Kolumne

INOVACIJA … angažman i participacija građana

INOVACIJA … angažman i participacija građana

22.05.2018. komentiraj

LiquidFeedback i CitizenLab su odlične platforme za pomak demokracije od čisto reprezentativne (19. stoljeće!) prema oblicima primjerenijim 21. stoljeću. Takva je društvena inovacija lako ostvariva postojećim tehnološkim rješenjima, prije svega inačicama mreža socijalnih medija.

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

21.05.2018. komentiraj

Zbog opće digitalizacije korporativnih sustava stvoren je virtualni svijet bez granica, gdje se odvija kontinuirana razmjena podataka pohranjenih u korporativnim mrežama. Ovaj način poslovanja pridonio je njegovoj učinkovitosti, ali je također povećavao rizik od krađe i iskorištavanja tih podataka. U prilog tome govore i rezultati istraživanja tvrtke Clico, za područja sigurnosti, umrežavanja i upravljanja, prema kojima će vjerojatnost da će vaša tvrtka biti hakirana u prvoj godini osnivanja biti gotovo stopostotna!

INOVACIJA … CitizenLab rješenje

INOVACIJA … CitizenLab rješenje

16.05.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni vidjeli kakvo rješenje za neposredn(ij)u demokraciju nudi https://liquidfeedback.org/ . U međuvremenu se dosta rasplamsala rasprava o „nomologiji“ a što koji termin zapravo znači. U raspravi je osobito istaknut odnos između predstavničke i „sudjelujuće“ demokracije, odnosno izvedenice iz stranih pojmova: reprezentativna i participativna demokracija.

INOVACIJA … LiquidFeedback rješenje

INOVACIJA … LiquidFeedback rješenje

08.05.2018. komentiraj

Izborni sustav je trenutna top-tema u Hrvatskoj. Uskoro počinje prikupljanje potpisa za referendum kojim bi se unijele promjene u izborni sustav. Kao promotor inovacije trebao bih zagovarati takvo nastojanja za promjenama, ali imam dileme oko toga. Dio koji se odnosi na smanjenje broja zastupnika je svakako pozitivna „inovacija“.

Kada je vrijeme za kupovinu novog mobitela, TV-a i računala

Kada je vrijeme za kupovinu novog mobitela, TV-a i računala

07.05.2018. komentiraj

Kupovina može biti iznimno stresna u današnje vrijeme jer nerijetko se događa da baš kad za nešto odvojite novac, u svega nekoliko dana otkrijete da ste to preplatili jer postoji nešto novije i bolje po istoj ili neznatno višoj cijeni. A može se dogoditi i da čekate novi model nekog uređaja, shvatite da zapravo ne želite novi uređaj pa kupite stariji po spuštenoj cijeni, iako ni s time niste zadovoljni... Mnogo je kombinacija, patnje su to modernog vremena.

O vodenoj pari

O vodenoj pari

03.05.2018. komentiraj

Jedan od motiva za najbrutalniji humor u okruženju amaterskih pilota (a koliko po forumima vidim, i profesionalnih) su vjerovanja u chemtrails. Ta teorija zavjera je toliko ukorijenjena, a opet toliko blesava, da se sjećam jedne prilike kad je ministrica, u jednoj od prethodnih vlada, blebnula javno nešto na tu temu. Pa je onda skupina profesionalnih pilota zatražila sastanak i došla ubogoj ženi objašnjavati da nije loše suzdržati se od glupih izjava. Srećom pa je konkretna ministrica bila (valjda i sad jest) političarka te je mogla je preživjeti takvu blamažu bez značajnijih emotivnih posljedica u smislu srama.

INOVACIJA … alati „delegativne“ demokracije

INOVACIJA … alati „delegativne“ demokracije

02.05.2018. komentiraj

U prethodnim smo kolumnama obradili delegativnu demokraciju čija je bitna značajka sloboda građana da i za vrijeme legislativnog razdoblja svoj glas delegiraju osobi za koju smatraju da će ih najbolje zastupati. Posebna podvrsta, ali i proširenje delegativne demokracije, je tzv. „liquid democracy“ (LD), za što nemamo adekvatan prijevod na hrvatski, jer „tekuća demokracija“ ne zvuči daš dobro!

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

26.04.2018. komentiraj

Stigli su nam poslovni rezultati svih domaćih telekoma, a tradicionalni posljednji su oni najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma koji pokazuju pozitivne trendove bez obzira što su prihodi u prvom kvartalu manji za 1,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dok su druga dva telekoma na tržištu Vipnet i Tele2 zabilježili rast prihoda, kod Vipneta treba uzeti u obzir da je rast ostvaren i zbog akvizicije i konsolidacije Metroneta. Kod Tel2 razlog je u tome što se kompanija jače okrenula novim akvizicijama korisnika i prihodima od prodaje uređaja.

KOMENTAR: Vipnet nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: Vipnet nastavlja s pozitivnim trendovima

24.04.2018. komentiraj

Poslovni rezultati za prvi kvartal ove godine pokazuju kako je Vipnet nastavio s pozitivnim trendovima u poslovanju. Dobro je to za cijelo tržište, pogotovo nakon što je i Tele2 pokazao odlične rezultate za razdoblje siječanj-ožujak ove godine, a slično se može očekivati i kada Hrvatski Telekom objavio svoje rezultate krajem ovog tjedna.

INOVACIJA … „delegativna“ demokracija

INOVACIJA … „delegativna“ demokracija

24.04.2018. komentiraj

U prethodnim razmatranjima o inovativnim modelima demokracije smo se susreli sa sljedećim pojmovima koje možemo sumirati kao atribute općeg pojma „demokracija“:

KOMENTAR: Tele2 odličan u prvom kvartalu

KOMENTAR: Tele2 odličan u prvom kvartalu

23.04.2018. komentiraj

Već dugo na domaćem telekomunikacijskom tržištu nije zabilježen dvoznamenkast rast kada je riječ o prihodima domaćih telekom operatera, no to je ovog puta uspjelo trećem po veličini domaćem telekomu Tele2 Hrvatska. Prvi je kvartal za njih zaista bio odličan jer su prihodi rasli više od 20 posto, a dobit čak 107 posto.

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

Combis konferencija: Izazovi IT-a u procesu digitalne transformacije kompanija

20.04.2018. komentiraj

Promjene koje iziskuje proces digitalne transformacije kompanija znače da će i IT morati mijenjati način na koji pristupa rješavanju zahtjeva poslovanja, jer se očekuju novi i inovativni modeli te primjena novih tehnologija na drugačiji način, brži time to market te jeftinija i jednostavnija infrastruktura.

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

INOVACIJA … i neposredna demokracija u praksi

17.04.2018. komentiraj

Teorijska razmatranja o neposrednoj demokraciji u prošloj kolumni možemo ovdje dopuniti njezinim neželjenim učincima kao i o mogućim načinima konkretne primjene u organizacijama poput stranaka ili lokalne i državne uprave. Vraćamo se na odličan članak „Liquid Democracy: True Democracy for the 21st Century“. Autor Dominik Schiener iznosi sljedeće manjkavosti neposredne demokracije

Ransomware jednostavno cvjeta

Ransomware jednostavno cvjeta

16.04.2018. komentiraj

Hakeri više nisu skloni napadima koji ruše sustave do te mjere da sve unutar njih mogu vrlo lako pokrasti, već su skloniji zaključavanju i blokiranju sustava u svrhu ucjena. To je mnogo jednostavnije, ali i unosnije, kao što je i bezbolnije žrtvama. Zato ransomware toliko cvjeta.

Umjetne neuralne mreže

Umjetne neuralne mreže

13.04.2018. komentiraj

Danas se često spominje deep learning, a deep learning nije ništa drugo nego strojno učenje s dubokim (višeslojnim) umjetnim neuralnim mrežama. Neuralne mreže su bile jako popularne osamdesetih zato što je tada izumljen algoritam za njihovo uspješno treniranje (ulančavanje unazad, eng. backpropagation), ali one su nastale 1943. iz olovaka Waltera Pittsa i Warrena McCullocha kao jedna teorija filozofijske logike koja je trebala biti formalni logički sustav koji pojednostavljeno opisuje kako ljudski neuroni uče.

Poslovi koje smo sanjali nisu uvijek u liniji s onima koji se traže

Poslovi koje smo sanjali nisu uvijek u liniji s onima koji se traže

11.04.2018. komentiraj

Kad smo bili djeca mnogo su nas puta pitali što želimo i mi bismo razmislili pa nudili razne odgovore. S vremenom smo si i sami postavljali takva pitanja te točno znali što je zanimanje naših snova i idealizirali ga. Nažalost, velika većina nas ne uspije ostvariti san ili se on ne pokaže onakvim kakav su mislili da jest. I to je tako, ali ne znači kraj svijeta, dapače.

INOVACIJA … e-odlučivanje u neposrednoj demokraciji

INOVACIJA … e-odlučivanje u neposrednoj demokraciji

10.04.2018. komentiraj

Započnimo s pitanjem: može li se izum smišljen i primijenjen prije 25 stoljeća zvati inovacijom? Može! Već smo ranije utvrdili da imitacija može biti inovacija! Mnoge uspješne kopije su postigle ogroman uspjeh. Sjetimo se samo najnovijih: Edison i Tesla, Bill Gates and Steve Jobs ili Facebook and MySpace. Ipak inovacija od prije 25 stoljeća? Radi se o inovaciji iz doba Antike na koju je zaboravljeno  tisućljećima. Kako bi se  mogla uspješno primijeniti nakon toliko vremena?

Blockchain nije samo još jedna nova tehnologija

Blockchain nije samo još jedna nova tehnologija

05.04.2018. komentiraj

Blockchain nije samo nova tehnologija, on će služiti kao novi ekonomski sustav. Treba razmišljati dalje od kriptovaluta, koje mogu i ne moraju propasti, ali blockchain na kojem se temelje transakcije, može se implementirati dalje od njih, toliko daleko da bi mogao mijenjati ekonomske prilike kakve danas poznajemo.

INOVACIJA … kroz neposrednu demokraciju

INOVACIJA … kroz neposrednu demokraciju

03.04.2018. komentiraj

Umjesto tema najavljenih u prethodnoj kolumni (TraJaN projektni prijedlog i Hrvatska postignuća u okviru OGP inicijative) odlučio sam se za jedan mali „intermezzo“. Povod tome su: reakcija Udruge Lipa na prethodnu kolumnu u kojoj sam komentirao njihovu Crnu Knjigu te intenzivno bavljenje temom neposredne demokracije. Udruga Lipa je izrazila veliko nezadovoljstvo mojom kritikom nekih njihovih koncepata. To se prije svega odnosi na činjenicu da su „predmeti“ koje građani prijavljuju u Crnoj Knjizi zapravo subjektivan vrlo uzak izbor.

  KOMENTAR: Očekivana konsolidacija, preslagivanje tržišta završeno

  KOMENTAR: Očekivana konsolidacija, preslagivanje tržišta završeno

  01.04.2018. komentiraj

  Pozitivno ili negativno, pitanje je sad?! Kako za koga, to je posvema jasno. Međutim, realan scenarij za tržište od 4,3 milijuna ljudi te realno 80 posto od toga korisnika sigurno neke od telekomunikacijskih usluga. Kako će reagirati telekomunikacijski regulator HAKOM i regulator tržišnog natjecanja AZTN ostaje tek da se vidi. Iako će biti velikih prijepora oko ovakvog scenarija za hrvatsko telekomunikacijsko tržište ono je zapravo itekako realan i moguć bez obzira na sve.

  INOVACIJA … Crna Knjiga i druge transparentnosti

  INOVACIJA … Crna Knjiga i druge transparentnosti

  26.03.2018. komentiraj

  Referendumski potencijal u savladavanju trenutne paralize i nesustavnosti političkog sustava u RH, opisan je u prethodnoj kolumni. Slične se inicijative neposredne demokracije mogu promovirati i kroz aktivnosti nevladinih udruga. Dobar primjer je Udruga Lipa koja se bavi  načinom trošenja javnog novca u RH u projektu zvanom „Crna knjiga“.

  INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

  INOVACIJA … kroz „Referendumsku stranku“

  20.03.2018. komentiraj

  U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako već od početka 2016. godine znamo za ključni savjet koji nam je dala analiza IFO instituta iz Njemačke: „Jedino što je važno jest predanost reformama“! Od tada se ne dešava (gotovo) ništa na planu strukturnih reformi.

  Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

  Kognitivni sustavi i umjetna inteligencija

  16.03.2018. komentiraj

  Danas se često govori o umjetnoj inteligenciji. Iz tog me razloga Dražen zamolio da se primim tipkovnice i napišem seriju kolumna o umjetnoj inteligenciji, kako bismo pojasnili ovo zanimljivo i raznoliko područje. Prvo što je potrebno napraviti je jedan terminološki pregled postojećih naziva, jer se u virtualnom svijetu termini često krivo koriste.

  INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

  INOVACIJA … i izvješće EK o Hrvatskoj

  12.03.2018. komentiraj

  prethodnoj smo kolumni na anegdotalan način prikazali  koliko je društvena inovacija u nas zanemarena. Najavili smo  danas dati ozbiljnije primjere ove važne aktivnosti u nas. Našli smo ih neočekivano u Izvješću EK o Hrvatskoj. Ono se primarno bavi u makroekonomikom i provođenjem reformi u 2017. godini.

  INOVACIJA … „društvena“

  INOVACIJA … „društvena“

  06.03.2018. komentiraj

  U prethodnoj smo kolumni analizirali inovaciju u području zakonodavstva. Ako to proširimo, dolazimo do još jednog područja koje se sve više i više razvija u svijetu, a to je „social innovation“. Ipak  to područje inovacije zaostaje za  područjem poslovne inovacije iz dva primarna razloga:

  KOMENTAR: Muke po internetu – rješenje fantastično, MWC 2018 i slomljen lakat

  KOMENTAR: Muke po internetu – rješenje fantastično, MWC 2018 i slomljen lakat

  02.03.2018. komentiraj

  Dolazeći na MWC 2018 u Barcelonu sve je posljednjih petnaestak dana prije puta izgledalo prilično uobičajeno. Radili su se zadnji dogovori za intervjue, planiralo putovanje, provjeravao smještaj, pripremala sva potrebna oprema. I onda samo tjedan i par dana prije putovanja, baš na Valentinovo – pad i to gadan. U prvi se tren učinilo da je led samo malo natukao lakat.

  KOMENTAR: Kako je Apple sreo Nou

  KOMENTAR: Kako je Apple sreo Nou

  01.03.2018. komentiraj

  Nakon vrlo uspješnog prošlogodišnjeg sajma za Hangar 18 i njihov brand Noa kada su se prvi put predstavili na najvećem svjetskom sajmu mobilne tehnologije MWC u Barceloni ova je godina kako saznajemo bila jako zanimljiva. Novi modeli na tržištu N7 i N1, ali i najnoviji koji tek dolazi N10 pokazali su se zanimljivi ne samo operaterima već i proizvođačima.

  INOVACIJA … i zakonodavstvo

  INOVACIJA … i zakonodavstvo

  27.02.2018. komentiraj

  Zamislite da inovacijski konzultant dođe u Ministarstvo pravosuđa i ponudi svoje usluge!? Da tamo postoji „Crveni naslonjač Grahama Nortona“, proveli biste se ovako: (ako biste uopće mogli ostvariti „pristup“). Nije to posljedica samo otpora naših javnih institucija bilo kakvom „inputu“ izvana (prijedlog građana = smetnja, „šum“) koji se odbija ili „administrativnom šutnjom“ ili birokratskim izgovorima („nije predviđeno propisima“, „radi se na tome“, „nemamo to ove godine u proračunu“, „odlično, realizirat ćemo kad se stvore uvjeti“, …). Ima tu i potpunog nerazumijevanja esencije inovacije: smatra  se rezerviranom za fizički proizvod, inovacija može biti samo nešto što se izumi i patentira , a nikako kao poboljšanje nekog upravnog procesa, organizacije ili propisa.

  KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

  KOMENTAR: Jako dobra godina za HT

  21.02.2018. komentiraj

  Najjači domaći telekom imao je zaista dobru prošlu poslovnu godinu jer su mu svi ključni pokazatelji pozitivni jer prihodu i EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) rasli su 11 odnosno 11,2 posto.  Tako je čak i ako se izuzme utjecaj kupnje Crnogorskog Telekoma početkom prošle godine, ali i pripajanja H1 Telekoma Optimi Telekomu koji je se dogodio sredinom prošle godine.

  INOVACIJA … „use it or lose it!“ („Iskoristi ili izgubi!“)

  INOVACIJA … „use it or lose it!“ („Iskoristi ili izgubi!“)

  19.02.2018. komentiraj

  Mnogo smo puta govorili o „frugal innovation“ („siromašna inovacija“) koju naročito u Indiji rade pod geslom: „Učini što trebaš  s onim što imaš!“. Pod tim se podrazumijeva napraviti nešto novo što rješava problem ili potrebu bez velikih troškova, u pravilu mnogo jeftinije od konkurencije ili sa sredstvima koje imamo pri ruci. To može biti auto bez električnih podizača prozora ili servo volana, ali za  cijenu od oko 3.000 $ (Tata Nano):