Hoće li 2018. biti godina kada download glazbe umire?

Hoće li 2018. biti godina kada download glazbe umire?

Foto: Pixabay

Dolazak 21. stoljeća donio je i nikad rašireniju pojavu pjojma „download“. Iako u hrvatskom jeziku možemo koristiti umjesto njega „preuzimanje“ ili „skidanje“, za ovu priču daleko je bolji original iz engleskog. Brz internet, jeftiniji internet, piratstvo, a potom streaming glazbene usluge pristigle s iPodom te njegovom konkurencijom... Jednostavno, download je bio pojam, fizički mediji kao CD ili DVD potpuno su izgubili primat.

Ali, svemu jednom mora doći kraj i s 2018. to bi se moglo dogoditi za download. Barem kao pojam. Jer, streaming platforme mijenjaju sve. Nude sve na dlanu, odmah i bez čekanja, što zaljubljenicima u glazbu nudi nešto što jednostavno nisu mogli ne prihvatiti. Stoga, malo će ljudi na zapadu znati odgovoriti kad su posljednji put "skinuli" neki MP3. Vjerojatno ne pamte. Ni ne moraju... Uz Deezer, Spotify, Apple Music, Google Play Music ili Tidal, nije potrebno "skidati". U priči o filmovima te posebno igrama, download još ima značaj, no i to će se uskoro promijeniti, savim sigurno.

Ipak, umjesto priče, brojke neka kažu svoje. U prvih sedam mjeseci prošle godine na području Sjedinjenih Američkih Država zabilježeno je 184 milijardi audio streamova. To je rast od 64 posto na godišnjoj razini, ako je vjerovati izvješću od strane Nielsen Music U.S. Istovremeno, download glazbenih albuma pao je za 18,3 posto, a download glazbe u globalu za 24 posto. Prije pet godina 70 posto prihoda glazbenog tržišta na globalnoj razini činio je download!

I glazbenici bi voljeli da je tako ostalo, ali nije. Naime, nakon što su ploče prestale biti jedina alternativa, krenulo je piratstvo. Kazeta, CD i DVD lako su se mogli "prekopirati", baš kao što se s pojavom interneta diljem svijeta sve moglo lakše podijeliti - besplatno. To je uništavalo velike kuće, zajedno i s autorima. Situacija je sad takva da su korisnici dobili na dlanu "svu glazbu ikad napravljenu" po cijeni do pedesetak kuna mjesečno, što izdavačima donosi enormun zaradu, ali autori nemaju što tražiti u cijeloj priči jer im u prosjeku samo jedan posto prihoda od svega što rade donosi streaming. Tužno, ali istinito. I zato bi se trebali postaviti bolje, ipak su oni ti koji prodaju proizvod.

Stoga, na kraju ove priče, rezultat je identičan kao i toliko puta, kad dođe do transformacije načina distribucije sadržaja, u ovom slučaju glazbenog, netko u cijelom lancu ostaje zakinut.

Još iz kategorije

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

20.04.2018. komentiraj

Promjene koje iziskuje proces digitalne transformacije kompanija znače da će i IT morati mijenjati način na koji pristupa rješavanju zahtjeva poslovanja, jer se očekuju novi i inovativni modeli te primjena novih tehnologija na drugačiji način, brži time to market te jeftinija i jednostavnija infrastruktura.

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

17.04.2018. komentiraj

Teorijska razmatranja o neposrednoj demokraciji u prošloj kolumni možemo ovdje dopuniti njezinim neželjenim učincima kao i o mogućim načinima konkretne primjene u organizacijama poput stranaka ili lokalne i državne uprave. Vraćamo se na odličan članak „Liquid Democracy: True Democracy for the 21st Century“. Autor Dominik Schiener iznosi sljedeće manjkavosti neposredne demokracije

Ransomware jednostavno cvjeta

Ransomware jednostavno cvjeta

16.04.2018. komentiraj

Hakeri više nisu skloni napadima koji ruše sustave do te mjere da sve unutar njih mogu vrlo lako pokrasti, već su skloniji zaključavanju i blokiranju sustava u svrhu ucjena. To je mnogo jednostavnije, ali i unosnije, kao što je i bezbolnije žrtvama. Zato ransomware toliko cvjeta.