje. No upravo napredni alati koji se mogu koristiti u  načinu rada FC-a  mogu riješiti mnoge prepreke. O tome kako se mogu nadvladati izazovi u FC-u primjenom odgovarajućih alata, više u ovoj kolumni naredni ponedjeljak.

 

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

20.04.2018. komentiraj

Promjene koje iziskuje proces digitalne transformacije kompanija znače da će i IT morati mijenjati način na koji pristupa rješavanju zahtjeva poslovanja, jer se očekuju novi i inovativni modeli te primjena novih tehnologija na drugačiji način, brži time to market te jeftinija i jednostavnija infrastruktura.

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

17.04.2018. komentiraj

Teorijska razmatranja o neposrednoj demokraciji u prošloj kolumni možemo ovdje dopuniti njezinim neželjenim učincima kao i o mogućim načinima konkretne primjene u organizacijama poput stranaka ili lokalne i državne uprave. Vraćamo se na odličan članak „Liquid Democracy: True Democracy for the 21st Century“. Autor Dominik Schiener iznosi sljedeće manjkavosti neposredne demokracije

Ransomware jednostavno cvjeta

Ransomware jednostavno cvjeta

16.04.2018. komentiraj

Hakeri više nisu skloni napadima koji ruše sustave do te mjere da sve unutar njih mogu vrlo lako pokrasti, već su skloniji zaključavanju i blokiranju sustava u svrhu ucjena. To je mnogo jednostavnije, ali i unosnije, kao što je i bezbolnije žrtvama. Zato ransomware toliko cvjeta.