Hoće li 2018. biti godina kada download glazbe umire?

Hoće li 2018. biti godina kada download glazbe umire?

Foto: Pixabay

Dolazak 21. stoljeća donio je i nikad rašireniju pojavu pjojma „download“. Iako u hrvatskom jeziku možemo koristiti umjesto njega „preuzimanje“ ili „skidanje“, za ovu priču daleko je bolji original iz engleskog. Brz internet, jeftiniji internet, piratstvo, a potom streaming glazbene usluge pristigle s iPodom te njegovom konkurencijom... Jednostavno, download je bio pojam, fizički mediji kao CD ili DVD potpuno su izgubili primat.

Ali, svemu jednom mora doći kraj i s 2018. to bi se moglo dogoditi za download. Barem kao pojam. Jer, streaming platforme mijenjaju sve. Nude sve na dlanu, odmah i bez čekanja, što zaljubljenicima u glazbu nudi nešto što jednostavno nisu mogli ne prihvatiti. Stoga, malo će ljudi na zapadu znati odgovoriti kad su posljednji put "skinuli" neki MP3. Vjerojatno ne pamte. Ni ne moraju... Uz Deezer, Spotify, Apple Music, Google Play Music ili Tidal, nije potrebno "skidati". U priči o filmovima te posebno igrama, download još ima značaj, no i to će se uskoro promijeniti, savim sigurno.

Ipak, umjesto priče, brojke neka kažu svoje. U prvih sedam mjeseci prošle godine na području Sjedinjenih Američkih Država zabilježeno je 184 milijardi audio streamova. To je rast od 64 posto na godišnjoj razini, ako je vjerovati izvješću od strane Nielsen Music U.S. Istovremeno, download glazbenih albuma pao je za 18,3 posto, a download glazbe u globalu za 24 posto. Prije pet godina 70 posto prihoda glazbenog tržišta na globalnoj razini činio je download!

I glazbenici bi voljeli da je tako ostalo, ali nije. Naime, nakon što su ploče prestale biti jedina alternativa, krenulo je piratstvo. Kazeta, CD i DVD lako su se mogli "prekopirati", baš kao što se s pojavom interneta diljem svijeta sve moglo lakše podijeliti - besplatno. To je uništavalo velike kuće, zajedno i s autorima. Situacija je sad takva da su korisnici dobili na dlanu "svu glazbu ikad napravljenu" po cijeni do pedesetak kuna mjesečno, što izdavačima donosi enormun zaradu, ali autori nemaju što tražiti u cijeloj priči jer im u prosjeku samo jedan posto prihoda od svega što rade donosi streaming. Tužno, ali istinito. I zato bi se trebali postaviti bolje, ipak su oni ti koji prodaju proizvod.

Stoga, na kraju ove priče, rezultat je identičan kao i toliko puta, kad dođe do transformacije načina distribucije sadržaja, u ovom slučaju glazbenog, netko u cijelom lancu ostaje zakinut.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  5W2H metoda u inovaciji

INOVACIJA … 5W2H metoda u inovaciji

22.01.2018. komentiraj

Postoje brojne metode analize „inovacijskog kapaciteta“ neke inovativne ideje. A što je to „inovacijski kapacitet“? To je zapravo vjerojatnost da će se neka ideja pretvoriti u inovaciju! Drugim riječima: kolika je vjerojatnost da će se ideja realizirati na način da postane nešto novo i održivo korisno? Jedna od tih metoda je i „5W2H“.

CES 2018: Vašar tehnologije u Las Vegasu, uspjeh koji je vrlo teško postići

CES 2018: Vašar tehnologije u Las Vegasu, uspjeh koji je vrlo teško postići

17.01.2018. komentiraj

Više od 3900 izlagača, 185 tisuća posjetitelja iz cijelog svijeta, 255,48 tisuća četvornih metara izložbenog prostora i ove godine obilježili su jedan od najvećih svjetskih sajmova tehnologije. Ogromnim prostorima klasičnog izložbenog dijela treba pribrojati dodatne postave u hotelima i to u dvoranama i sobama, restoranima, ali i sajmove unutar sajma kao što su Digital Experience! i Showstoppers. Sve je to ipak premaleno jer CES raste. Uz to, CES je u Las Vegasu postao peti po veličini sajam automobila u SAD-u.

INOVACIJA …  demo verzija „Obrnute učionice“

INOVACIJA … demo verzija „Obrnute učionice“

16.01.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni naveli  10 osnovnih koraka  koje treba učiniti pri implementaciji „Flipped Classroom“ (FC)  u nastavu. Na korak 1. – uspostavu FC kao službeno priznate metode. Pojedinačno nastavnici naravno teško mogu utjecati na  državne obrazovne vlasti (Ministarstva znanosti i obrazovanja). Eksperimentalno je moguće primijeniti FC uz dozvolu  određene institucije: škola, fakultet., No u slučaju nekog prigovora (nezadovoljni učenik/student, roditelj) može doći do problema zbog „non-compliance“-a.