Tisuće internet trgovina iskorištava svoje korisnike za rudarenje kriptovaluta bez njihovog znanja

Tisuće internet trgovina iskorištava svoje korisnike za rudarenje kriptovaluta bez njihovog znanja

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Laka zarada uvijek je motivacija raznim tipovima ljudi za akciju pa nerijetko izostaju prevare i malverzacije svih vrsta kako bi se postigao cilj. Rudarenje kriptovaluta bez znanja krajnjih korisnika primjer je upravo takve aktivnosti, a širi se nevjerojatnom brzinom - svjesno i nesvjesno.

Toliko je daleko otišlo da se sumnja kako i Showtime, koji je u vlasništvu televizijske mreže CBS, bez znanja korisnika koristi njihove procesore za rudarenje kriptovaluta. Samo, to se čini nesvjesno iz razloga što se malware namijenjen takvoj aktivnosti uspio infiltrirati u sustav Showtimea.

Otkrio je to neovisni stručnjak Willem de Groot, a u svom izvješću navodi da se sve ovo događa ponajviše kad se radi o web stranicama namijenjenim internetskoj prodaji, odnosno, o e-trgovinama. Točnije, ima ih čak 2496 zaraženih malwareom za rudarenje kriptovaluta i od toga je njih 85 posto povezano sa samo dva CoinHive korisnička računa.

Osim e-trgovina, problematična je i strancia Musicas.cc, koju kad posjetite opterećenost internetskog preglednika "skoči" za čak 90 posto. U kodu joj se nalazi CoinHive JavaScrip, ali čini se da nije posrijedi malware već svjesno postavljanje alata za rudarenje kako bi se ostvarila zarada.

Vrijeme je da antivirusni alati počnu djelovati na način koji bi prepoznavao ovakve aktivnosti pa neka korisnici sami izaberu žele li moć svog računala nuditi određenoj web stranici tako da ostvari određenu zaradu. Ali, treba znati da očito iznimno često hakeri koriste malware i bez znanja web stranice zarađuju na taj način.

Sve u svemu, ovo je jedna poprilično nova priča i tek se svi skupa moraju znati postaviti prema njoj, odrediti neka pravila i regulative, pronaći način kako se boriti protiv malwarea i hakera. Mnogo je poteza koje treba izvesti da bismo na rudarenje ovakvim načinom mogli gledati pozitivno.

Još iz kategorije

Canonova obiteljska foto i video platforma Lifecake ima više od dva milijuna korisnika

Canonova obiteljska foto i video platforma Lifecake ima više od dva milijuna korisnika

18.11.2017. komentiraj

Lifecake, društvena mreža za roditelje namijenjena privatnom i sigurnom dijeljenju fotografija s drugim članovima obitelji, premašila je dva milijuna korisnika i 120 milijuna prijenosa sadržaja, odražavajući sve veću pažnju koja se pridaje zaštiti privatnosti u globalnim društvenim medijima.

Danas se obilježava 25. rođendan interneta u Republici Hrvatskoj

Danas se obilježava 25. rođendan interneta u Republici Hrvatskoj

17.11.2017. komentiraj

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u petak, 17. studenoga 2017. godine obilježavaju 25 godina interneta u Republici Hrvatskoj. Svečanost se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici okupljenima će se obratiti predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, državni tajnik Bernard Gršić, ravnatelj CARNeta Goran Kezunović i ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić.

Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

16.11.2017. komentiraj

Mozilla je ovih dana izbacila veliku nadogradnju svog preglednika interneta Firefoxa koja donosi mnoge novosti. Jedna od njih je da je korisnicima u SAD-u ponovno dostupna mogućnost rezultata pretraživanja Googlea iz glavne kućice za pretrage.