Tisuće internet trgovina iskorištava svoje korisnike za rudarenje kriptovaluta bez njihovog znanja

Tisuće internet trgovina iskorištava svoje korisnike za rudarenje kriptovaluta bez njihovog znanja

Foto: Ilustracija / Antonio Jularić

Laka zarada uvijek je motivacija raznim tipovima ljudi za akciju pa nerijetko izostaju prevare i malverzacije svih vrsta kako bi se postigao cilj. Rudarenje kriptovaluta bez znanja krajnjih korisnika primjer je upravo takve aktivnosti, a širi se nevjerojatnom brzinom - svjesno i nesvjesno.

Toliko je daleko otišlo da se sumnja kako i Showtime, koji je u vlasništvu televizijske mreže CBS, bez znanja korisnika koristi njihove procesore za rudarenje kriptovaluta. Samo, to se čini nesvjesno iz razloga što se malware namijenjen takvoj aktivnosti uspio infiltrirati u sustav Showtimea.

Otkrio je to neovisni stručnjak Willem de Groot, a u svom izvješću navodi da se sve ovo događa ponajviše kad se radi o web stranicama namijenjenim internetskoj prodaji, odnosno, o e-trgovinama. Točnije, ima ih čak 2496 zaraženih malwareom za rudarenje kriptovaluta i od toga je njih 85 posto povezano sa samo dva CoinHive korisnička računa.

Osim e-trgovina, problematična je i strancia Musicas.cc, koju kad posjetite opterećenost internetskog preglednika "skoči" za čak 90 posto. U kodu joj se nalazi CoinHive JavaScrip, ali čini se da nije posrijedi malware već svjesno postavljanje alata za rudarenje kako bi se ostvarila zarada.

Vrijeme je da antivirusni alati počnu djelovati na način koji bi prepoznavao ovakve aktivnosti pa neka korisnici sami izaberu žele li moć svog računala nuditi određenoj web stranici tako da ostvari određenu zaradu. Ali, treba znati da očito iznimno često hakeri koriste malware i bez znanja web stranice zarađuju na taj način.

Sve u svemu, ovo je jedna poprilično nova priča i tek se svi skupa moraju znati postaviti prema njoj, odrediti neka pravila i regulative, pronaći način kako se boriti protiv malwarea i hakera. Mnogo je poteza koje treba izvesti da bismo na rudarenje ovakvim načinom mogli gledati pozitivno.

Još iz kategorije

Botnet Mirai ponovno prijeti IoT uređajima

Botnet Mirai ponovno prijeti IoT uređajima

23.05.2018. komentiraj

Botnet Mirai ponovno napada kroz svoje nove varijante protiv kojih ne postoji preventivni odgovor već samo onaj koji slijedi kad je napad izveden. Konkretnije, riječ je o tri nove varijante koje kao mete imaju neke od uređaja vezanih za Internet stvari (IoT), što uključuje rutere i digitalne video snimače (DVR).

Dorsey: Internet će jednog dana imati svoju vlastitu kriptovalutu

Dorsey: Internet će jednog dana imati svoju vlastitu kriptovalutu

22.05.2018. komentiraj

Ako počnete koristiti kriptovalute daleko više u budućnosti, možda ćete na tome zahvaliti Jacku Dorseyju, izvršnom direktoru (CEO) Twittera i Squarea. Naime, na konferenciji Consensus blockchain u New Yorku iskazao je neskriveno oduševljenje bitcoinom i prognozirao da će kroz neko vrijeme internet imati svoju nativnu kriptovalutu.

Online prijenos Zuckerbergovog svjedočenja u Europskom parlamentu

Online prijenos Zuckerbergovog svjedočenja u Europskom parlamentu

21.05.2018. komentiraj

Sutrašnje svjedočenje prvog čovjeka Facebooka Marka Zuckerberga u Europskom parlamentu moći će se izravno pratiti putem online prijenosa. Suosnivač najveće društvene mreže ne svijetu odgovarat će na pitanja vezana uz skandal oko krađe podataka u slučaju Cambridge Analytice.