Kolumne

KOMENTAR: Solidni rezultati HT-a

KOMENTAR: Solidni rezultati HT-a

28.04.2017. komentiraj

Napokon su nam stigli i posljednji rezultati poslovanja telekom operatera u prvom ovogodišnjem kvartalu. I dok najjači telekom i bivši monopolist pod strogim regulatornim nadzorom ostvaruje solidne prihode, vidljivo je na tržištu da je dvama najvećima dakle i HT-u i Vipnetu dobro došla konsolidacija prihoda Crnogorskog telekoma odnosno Metroneta.

Posjedujemo li tehnologiju ili tehnologija posjeduje nas?

Posjedujemo li tehnologiju ili tehnologija posjeduje nas?

26.04.2017. komentiraj

Kada ste posljednji put proveli više od par sati dnevno bez mobitela u ruci? Zvuči li vam nemoguće otići na godišnji odmor u osamljenu vikendicu bez signala? Dolaskom tehnologije i njenim ubrzanim razvojem, činilo se da će stvari za nas postati dosta jednostavnije. Procesi su postali ubrzaniji, premostili smo vremenska i prostorna ograničenja, povezali se s mnogobrojnim ljudima, a ipak, najviše vremena provodimo upravo uz tehnologiju.

INOVACIJA …  sudjelovanje javnosti

INOVACIJA … sudjelovanje javnosti

25.04.2017. komentiraj

U prošloj smo kolumni INOVACIJA … Zagreb – inovativni grad vidjeli intenciju Grada Zagreba da postane inovativniji. Prepoznate su tri skupine aktivnosti koje tome doprinose podizanje inovacijske kulture - putem edukacije zaposlenika, interni inovacijski sustav – dogradnja postojećeg sustava upravljanja promjenama, te poboljšanje komunikacije s građanima – pribavljanje ideja iz mnoštva - „crowdsourcing“

KOMENTAR: Jako dobri rezultati Vipneta

KOMENTAR: Jako dobri rezultati Vipneta

24.04.2017. komentiraj

Domaći telekomunikacijski operater Vipnet u svim segmentima svoga poslovanja u prvom kvartalu bilježi rast, a to među ostalim mogu zahvaliti i konsolidaciji prihoda Metroneta koji se kompaniji pribrajaju od 1. veljače kada ovaj domaći fiksni telekom operater orijentiran na biznis segment ulazi u konsolidaciju.

KOMENTAR: Velika izloženost Tele2 zbog Tiska i Agrokora

KOMENTAR: Velika izloženost Tele2 zbog Tiska i Agrokora

24.04.2017. komentiraj

Iako su poslovni rezultati Tele2 vrlo dobri i iznad očekivanja kada je riječ o prihodima jedan podatak iz izvješća koje je objavio švedski vlasnik Tele2 AB pokazuju vrlo veliku izloženost prema bankama koja je rezultirala zbog velikih financijskih problema Agrokora i tvrtki unutar njegova koncerna poglavito Tiska. Ta je izloženost porasla na vrlo velikih 123 milijuna švedskih kruna odnosno 96 milijuna kuna.

INOVACIJA …  Zagreb – inovativni grad

INOVACIJA … Zagreb – inovativni grad

18.04.2017. komentiraj

Svaka vrsta organizacije ima svojih specifičnosti u pogledu inovacije. U nekoliko prošlih članaka smo vidjeli kako inovacija funkcionira u jednoj specifičnoj „industriji“ kao što je zdravstvo. Različite vrste organizacija - bolnice, osiguranja, primarna zaštita, preventiva –  unutar generalnih inovacijskih pravila ima svojih posebnosti.

Ludi tjedan za Toshibu

Ludi tjedan za Toshibu

18.04.2017. komentiraj

Kao u kakvoj sočnoj meksičkoj trakavici prošlog su se tjedna redale vijesti o Toshibi, japanskom elektroničkom gigantu koji je u velikim problemima. Od nade, preko razočaranja do očaja generalni je karakter vijesti koje su pred blagdan Uskrsa stizale kao na pokretnoj traci.

KOMENTAR: Velika prilika zove se mStart

KOMENTAR: Velika prilika zove se mStart

14.04.2017. komentiraj

Svakog dana u popodnevnim satima, osim danas na Veliki petak uoči Uskrsnih blagdana novi prvi čovjek Agrokora i vladin povjerenik, neki ga zovi i prinudnim upraviteljem Ante Ramljak obraća se medijima, a samim time i javnosti. I svima je dobro poznato u kakvim je problemima Agrokor o čemu se pisalo i zadnjih tjedana, zadnjih godina, ali kako se sjećam i prije više od 10 godina dok sam još radio u Business.hr-u kojeg danas nažalost više nema. No, to nije tema ove priče. Tema je bivši Agrokorov IT odjel koji je prerastao u jednog od najjačih domaćih sistemintegratora zvani mStart.

Pada. Ili, možda, ipak raste...?

Pada. Ili, možda, ipak raste...?

14.04.2017. komentiraj

Dvije najveće analitičke kuće koje prate ICT tržište, IDC i Gartner, ovog su tjedna izbacile dva pomalo oprečna izvješća vezana uz prodaju računala u prvom kvartalu ove godine. Ono što svakako valja uzeti u obzir je da su oba rezultata privremena, ali metodologija računanja i ukupne brojke ovaj se put prilično razlikuju...

Ne postoji loš publicitet. Ili ipak postoji...

Ne postoji loš publicitet. Ili ipak postoji...

12.04.2017. komentiraj

U vrijeme tehnologije, kada je sve moguće dokumentirati i u samo nekoliko sekundi podijeliti s cijelim svijetom, uzrečica s početka naslova više nije primjenjiva. Osim ako ste nekakav beskorisni „selebriti“, ali to je već drugi par obuće. Koliko vam se o glavu može obiti loš publicitet ovih je dana osjetio jedan od najvećih američkih avioprijevoznika United Airlines.

INOVACIJA …  poslovni modeli u zdravstvu

INOVACIJA … poslovni modeli u zdravstvu

12.04.2017. komentiraj

Kad govorimo o „technology push“, kao jednom od pokretača inovacije, najčešće mislimo na napredak ostvaren tehnološki naprednom opremom. Nova disruptivna inovacija pokazuje sve veće promjene u posve novim poslovnim modelima, nezamislivim prije desetak ili manje godina. I ovdje tehnologija najčešće igra odlučujući značaj, prvo u promjeni procesa, zatim organizacije i konačno uspostavi posve novog poslovnog modela.

Utjecaj umjetne inteligencije osjetit će se i mnogo šire od samih radnih mjesta

Utjecaj umjetne inteligencije osjetit će se i mnogo šire od samih radnih mjesta

11.04.2017. komentiraj

Umjetna inteligencija smjer je kojim su krenuli svi vodeći „igrači“ ICT industrije, što ne čudi jer uz napredak kojem svjedočimo, ona će donijeti cijeli niz prednosti svima koji će joj se prikloniti, prilagoditi se i implementirati je na adekvatan način.

Pametni telefoni će odumrijeti, a onda kreće ludilo

Pametni telefoni će odumrijeti, a onda kreće ludilo

10.04.2017. komentiraj

Microsoft, Facebook, Google, Amazon i Elon Musk sa svojim brojnim projektima zapravo se već pripremaju za konačni kraj ere pametnih telefona i ulazak u onu novu, gdje nama dragi i potrebni uređaji više neće biti takvi. Zbit će se to za desetak godina i pametne telefone pamtit će se kao fakseve ili dojavljivače.

INOVACIJA …  i sigurnost IoT u zdravstvu

INOVACIJA … i sigurnost IoT u zdravstvu

03.04.2017. komentiraj

Medicina je visoko regulirana struka. Postupci registracije lijekova sa ciljem osiguranja njihove djelotvornosti i sigurnosti, podliježu strogim pravilima. Slično vrijedi i za medicinske uređaje. Većina ih mora posjedovati certifikat.Za  rentgen  certifikat potvrđuje između ostaloga da uređaj neće previše ozračiti pacijenta ili barem da daje informaciju o dozi zračenja koju je pacijent primio. Tim se pitanjima bave agencije za lijekove. Jedna od uopće najmoćnijih agencija u SAD je FDA – Food and Drug Administration.

KOMENTAR: HT ostvario svoj cilj – konsolidacije tržišta i osiguranje svog tržišnog položaja

KOMENTAR: HT ostvario svoj cilj – konsolidacije tržišta i osiguranje svog tržišnog položaja

01.04.2017. komentiraj

Domaće telekomunikacijsko tržište doživjelo je ono čega su se neki plašili, a drugi prizivali, konsolidaciju koja je jedina bila moguća. Naime bilo je vrijeme da se konsolidacija i dogodi i stoga kupovina Optima Telekoma koji je pripojio H1 Telekom jedino je logično što se tržištu koje nije veliko moglo i dogoditi.

Što očekuje britansku tehnološku industriju nakon Brexita?

Što očekuje britansku tehnološku industriju nakon Brexita?

31.03.2017. komentiraj

Nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo formalno zatražilo izlazak iz Europske unije, krenuo je proces razdruživanja koji će potrajati dvije godine. To je iznimno kratak rok za realizaciju vrlo kompliciranog procesa. Dosad je samo Grenland 1985. napustio tadašnju Europsku ekonomsku zajednicu, no ta se dva slučaja nikako ne mogu usporediti.

INOVACIJA …  IoT u zdravstvu

INOVACIJA … IoT u zdravstvu

27.03.2017. komentiraj

Za one koji nisu savladali ovaj trendy buzzword: IoT („Internet of Things“) je spajanje najraznovrsnijih objekata: fizičkih ili virtualnih stvari ali i živih bića na Internet. To može biti folija maslaca u hladnjaku koja preko Interneta javlja da uskoro istječe rok uporabe,  automobilska guma koja javlja da je pritisak prenizak ili daljinski nadziran uređaj za upravljanje srčanim ritmom.

KOMENTAR: Digitalna transformacija nisu niti Uber, niti AirBnB, digitalna transformacija su ljudi

KOMENTAR: Digitalna transformacija nisu niti Uber, niti AirBnB, digitalna transformacija su ljudi

20.03.2017. komentiraj

Uber nije najveća taxi kompanija na svijetu koja nema niti jedno vozilo, on je u Hrvatskoj marketinška agencija što u stvarnosti i jest, oglasna ploča, istina digitalno transformirana i ništa više. U SAD-u je čak malo drugačije pa je registriran u San Franciscou kao prijevoznička kompanija. Air BnB nije najveći hotel jer i on je jedan veliki sofisticirani oglasnik koji spaja ponudu i potražnju u segmentu smještaja. Isto je i Booking.com koji to radi i za privatne smještajne jedinice i hotele, ali to nije prava digitalna transformacija. To je samo korištenje mogućnosti internetskih resursa koji su i prije postojali uz utakanje milijuna i stotina milijuna kapitala za globalno širenje – čitaj marketing. Uz ponekad upitan način nepoštivanja ili zaobilaženja lokalnih propisa.

INOVACIJA …  u medicinskoj tehnologiji

INOVACIJA … u medicinskoj tehnologiji

20.03.2017. komentiraj

O nedostatku „Market pull“ inovativnih aktivnosti u javnom sektoru, pa tako i u javnome zdravstvu ćemo još pričati obzirom da je to jedna od najvećih barijera inovaciji. „Technology push“ je zadan i jednak kako za javni tako i privatni sektor. Pogledajmo kako u tome stoji zdravstvo!

KOMENTAR: Kako smo pobijedili na europskom big data hackathonu

KOMENTAR: Kako smo pobijedili na europskom big data hackathonu

17.03.2017. komentiraj

Nacionalni tim Republike Hrvatske osvojio je prvo mjesto na prvom EU Big Data Hackathonu održanom u Brusselsu ovaj tjedan. Dva mjeseca priprema, dvadesetak suradnika, tim podatkovnih znanstvenika tvrtke IN2data naviklih na projekte usmjerene na novo i nepoznato, tim vrijednih djelatnika Državnog zavoda za statistiku, tim stručnjaka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, kolege nastavnici s Visokog učilišta Algebra, kolega dr. Teo Matković osobno. Motivacija svih da se pokažemo u najboljem svjetlu. Želja da pokažemo mogućim suradnju i profesionalizam gospodarstva, edukacijskog sektora i institucija.

Je li Facebook postao premoćan?

Je li Facebook postao premoćan?

15.03.2017. komentiraj

Facebook je odavno mnogo više od društvene mreže kojom se ljudi služe da bi dijelili iskustva, fotografije, video snimke, spajali se s prijateljima i onima koji to tek trebaju postati... Na tvorevini Marka Zuckerberga ljudi se informiraju, nikad kao trenutno, a neki kao Cambridge Analytica našli su način kako algoritme okrenuti u svoju korist te uspješno promovirati Brexit i Donalda Trumpa.

INOVACIJA …  u zdravstvenoj prevenciji

INOVACIJA … u zdravstvenoj prevenciji

14.03.2017. komentiraj

U prošloj smo kolumni najavili prikaz različitih mogućih područja inovacije u zdravstvu. Počnimo s inovacijom u području prevencije bolesti. To je možda najkontroverznije područje u upravljanju zdravstvom: iako mnoge studije pokazuju enormni financijski benefit ulaganja u prevenciju (kanadska studija iz 2013. navodi više nego šesterostruki ROI - „povrat investicije“!), realnost je posve drugačija. U Hrvatskoj se procjenjuje da je udio izdataka na prevenciju svega oko 2%, EU27 2,9% (2014).

Utor za slušalice na mobitelima još nije mrtav

Utor za slušalice na mobitelima još nije mrtav

07.03.2017. komentiraj

Apple je na iPhone 7 i iPhone 7 Plus uklonio utor za slušalice od 3,5 milimetra i izazvao mnogo polemika jer ipak je riječ o standardu koji ovisi o toliko toga danas, kad se govori o audio dijelu. Činilo se da bi to moglo navesti sve konkurentske proizvođače da krenu istim putem, al s obzirom da činjenicu da čak i Apple nudi posebne adaptere da bi se slušalice mogle spojiti na njega, druge je ponukao da nastave svojim putem i ništa ne mijenjaju.

INOVACIJA …  i zdravstvo

INOVACIJA … i zdravstvo

06.03.2017. komentiraj

U prijašnjim smo kolumnama pokazali ogroman potencijal inovacije u javnom sektoru: e-Bilježnik, e-Građani, „Smart cities“ , itd. E-Zdravstvo je specifično područje. U njemu je potencijal je enorman, ali su i zapreke grandiozne! Uzmimo samo primjer (prave) telemedicine: Pregled na daljinu može povećati dostupnost kvalitetne dijagnostike, pa i spasiti život. Unatoč tome liječnici su dosta skeptični prema postavljanju dijagnoze na daljinu. Malo bi ih potpisalo nalaz, a pogotovo postavilo dijagnozu „bez da vide i pregledaju pacijenta uživo“ (umjesto videovezom i daljinskim mjerenjima).

Čini se da smo došli do kraja ratova specifikacijama mobitela

Čini se da smo došli do kraja ratova specifikacijama mobitela

04.03.2017. komentiraj

Proizvođači pametnih telefona od dana kad se Android operativni sustav pojavio na komercijalnom tržištu vode bitku performansi i specifikacija. Već punih osam godina natječu se tko ima jači procesor, bolju kameru, bolju rezoluciju, bateriju, više radne memorije, prostora... I čini se da je ovogodišnji Mobile World Congress napokon takvo stanje stvari postavio u prošlost i ponudio nešto potpuno novo.

KOMENTAR: Fiskalizacija za sve – ili za nikoga!

KOMENTAR: Fiskalizacija za sve – ili za nikoga!

01.03.2017. komentiraj

Društvene mreže prepune su prilično sumanutih komentara o tome kako je Uber morao prilagoditi svoju aplikaciju za Hrvatsku, odnosno fiskalizirati se digitalno. Navodi se to kao jedan od velikih problema za domaće poduzetnike.

INOVACIJA …  i Grad Zagreb

INOVACIJA … i Grad Zagreb

28.02.2017. komentiraj

Mnogi gradovi se profiliraju kao „inovativni“ ali i Zagreb ima dobrih rezultata, ipak uz značajni potencijal napretka   na svjetskoj ljestvici inovativnih gradova. Pogledajmo  detaljnije što je to Grad Zagreb do sada inovativnoga napravio. Izdvajamo dva projekta

KOMENTAR: Kako je Samsung opet ispao najgori

KOMENTAR: Kako je Samsung opet ispao najgori

27.02.2017. komentiraj

Nevjerojatne propuste Samsung radi posljednjih mjeseci. Prvo im se doslovno počeo samozapaljivati Note 7, a posljednjih nekoliko pressica su jednostavno katastrofa. I dok jedni govore kako se lokalni hrvatski PR-ovac trudi, drugi će reći da to i nije baš tako. jer kako god bilo korporacija se ponaša loše prema novinarima. Tako da Samsung ne šljivi domaće novinare previše, a lokalni PR-ovac im baš u tome i nije pomogao da ih razuvjeri. I ne samo hrvatske medije već i one iz regije.

KOMENTAR: HT preokrenuo trend

KOMENTAR: HT preokrenuo trend

23.02.2017. komentiraj

Najjači domaći telekom operater HT nakon restrukturiranja koje se događalo posljednje tri godine preokrenuo je trend i ostvario pozitivne rezultate poslovanje u prošloj fiskalnoj 2016. godini. Iako će neki reći da je tek neznatni rast prihoda od 0,7 posto, dok je EBITDA odnosno dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije 1,4 posto veća.

INOVACIJA …  u gradovima

INOVACIJA … u gradovima

21.02.2017. komentiraj

U javnom sektoru općenito (vidi prethodnu kolumnu), a osobito u gradovima, potencijal inovacije je ogroman. Gradovi imaju na raspolaganju istu tehnologiju kao i tvrtke. Dakle „technology push“ je definitivno prisutan. Gdje je „market puill“? Nema ga – grad ne može „propasti“ zbog „konkurencije“. Zato ako nekoj gradskoj upravi u Hrvatskoj ponudite proizvod koji bi građanima dao bolju uslugu uz ekonomičniji interni proces, teško će doći do njegove realizacije. Koje su barijere realizaciji inovacijama u gradovima?