TV sadržaj u Hrvatskoj sve se više gleda na telefonima i računalima

TV sadržaj u Hrvatskoj sve se više gleda na telefonima i računalima

Foto: Shutterstock

Tvrtka Hendal provela je veliko istraživanje o navikama gledatelja televizijskog sadržaja. Prema rezultatima tog istraživanja čak 62 posto građana gleda TV i video sadržaj putem računala, laptopa, tableta ili smartfona, a gotovo trećina gleda televizijski ili video sadržaj više puta tjedno putem pametnog telefona.

Tehnologija i razvoj novih platformi za gledanje TV i video sadržaja značajno su promijenili navike, pokazalo je istraživanje koje je provedeno kvantitativnom metodom online intervjua na reprezentativnom uzorku od tisuću građana u dobi od 15 do 65 godina. Spomenuti trend gledanja na pametnim telefonima, tabletima i prijenosnim računalima posebno je prisutan kod mlađe populacije, između 15 i 29 godina, gdje 70 posto prati TV i video sadržaj putem alternativnih uređaja.

Više od trećine ispitanika prati televizijski sadržaj izvan svojih domova, a četvrtina u ugostiteljskim objektima. Svaka peta osoba prati ga i u hodu dok 31 posto u prosjeku barem dvaput tjedno pogleda video sadržaj putem pametnog telefona. Gotovo polovina gledatelja, 43 posto, posebno populacija do 49 godina starosti, gleda snimljeni TV i video sadržaj ili sadržaj na zahtjev, ne mareći za unaprijed najavljene televizijske programe.

Čak 59 posto ispitanih građana je u proteklih mjesec dana paralelno pratilo različiti sadržaj na dva uređaja što potvrđuje da se navike nepovratno mijenjaju. Gotovo 90 posto gledatelja surfa internetom tijekom gledanja televizije od čega 31 posto to čini svaki put dok gleda. Za praćenje TV sadržaja drugi ekran postao je pravilo, a bit će zanimljivo pratiti kako će se proizvođači sadržaja tome i prilagoditi. Tako televizor više nije jedini i najvažniji ekran u kućanstvu, a točno određen TV raspored ne određuje što će i kako korisnici gledati.

Još iz kategorije

Algebra pod novim identitetom potiče drugačiju budućnost obrazovanja u Hrvatskoj

Algebra pod novim identitetom potiče drugačiju budućnost obrazovanja u Hrvatskoj

22.11.2017. komentiraj

Jedna od dvije najveće obrazovne organizacije u Hrvatskoj je kroz više od tristo tisuća održanih programa edukacije omogućila zapošljavanje svojih polaznika u tvrtkama poput Googlea, Amazona i Microsofta. Nakon dvadeset godina edukacije i 120.000 polaznika visokog učilišta i otvorenog učilišta, Algebra od danas nastupa kao integrirana obrazovna institucija, pod novim vizualnim identitetom. Programi visokog obrazovanja i obrazovanja odraslih nastavljaju se provoditi u više od 15 gradova diljem Hrvatske.

Incognito mod ne štiti vašu privatnost

Incognito mod ne štiti vašu privatnost

22.11.2017. komentiraj

Internetski preglednici u današnje vrijeme kao jednu od najnormalnijih mogućnosti nude privatni način rada (eng., incognito mode) za surfanje, koji u teoriji ne ostavlja tragove i vrlo je koristan alat za sve one koji dijele računalo s jednom ili više osoba. No, svi koji misle da im se osigurava potpuna privatnost, varaju se i bolje je da se informiraju malo bolje. Posebno ako je riječ o Google Chrome.

Najveće sigurnosne prijetnje dolaze iz unutrašnjosti organizacije

Najveće sigurnosne prijetnje dolaze iz unutrašnjosti organizacije

22.11.2017. komentiraj

Prijetnje na internetu su stvarne, opasne su i konstantno stvaraju osjećaj nesigurnosti, ali nisu ni blizu destruktivne kao „neprijatelji iznutra“. Dakle, aktualni ili bivši zaposlenici mogu stvoriti više štete nekoj kompaniji ili organizaciji nego bilo koji malware ili DDoS napad. Ili, greška koju su počinili.