Uskoro ćete lakše moći provjeriti što sve Google zna o vama

Uskoro ćete lakše moći provjeriti što sve Google zna o vama

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Google od 18. rujna donosi mobilnu verziju Dashboarda i on će ponuditi korisniku informacije o tome koje podatke dijeli i što se sve prikupilo otkako koristi Googleove usluge. Uz to, dolazi redizajn usluge, što znači da će sama aplikacija biti poprilično svježa i jednostavna.

Zanimljiv je ovo potez Googlea jer Dashboard postoji od 2009. godine, ali samo za desktop računala i kao takav bio je vrlo popularan. Jer, ljude zanima što koriste i koliko. Iako ne pruža nikakvu kontrolu nad podacima koje vidimo, barem na jednom mjestu imamo sve što smo dali na pladnju Googleu da zaradi desetke milijardi američkih dolara od oglašavanja.

I dok je na osobnim računalima sama usluga poprilično detaljna, a samim time može na manjim zaslonima biti i poprilično nepregledna, na mobilnim će uređajima sve biti daleko preglednije jer će biti veće. Time korisnik ima bolji uvid u ono što bi želio vidjeti jer svaka od usluga ili aplikacija jasno je istaknuta pa se klikom na nju dobiva padajućim izbornikom mnogo detaljniji uvid.

Ukratko, sami princip mobilne verzije nije ništa drugačiji od one na osobnim računalima, ali bit će korisna jer više ljudi će je odsad koristiti. Ipak Google svakodnevno koristi 1,5 i dvije milijarde ljudi, a samim time ostavlja se enormna količina podataka, koji se potom filtriraju i koriste u razne svrhe. Ne samo da bi Google zaradio, odnosno matična mu kompanija Alphabet, već da bi profitirali i sami korisnici.

Zahvaljujući silnim podacima o lokacijama, korištenju aplikacija i raznim drugim aktivnostima, pametni telefon, odnosno Google, olakšavaju nam korištenje apsolutno svega. Daje nam uvid u javni prijevoz, stanje u prometu općenito, nudi nam restorane, informira o koncertima, kinoprogramu, predstavama u kazalištima, stanju na burzama... A s Dashboard možemo vidjeti i točno zašto je sve to tako.

Još iz kategorije

.hr domena slavi 25 godina postojanja

.hr domena slavi 25 godina postojanja

23.02.2018. komentiraj

CARNET je danas obilježio 25 godina otkako je Hrvatska dobila svoju nacionalnu domenu te tako postala priznata i u globalnom internetskom prostoru. Rečenica „Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia“, upućena današnjem zamjeniku Srca Ivanu Mariću 1993. godine, označila je početak formalnog priznavanja .hr domene, a prva registrirana domena bila je srce.hr. Od tada broj domena konstantno raste i trenutno je registrirano njih više od 100 800. Važno je napomenuti kako je Republika Hrvatska jedina europska zemlja koja nudi mogućnost registracije besplatne nacionalne domene za svoje građane i pravne osobe pa tako najveći broj registriranih domena upravo čine one besplatne, njih više od 70 posto. Naplatne .hr domene moguće je registrirati preko ovlaštenih registrara.

INFOGRAFIKA: Trump na Twitteru

INFOGRAFIKA: Trump na Twitteru

23.02.2018. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump iznimno je aktivan na Twitteru i on mu od dolaska na političku scenu služi kao način obraćanja ne samo domaćoj već i svjetskoj javnosti. Način na koji to čini često je kontroverzan i provokativan pa izaziva pažnju, ali svejedno nije ni blizu broju pratitelja na Twitteru kao što je njegov prethodnik Barack Obama.

Nova Iskonova rješenja

Nova Iskonova rješenja

22.02.2018. komentiraj

Umjetna inteligencija, strojno učenje i Internet stvari su tehnološki trendovi na koje se ove godine klade baš sve velike konzultantske kuće. Pronalazimo im niz primjena u poslovanju, dok ih u domove primamo na ljestvici od „prilično sramežljivo“ do „nikako“. Razloga je mnogo, a najčešći su nedostupnost, previsoke cijene pametnih uređaja ili nedostatak specifičnih tehničkih znanja za njihovo uspješno korištenje.