Cloud će kroz 3 godine u potpunosti zamijeniti „in-house“ podatkovne centre

Cloud će kroz 3 godine u potpunosti zamijeniti „in-house“ podatkovne centre

Foto: Fotolia

Napredak clouda vidljiv je iz mjeseca u mjesec, na čemu treba zahvaliti sve veće broju kompanija i organizacija koje su mu se posljednjih godina okrenule. Naime, usluge i aplikacije vezane uz cloud rastu tolikom mjerom da automatski raste i potreba za cloud podatkovnim centrima, kojih je također sve više i više diljem svijeta pa će ih prema istraživanju Cisca biti 628 do 2021. godine, što je osjetan rast u odnosu na njih 338 iz 2016.

Također, priprema je to za dolazak mobilne mreže pete generacije (5G), koja će na viši nivo podići streaming glazbe i videa, korištenja društvenih mreža, prenošenja podataka, ali i pohrane sve "težeg" sadržaja. Kao najbolji način čuvanja svega što imamo, bilo da smo lideri kompanija ili privatne osobe, jest cloud. Možda je sve skuplji i dugoročno stvara veće troškove no "fizička" pohrana podataka, ali dostupnost, jednostavnost, brzina i praktičnog aduti su koje vrijedi platiti.

Stoga, lako se može reći da otkako se pojavio, cloud olakšava život apsolutno svima u vidu pohrane podataka. Jer, u vrijeme superbrzih internetskih veza nikad nije bilo lakše pohraniti podatke u "oblak". Time se izgubila potreba za fizičkim uređajima za pohranu, rasteretili su se naši mobilni uređaji, tableti, računala... i sve je nekako jednostavnije. Mogli bismo se tako ponavljati u krug jer uvijek dolazimo do istog - jednostavnost, brzina, dostupnost, praktičnost.

Naravno, u tom smislu ruže cvjetaju ponuđivačima tog prostora, a među najpopularnijima su Dropbox i Google Drive, ali ne kaska nimalo ni One Drive. Uz to, tu su i usluge kao Soundcloud ili YouTube, koji svoj sadržaj drže u cloudu pa vam je uvijek dostupan. I ne samo oni, svaka usluga na internetu danas ima mogućnosti pohrane podataka u cloudu, što znači da vam je uz pristup internetu sve uvijek dostupno.

Također, sve pogodnosti privatnih korisnika vrijede i za poslovne, kojima nikad nije bilo jednostavnije, jeftinije i dostupnije baratati ogromnom količinom podataka. Tako nešto objeručke su prihvatili, koncentrirali se u ulaganje u druge dijelove svojih IT odijela i znatno profitirali. Nije ni to sve, izostanak fizičkih uređaja za pohranu podataka smanjuje potrošnju energije, a i koristi okolišu.

Još kad se potpuno riješi problem sigurnosti cloud sustava, "buknut" će još i više no što su ovih godina i u ovim trenucima...

Još iz kategorije

INOVACIJA …  angažman i participacija građana

INOVACIJA … angažman i participacija građana

22.05.2018. komentiraj

LiquidFeedback i CitizenLab su odlične platforme za pomak demokracije od čisto reprezentativne (19. stoljeće!) prema oblicima primjerenijim 21. stoljeću. Takva je društvena inovacija lako ostvariva postojećim tehnološkim rješenjima, prije svega inačicama mreža socijalnih medija.

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

21.05.2018. komentiraj

Zbog opće digitalizacije korporativnih sustava stvoren je virtualni svijet bez granica, gdje se odvija kontinuirana razmjena podataka pohranjenih u korporativnim mrežama. Ovaj način poslovanja pridonio je njegovoj učinkovitosti, ali je također povećavao rizik od krađe i iskorištavanja tih podataka. U prilog tome govore i rezultati istraživanja tvrtke Clico, za područja sigurnosti, umrežavanja i upravljanja, prema kojima će vjerojatnost da će vaša tvrtka biti hakirana u prvoj godini osnivanja biti gotovo stopostotna!

INOVACIJA …  CitizenLab rješenje

INOVACIJA … CitizenLab rješenje

16.05.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni vidjeli kakvo rješenje za neposredn(ij)u demokraciju nudi https://liquidfeedback.org/ . U međuvremenu se dosta rasplamsala rasprava o „nomologiji“ a što koji termin zapravo znači. U raspravi je osobito istaknut odnos između predstavničke i „sudjelujuće“ demokracije, odnosno izvedenice iz stranih pojmova: reprezentativna i participativna demokracija.