Blockchain nije samo još jedna nova tehnologija

Blockchain nije samo još jedna nova tehnologija

Foto: DepositPhotos

Blockchain nije samo nova tehnologija, on će služiti kao novi ekonomski sustav. Treba razmišljati dalje od kriptovaluta, koje mogu i ne moraju propasti, ali blockchain na kojem se temelje transakcije, može se implementirati dalje od njih, toliko daleko da bi mogao mijenjati ekonomske prilike kakve danas poznajemo.

Jer, kao u ekonomiji, blockchain dizajneri moraju definirati monetarnu politiku (inflacija), fiskalnu politiku (veličina blokova), oporezivanje (naknade), glasovanje (održavanje sustava, nadopune, nadogradnje) i omogućiti sigurnost (zaštita mreže). Ali, za razliku od tradicionalnih ekonomija, blockchain nudi veću slobodu i transparentnost jer se ne mora boriti s problemima centralizacije i koncentracije moći.

I to su dobre vijest. Postoje i one loše. Naime, ekonomija bazirana na blockchainu dolazi s ekstremno visokim rizicima, a jedan od njih, ironično, jest zapravo najveća snaga blockchaina. Naime, kad se implementiraju blockchain sustavi, iznimno ih je teško promijeniti. Ne samo zato s tehničke strane. Problematično je to što bi u trenucima promjena transakcije mogle jednostavno nestati, a ako je riječ o milijardama... Ne treba detaljnije napominjati što to znači.

Nije ni to sve, dok se algoritmi brinu o kriptovalutama i sve je dovedeno do potpunog savršenstva, u ekonomskim sustavima podosta određuje nepredvidljivo ponašanje čovjeka. Ono se ne može odrediti kao kodovi softvera i samim time dolazimo do još jednog bitnog rizika. Dovoljno je vidjeti primjere, jedemo i pijemo svojom voljom nešto što nije dobro za naše zdravlje, glasujemo na izborima za ljude ili stranke čija ekonomska politika ne odgovara našoj samo zato jer nam se nešto drugo svidjelo... Na dnevnoj bazi donosimo cijeli niz odluka koje znaju biti potpuno kontradiktorne svemu što bismo trebali, ali svejedno ih donosimo. Identični smo kad se radi o ulaganjima i samim time ne može se predvidjeti kako će se i kada odviti određena situacija.

Stoga, čini se da će ova godina ipak potrošena na istraživanje blockchaina te da će implementacija koja bi donijela revolucionarne promjene ipak pričekati neka bolja i jasnija vremena.

Još iz kategorije

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

20.04.2018. komentiraj

Promjene koje iziskuje proces digitalne transformacije kompanija znače da će i IT morati mijenjati način na koji pristupa rješavanju zahtjeva poslovanja, jer se očekuju novi i inovativni modeli te primjena novih tehnologija na drugačiji način, brži time to market te jeftinija i jednostavnija infrastruktura.

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

17.04.2018. komentiraj

Teorijska razmatranja o neposrednoj demokraciji u prošloj kolumni možemo ovdje dopuniti njezinim neželjenim učincima kao i o mogućim načinima konkretne primjene u organizacijama poput stranaka ili lokalne i državne uprave. Vraćamo se na odličan članak „Liquid Democracy: True Democracy for the 21st Century“. Autor Dominik Schiener iznosi sljedeće manjkavosti neposredne demokracije

Ransomware jednostavno cvjeta

Ransomware jednostavno cvjeta

16.04.2018. komentiraj

Hakeri više nisu skloni napadima koji ruše sustave do te mjere da sve unutar njih mogu vrlo lako pokrasti, već su skloniji zaključavanju i blokiranju sustava u svrhu ucjena. To je mnogo jednostavnije, ali i unosnije, kao što je i bezbolnije žrtvama. Zato ransomware toliko cvjeta.