Tisuće internet trgovina iskorištava svoje korisnike za rudarenje kriptovaluta bez njihovog znanja

Tisuće internet trgovina iskorištava svoje korisnike za rudarenje kriptovaluta bez njihovog znanja

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Laka zarada uvijek je motivacija raznim tipovima ljudi za akciju pa nerijetko izostaju prevare i malverzacije svih vrsta kako bi se postigao cilj. Rudarenje kriptovaluta bez znanja krajnjih korisnika primjer je upravo takve aktivnosti, a širi se nevjerojatnom brzinom - svjesno i nesvjesno.

Toliko je daleko otišlo da se sumnja kako i Showtime, koji je u vlasništvu televizijske mreže CBS, bez znanja korisnika koristi njihove procesore za rudarenje kriptovaluta. Samo, to se čini nesvjesno iz razloga što se malware namijenjen takvoj aktivnosti uspio infiltrirati u sustav Showtimea.

Otkrio je to neovisni stručnjak Willem de Groot, a u svom izvješću navodi da se sve ovo događa ponajviše kad se radi o web stranicama namijenjenim internetskoj prodaji, odnosno, o e-trgovinama. Točnije, ima ih čak 2496 zaraženih malwareom za rudarenje kriptovaluta i od toga je njih 85 posto povezano sa samo dva CoinHive korisnička računa.

Osim e-trgovina, problematična je i strancia Musicas.cc, koju kad posjetite opterećenost internetskog preglednika "skoči" za čak 90 posto. U kodu joj se nalazi CoinHive JavaScrip, ali čini se da nije posrijedi malware već svjesno postavljanje alata za rudarenje kako bi se ostvarila zarada.

Vrijeme je da antivirusni alati počnu djelovati na način koji bi prepoznavao ovakve aktivnosti pa neka korisnici sami izaberu žele li moć svog računala nuditi određenoj web stranici tako da ostvari određenu zaradu. Ali, treba znati da očito iznimno često hakeri koriste malware i bez znanja web stranice zarađuju na taj način.

Sve u svemu, ovo je jedna poprilično nova priča i tek se svi skupa moraju znati postaviti prema njoj, odrediti neka pravila i regulative, pronaći način kako se boriti protiv malwarea i hakera. Mnogo je poteza koje treba izvesti da bismo na rudarenje ovakvim načinom mogli gledati pozitivno.

Još iz kategorije

Fluktuacija Bitcoina previše je čak i za cyber kriminalce

Fluktuacija Bitcoina previše je čak i za cyber kriminalce

23.01.2018. komentiraj

Hakeri koji se bave nanošenjem financijske i materijalne štete na prvu zasigurno djeluju kao osobe koje nemaju nimalo obzira, ali to zapravo nije istina i potvrdilo se zbog, ni manje ni više, nego bitcoina. U svojim napadima, služeći se ransomware metodom, odustali su od naplaćivanja bitcoinima jer fluktuacija te valute tolika je da u jednom trenutku cijena može biti prihvatljiva, a u drugom je toliko visoka da žrtve radije odustaju od svega nego da plate traženo.

Google pokreće novi online edukacijski program za IT i umjetnu inteligenciju

Google pokreće novi online edukacijski program za IT i umjetnu inteligenciju

23.01.2018. komentiraj

Google pokreće novi online edukacijski program kako bi osposobio ljude za rad u podršci informatičkih tehnologija (IT), a sve to dio je kompanijina filantropskog zaokreta u situaciji kad umjetna inteligencija (AI) polako i sigurno preuzima neke od poslova koje su radili, ili zasad još rade, ljudi. Podrška je svakako jedan od tih poslova.

Cyber napadi među top 3 najveća rizika za čovječanstvo

Cyber napadi među top 3 najveća rizika za čovječanstvo

22.01.2018. komentiraj

Internetske prijetnje i napadi možda su se do prije koju godinu mogli lakše ignorirati, nazivati izdvojenim incidentima i tretirati kao situacija koja se nalazi pod kontrolom. No, to je nakon cyber napada koji su ostavili mnoge bez teksta i milijuna američkih dolara ipak više nemoguće. Uostalom, ima li bolje potvrde o njihovoj opasnosti od toga da ju je Svjetski ekonomski forum (WEF) postavio na treće mjesto najvećih rizika za čovječanstvo?