TOP 5 najboljih PHP frameworka

TOP 5 najboljih PHP frameworka

Foto: Pixabay

Kompleksne i sigurnosne aplikacije ne mogu se raditi bez otvorenog skriptnog programskog jezika poznatijeg kao PHP (Hypertext Preprocessor) pa ga developeri uvelike i koriste kao platformu da bi ih izveli što bolje. S obzirom da je riječ o sjajnom i popularnom programskom jeziku, on sadrži mnoge frameworkove koje pomažu u razvoju aplikacija jer nude cijeli niz mogućnosti kojima se bolje razvijaju aplikacije i bilo što na čemu se radi uz korištenje PHP.

Kao i u svemu, postoji najbolji izbor za PHP Framework i ovdje predstavljamo pet s kojima u 2017. developeri najviše rade i najzadovoljniji su.

1. Laravel

Razvio ga je Taylor Otwell s ciljem razvoja web aplikacija prateći model–view–controller (MVC) arhitekturu. Smatra se jednim od najpopularnijih PHP frameworka. Cijeli izvorni kod Laravela nalazi se na GitHub-u pod MIT licencom. Nastao je kao Otwellov pokušaj da osigura napredniju alternativu CodeIgniter frameworku.

2. Phalcon

Kreirano je kao C-ekstenzija i optimiziran za visoke performanse. Da biste ga koristili ne morate znati C programski jezik, jer mu je funkcionalnost izložena putem PHP klasa unaprijed spremnih za korištenje. Phalcon omogućava upotrebu objekata kao komponenti zavisno od potreba aplikacije.

3. Yii

On je framework visokih performansi za razvoj Web 2.0 aplikacija. Dolazi s mnoštvom karakteristika kao MVC, DAO/ActiveRecord, I18N/L10N, autentifikacija, kontrola pristupa zasnovana na ulogama, testiranje...

4. Codeigniter

Iako je već dugo zastupljen i možda došao do kraja svog ciklusa, ovo je definitivno sjajno MVC okruženje. Još uvijek je teško naći nekoga tko je njime nezadovoljan.

5. Symfony

Kreiran 2005. godine, Symfony je veoma moćan i popularan framework. U velikoj mjeri je inspiriran drugim okruženjima za web aplikacije kao što su Ruby On Rails, Django i Spring. Symfony je vjerovatno jedan od najkompletnijih PHP frameworka.

Još iz kategorije

Google pooštrio pravila za YouTube kako bi smirio oglašivače

Google pooštrio pravila za YouTube kako bi smirio oglašivače

19.01.2018. komentiraj

Google je odlučio napraviti najveće izmjene pravila oglašavanja na YouTubeu još od osnutka tog servisa. To je još jedan konkretan pokušaj da odgovore na stalne pritužbe oglašivača. Tako će YouTube od sada imati puno strože kriterije za vrste video snimaka koji mogu zaraditi novac od tog servisa te će predstaviti novi način odobravanja videa koje će ponuditi oglašivačima, navodi se u priopćenju.

Facebook kreće u pojednostavljenje Messengera

Facebook kreće u pojednostavljenje Messengera

19.01.2018. komentiraj

Facebook Messenger u posljednje vrijeme korisnicima čini podosta problema otkazivanjem suradnje kad su spojeni na bežični internet, ali i bez toga poruke znaju kasniti, notifikacije također, postoji osjetni lag i aplikacija se ruši s vremena na vrijeme. Svega toga svjesni su u Facebooku te najavljuju pojednostavljenje Messengera.

Sustav eVisitor treća najbolja turistička inovacija u svijetu

Sustav eVisitor treća najbolja turistička inovacija u svijetu

18.01.2018. komentiraj

Hrvatski nacionalni turistički informacijski sustav eVisitor osvojio je treće mjesto i  nagradu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za inovativnost u istraživanju i tehnologiji. Riječ je o svečanoj dodjeli nagrada koja je održana sinoć u Madridu u sklopu sajma FITUR, najvećeg turističkog sajma u Španjolskoj. Nagradu je primio direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić koji je naglasio da je sustav eVisitor među svim finalistima jedini nominirani hrvatski projekt.