Uskoro ćete lakše moći provjeriti što sve Google zna o vama

Uskoro ćete lakše moći provjeriti što sve Google zna o vama

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Google od 18. rujna donosi mobilnu verziju Dashboarda i on će ponuditi korisniku informacije o tome koje podatke dijeli i što se sve prikupilo otkako koristi Googleove usluge. Uz to, dolazi redizajn usluge, što znači da će sama aplikacija biti poprilično svježa i jednostavna.

Zanimljiv je ovo potez Googlea jer Dashboard postoji od 2009. godine, ali samo za desktop računala i kao takav bio je vrlo popularan. Jer, ljude zanima što koriste i koliko. Iako ne pruža nikakvu kontrolu nad podacima koje vidimo, barem na jednom mjestu imamo sve što smo dali na pladnju Googleu da zaradi desetke milijardi američkih dolara od oglašavanja.

I dok je na osobnim računalima sama usluga poprilično detaljna, a samim time može na manjim zaslonima biti i poprilično nepregledna, na mobilnim će uređajima sve biti daleko preglednije jer će biti veće. Time korisnik ima bolji uvid u ono što bi želio vidjeti jer svaka od usluga ili aplikacija jasno je istaknuta pa se klikom na nju dobiva padajućim izbornikom mnogo detaljniji uvid.

Ukratko, sami princip mobilne verzije nije ništa drugačiji od one na osobnim računalima, ali bit će korisna jer više ljudi će je odsad koristiti. Ipak Google svakodnevno koristi 1,5 i dvije milijarde ljudi, a samim time ostavlja se enormna količina podataka, koji se potom filtriraju i koriste u razne svrhe. Ne samo da bi Google zaradio, odnosno matična mu kompanija Alphabet, već da bi profitirali i sami korisnici.

Zahvaljujući silnim podacima o lokacijama, korištenju aplikacija i raznim drugim aktivnostima, pametni telefon, odnosno Google, olakšavaju nam korištenje apsolutno svega. Daje nam uvid u javni prijevoz, stanje u prometu općenito, nudi nam restorane, informira o koncertima, kinoprogramu, predstavama u kazalištima, stanju na burzama... A s Dashboard možemo vidjeti i točno zašto je sve to tako.

Još iz kategorije

HUB upozorava na lažne oglase za jeftinu kupnju uoči Black Friday shopping vikenda

HUB upozorava na lažne oglase za jeftinu kupnju uoči Black Friday shopping vikenda

23.11.2017. komentiraj

Zbog porasta prijevara i znatno većeg broja lažnih web oglasa uoči ovogodišnjeg svjetskog shopping vikenda „Black Friday“, Hrvatska udruga banaka i njezine članice izdavatelji kartica upozoravaju svoje korisnike da provjere vjerodostojnost oglasa koji privlače na iznimno povoljnu on line kupnju, ali ih pritom izlažu zloupotrebi i neovlaštenom uzimanju osobnih podataka.

Gotovo svaka od 500 najpopularnijih web stranica na svijetu prati sve što pišete

Gotovo svaka od 500 najpopularnijih web stranica na svijetu prati sve što pišete

23.11.2017. komentiraj

Stručnjaci na prestižnom američkom sveučilištu Princeton otkritli su poražavajuć podatak, koji pokazuje da 482 od pet stotina najpopularnijih web stranica na svijetu prati sve što korisnici pišu dok su na njima te to brižno pohranjuju i koriste u analizama potrebnima za bolji plasman raznih proizvoda ili prilagodbu korisnicima.

Uber je više od godinu dana skrivao veliki hakerski napad

Uber je više od godinu dana skrivao veliki hakerski napad

23.11.2017. komentiraj

Hakeri su Uberu ukrali podatke više od 57 milijuna klijenata, a tvrtka je taj događaj zataškavala više od godinu dana. Ovog tjedna otpušteni su šef sigurnosti Joe Sullivan i jedan od njegovih zamjenika upravo zbog prikrivanja tog događaja.