Apple će još jednom promijeniti tržište pametnih telefona

Apple će još jednom promijeniti tržište pametnih telefona

Foto: Ilustracija

Apple još od pojave prvog iPhonea prije deset godina pomiče granice i uvelike određuje smjer industrije, ne samo one vezane uz pametne telefone već i tablete, pametne satove, prijenosna računala... No ovaj put mogao bi započeti trend koji će se mnogima učiniti negativnijim od onog kad su prošle godine u kompaniji donijeli odluku da je došao kraj utoru za slušalice. Naime, iPhone 8 mogao bi imati početnu cijenu od nevjerojatnih tisuću američkih dolara!

Pripreme za ovako nešto trajale su neko vrijeme jer modeli iPhonea od 256GB proteklih su godina bili iznad 950 dolara. Naravno, oni su bili ekskluzivni, najbolje što se nudilo i zato je zabrinjavajuće što će sad početna cijena biti iznad toga.

Takvo je stanje stvari zbog činjenice da će iPhone 8 vjerojatno imati zakrivljeni OLED zaslon, minimalno 64GB prostora i 3GB RAM, 3D senzore za proširenu i virtualnu stvarnost, bežično punjenje baterije, poboljašnu otpornost na vodu i prašinu, bolji zvučnik, dualnu i poboljšanu kameru, senzore za prepoznavanje lica... a izrada će koštati između 300 i 330 dolara.

S obzirom da iPhone ima profitnu maržu od 30 ili više posto, lako je za izračunati da će cijena u trgovinama biti tisuću i više dolara. Također, Apple se ne bi odlučio na nešto slično da nije dobro analizirao situaciju. Čak i s takvom cijenom, potražnja će nadmašiti ponudu i Apple će srušiti rekorde, u to nitko ne sumnja. Osim ako se ne dogodi neki čudesni zaokret pa korisnici pokažu da ipak postoje granice preko kojih ne misle preći kako bi kupili uređaj čiji vijek trajanja zapravo jest 12 mjeseci, nakon čega se pojavljuje nova igračka i zauzima centar pažnje.

Kako god, Apple će postaviti novi trend i postaviti pritisak na konkurenciju, koja ili će krenuti njihovim putem ili će iskoristiti situaciju pa svoje uređaje s OLED zaslonom, 64GB prostora, u najmanju ruku jednako kvalitetnim kamerama i dodacima kao razni senzori ili bežično punjenje baterije nastaviti prodavati i po dvostruko nižoj cijeni od Appleove. Mogli bi profitirati na tom primjeru.

Samo, ono što mijenja "igru" nepovratno, barem za ovu godinu, jest činjenica što će zbog skupljeg iPhonea 8 vjerojatno osjetno pasti cijene starijih modela, što će natjerati Samsung, Huawei, LG, Sony, Google i ostale konkurente da spuste cijene svojih flagship modela koji se trenutno nalaze na tržištu.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Mobiteli nisu luksuz, još jedna u nizu suludih ideja

KOMENTAR: Mobiteli nisu luksuz, još jedna u nizu suludih ideja

22.09.2017. komentiraj

Kada je ministar zdravstva Milivoj Kujundžić najavio kako će se među ostalim uz alkohol, cigarete, igre na sreću pod poreznom presijom od čak 10 posto naći i mobilni telefoni zaista dođe čovjeku da se zapita tko je tako nešto uopće smislio. Narodski rečeno – tko je tu lud!

INOVACIJA …  u javnom sektoru (II)

INOVACIJA … u javnom sektoru (II)

18.09.2017. komentiraj

U ovoj smo kolumni do sada o inovacijama u javnom sektoru na ovaj ili onaj način govorili u čak desetak članaka. Osnovni „tenor“ je bilo zaostajanje inovacije u javnom sektoru u odnosu na realni. Prepoznavanje uzroka tome može pomoći da se i tu inovacija etablira kao pozitivna i važna aktivnost. Kao primjer možemo uzeti raspravu na meetup-sastanku 14.9. 2017. na temu „HR i inovacija“.

Blockchain tehnologija kao transformator sigurnosne industrije

Blockchain tehnologija kao transformator sigurnosne industrije

13.09.2017. komentiraj

Blockchain tehnologija ne mora služiti samo za baratanje kriptovalutama, ona može poslužiti i u sigurnosne svrhe. Jer, zbog načina na koji je izvedena nudi se kao idealno rješenje na mnogim poljima, ponajviše onom vezanom uz Internet stvari (IoT), koji će procvjetati čim mobilne mreže pete generacije (5G) postanu stvarnost.