TOP 5 najboljih PHP frameworka

TOP 5 najboljih PHP frameworka

Foto: Pixabay

Kompleksne i sigurnosne aplikacije ne mogu se raditi bez otvorenog skriptnog programskog jezika poznatijeg kao PHP (Hypertext Preprocessor) pa ga developeri uvelike i koriste kao platformu da bi ih izveli što bolje. S obzirom da je riječ o sjajnom i popularnom programskom jeziku, on sadrži mnoge frameworkove koje pomažu u razvoju aplikacija jer nude cijeli niz mogućnosti kojima se bolje razvijaju aplikacije i bilo što na čemu se radi uz korištenje PHP.

Kao i u svemu, postoji najbolji izbor za PHP Framework i ovdje predstavljamo pet s kojima u 2017. developeri najviše rade i najzadovoljniji su.

1. Laravel

Razvio ga je Taylor Otwell s ciljem razvoja web aplikacija prateći model–view–controller (MVC) arhitekturu. Smatra se jednim od najpopularnijih PHP frameworka. Cijeli izvorni kod Laravela nalazi se na GitHub-u pod MIT licencom. Nastao je kao Otwellov pokušaj da osigura napredniju alternativu CodeIgniter frameworku.

2. Phalcon

Kreirano je kao C-ekstenzija i optimiziran za visoke performanse. Da biste ga koristili ne morate znati C programski jezik, jer mu je funkcionalnost izložena putem PHP klasa unaprijed spremnih za korištenje. Phalcon omogućava upotrebu objekata kao komponenti zavisno od potreba aplikacije.

3. Yii

On je framework visokih performansi za razvoj Web 2.0 aplikacija. Dolazi s mnoštvom karakteristika kao MVC, DAO/ActiveRecord, I18N/L10N, autentifikacija, kontrola pristupa zasnovana na ulogama, testiranje...

4. Codeigniter

Iako je već dugo zastupljen i možda došao do kraja svog ciklusa, ovo je definitivno sjajno MVC okruženje. Još uvijek je teško naći nekoga tko je njime nezadovoljan.

5. Symfony

Kreiran 2005. godine, Symfony je veoma moćan i popularan framework. U velikoj mjeri je inspiriran drugim okruženjima za web aplikacije kao što su Ruby On Rails, Django i Spring. Symfony je vjerovatno jedan od najkompletnijih PHP frameworka.

Još iz kategorije

Canonova obiteljska foto i video platforma Lifecake ima više od dva milijuna korisnika

Canonova obiteljska foto i video platforma Lifecake ima više od dva milijuna korisnika

18.11.2017. komentiraj

Lifecake, društvena mreža za roditelje namijenjena privatnom i sigurnom dijeljenju fotografija s drugim članovima obitelji, premašila je dva milijuna korisnika i 120 milijuna prijenosa sadržaja, odražavajući sve veću pažnju koja se pridaje zaštiti privatnosti u globalnim društvenim medijima.

Danas se obilježava 25. rođendan interneta u Republici Hrvatskoj

Danas se obilježava 25. rođendan interneta u Republici Hrvatskoj

17.11.2017. komentiraj

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u petak, 17. studenoga 2017. godine obilježavaju 25 godina interneta u Republici Hrvatskoj. Svečanost se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici okupljenima će se obratiti predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, državni tajnik Bernard Gršić, ravnatelj CARNeta Goran Kezunović i ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić.

Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

16.11.2017. komentiraj

Mozilla je ovih dana izbacila veliku nadogradnju svog preglednika interneta Firefoxa koja donosi mnoge novosti. Jedna od njih je da je korisnicima u SAD-u ponovno dostupna mogućnost rezultata pretraživanja Googlea iz glavne kućice za pretrage.