Cloud će kroz 3 godine u potpunosti zamijeniti „in-house“ podatkovne centre

Cloud će kroz 3 godine u potpunosti zamijeniti „in-house“ podatkovne centre

Foto: Fotolia

Napredak clouda vidljiv je iz mjeseca u mjesec, na čemu treba zahvaliti sve veće broju kompanija i organizacija koje su mu se posljednjih godina okrenule. Naime, usluge i aplikacije vezane uz cloud rastu tolikom mjerom da automatski raste i potreba za cloud podatkovnim centrima, kojih je također sve više i više diljem svijeta pa će ih prema istraživanju Cisca biti 628 do 2021. godine, što je osjetan rast u odnosu na njih 338 iz 2016.

Također, priprema je to za dolazak mobilne mreže pete generacije (5G), koja će na viši nivo podići streaming glazbe i videa, korištenja društvenih mreža, prenošenja podataka, ali i pohrane sve "težeg" sadržaja. Kao najbolji način čuvanja svega što imamo, bilo da smo lideri kompanija ili privatne osobe, jest cloud. Možda je sve skuplji i dugoročno stvara veće troškove no "fizička" pohrana podataka, ali dostupnost, jednostavnost, brzina i praktičnog aduti su koje vrijedi platiti.

Stoga, lako se može reći da otkako se pojavio, cloud olakšava život apsolutno svima u vidu pohrane podataka. Jer, u vrijeme superbrzih internetskih veza nikad nije bilo lakše pohraniti podatke u "oblak". Time se izgubila potreba za fizičkim uređajima za pohranu, rasteretili su se naši mobilni uređaji, tableti, računala... i sve je nekako jednostavnije. Mogli bismo se tako ponavljati u krug jer uvijek dolazimo do istog - jednostavnost, brzina, dostupnost, praktičnost.

Naravno, u tom smislu ruže cvjetaju ponuđivačima tog prostora, a među najpopularnijima su Dropbox i Google Drive, ali ne kaska nimalo ni One Drive. Uz to, tu su i usluge kao Soundcloud ili YouTube, koji svoj sadržaj drže u cloudu pa vam je uvijek dostupan. I ne samo oni, svaka usluga na internetu danas ima mogućnosti pohrane podataka u cloudu, što znači da vam je uz pristup internetu sve uvijek dostupno.

Također, sve pogodnosti privatnih korisnika vrijede i za poslovne, kojima nikad nije bilo jednostavnije, jeftinije i dostupnije baratati ogromnom količinom podataka. Tako nešto objeručke su prihvatili, koncentrirali se u ulaganje u druge dijelove svojih IT odijela i znatno profitirali. Nije ni to sve, izostanak fizičkih uređaja za pohranu podataka smanjuje potrošnju energije, a i koristi okolišu.

Još kad se potpuno riješi problem sigurnosti cloud sustava, "buknut" će još i više no što su ovih godina i u ovim trenucima...

Još iz kategorije

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

17.02.2018. komentiraj

Kriptovalute nisu bile posljednjih mjeseci zanimljive samo ulagačima na svim stranama svijeta već i hakerima, koji su uživali u činjenici što se trag tog digitalnog novca ne može pratiti pa je s plijenom lakše „pobjeći“. No, oni koji se bave ransomware vrstom cyber kriminala dozlogordilo je i odlučili su okrenuti leđa bitcoinu te se okrenuti alternativama.

Umjetna inteligencija zamijenila izvanzemaljce kao naš najveći strah od uništenja

Umjetna inteligencija zamijenila izvanzemaljce kao naš najveći strah od uništenja

15.02.2018. komentiraj

Izvanzemaljci su prije i nakon Drugog svjetskog rata bili prijetnja od koje se javnost smrzavala, iako nikakvi konkretni dokazi o njihovom dolasku na Zemlju nisu zapravo ponuđeni ni pokazani. Dakle, masovna histerija nastala je s razvojem tehnologije i odlazaka u svemir, što je dovelo do situacije u kojoj bi ljudi viđali „nepoznate leteće objekte“ (NLO) po nebu u svako doba dana ili noći. Odavno straha prema izvanzemaljcima nema, ali zato postoji jedan izniman prema umjetnoj inteligenciji (AI).

KOMENTAR: Sasvim solidna 2017. godina za Vipnet

KOMENTAR: Sasvim solidna 2017. godina za Vipnet

13.02.2018. komentiraj

Poslovni rezultati Vipneta, objavljeni u sklopu rezultata Telekom Austrie, pokazuju da je odluka o kupnji Metroneta bila itekako ispravna jer i konsolidirani rezultati kada se i u godini ranije uzme utjecaj Metroneta pokazuju pozitivan smjer na godišnjoj razini.