Apple će još jednom promijeniti tržište pametnih telefona

Apple će još jednom promijeniti tržište pametnih telefona

Foto: Ilustracija

Apple još od pojave prvog iPhonea prije deset godina pomiče granice i uvelike određuje smjer industrije, ne samo one vezane uz pametne telefone već i tablete, pametne satove, prijenosna računala... No ovaj put mogao bi započeti trend koji će se mnogima učiniti negativnijim od onog kad su prošle godine u kompaniji donijeli odluku da je došao kraj utoru za slušalice. Naime, iPhone 8 mogao bi imati početnu cijenu od nevjerojatnih tisuću američkih dolara!

Pripreme za ovako nešto trajale su neko vrijeme jer modeli iPhonea od 256GB proteklih su godina bili iznad 950 dolara. Naravno, oni su bili ekskluzivni, najbolje što se nudilo i zato je zabrinjavajuće što će sad početna cijena biti iznad toga.

Takvo je stanje stvari zbog činjenice da će iPhone 8 vjerojatno imati zakrivljeni OLED zaslon, minimalno 64GB prostora i 3GB RAM, 3D senzore za proširenu i virtualnu stvarnost, bežično punjenje baterije, poboljašnu otpornost na vodu i prašinu, bolji zvučnik, dualnu i poboljšanu kameru, senzore za prepoznavanje lica... a izrada će koštati između 300 i 330 dolara.

S obzirom da iPhone ima profitnu maržu od 30 ili više posto, lako je za izračunati da će cijena u trgovinama biti tisuću i više dolara. Također, Apple se ne bi odlučio na nešto slično da nije dobro analizirao situaciju. Čak i s takvom cijenom, potražnja će nadmašiti ponudu i Apple će srušiti rekorde, u to nitko ne sumnja. Osim ako se ne dogodi neki čudesni zaokret pa korisnici pokažu da ipak postoje granice preko kojih ne misle preći kako bi kupili uređaj čiji vijek trajanja zapravo jest 12 mjeseci, nakon čega se pojavljuje nova igračka i zauzima centar pažnje.

Kako god, Apple će postaviti novi trend i postaviti pritisak na konkurenciju, koja ili će krenuti njihovim putem ili će iskoristiti situaciju pa svoje uređaje s OLED zaslonom, 64GB prostora, u najmanju ruku jednako kvalitetnim kamerama i dodacima kao razni senzori ili bežično punjenje baterije nastaviti prodavati i po dvostruko nižoj cijeni od Appleove. Mogli bi profitirati na tom primjeru.

Samo, ono što mijenja "igru" nepovratno, barem za ovu godinu, jest činjenica što će zbog skupljeg iPhonea 8 vjerojatno osjetno pasti cijene starijih modela, što će natjerati Samsung, Huawei, LG, Sony, Google i ostale konkurente da spuste cijene svojih flagship modela koji se trenutno nalaze na tržištu.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

21.02.2018. komentiraj

Najjači domaći telekom imao je zaista dobru prošlu poslovnu godinu jer su mu svi ključni pokazatelji pozitivni jer prihodu i EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) rasli su 11 odnosno 11,2 posto.  Tako je čak i ako se izuzme utjecaj kupnje Crnogorskog Telekoma početkom prošle godine, ali i pripajanja H1 Telekoma Optimi Telekomu koji je se dogodio sredinom prošle godine.

INOVACIJA … „use it or lose it!“ („Iskoristi ili izgubi!“)

INOVACIJA … „use it or lose it!“ („Iskoristi ili izgubi!“)

19.02.2018. komentiraj

Mnogo smo puta govorili o „frugal innovation“ („siromašna inovacija“) koju naročito u Indiji rade pod geslom: „Učini što trebaš  s onim što imaš!“. Pod tim se podrazumijeva napraviti nešto novo što rješava problem ili potrebu bez velikih troškova, u pravilu mnogo jeftinije od konkurencije ili sa sredstvima koje imamo pri ruci. To može biti auto bez električnih podizača prozora ili servo volana, ali za  cijenu od oko 3.000 $ (Tata Nano):

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

Zašto se cyber lopovi odmiču od kriptovaluta?

17.02.2018. komentiraj

Kriptovalute nisu bile posljednjih mjeseci zanimljive samo ulagačima na svim stranama svijeta već i hakerima, koji su uživali u činjenici što se trag tog digitalnog novca ne može pratiti pa je s plijenom lakše „pobjeći“. No, oni koji se bave ransomware vrstom cyber kriminala dozlogordilo je i odlučili su okrenuti leđa bitcoinu te se okrenuti alternativama.