Stara pravila za sigurne lozinke više ne vrijede

Stara pravila za sigurne lozinke više ne vrijede

Foto: Ilustracija

Bill Burr imenom možda nije poznat širem krugu ljudi, ali sigurno koristite njegov izum - lozinku. U redu, nije izumio lozinke kao takve već je 2003. godine napravio smjernice kojih se sigurno pridržavate, a riječ je o spoju slova, brojeva i općenito simbola koji ne označavaju nešto vama blisko te samim time i teže probojno. E, čovjek se predomislio.

„Žalim što sam ljudima savjetovao tako nešto, ali nisam znao u to vrijeme koliko bih mogao pogriješiti. Činilo se logično, pravilno i sigurno“, rekao je 72-godišnji Burrl.

Naime, 2003. je napravio vodič za izvođenje lozinke koje bi trebale zaštititi svakog korisnika. Uz pojašnjenje kako izvesti te lozinke kombinacijom raznih simbola i odudaranjem od nečega što je osobi poznato, napomenuo je da svakih 90 dana treba smišljatu novu koja bi nadomjestila prethodnu.

„Ljudi se nisu previše potrudili, posebno na radnim mjestima. Koristili bi "Password1" i onda to promijenili u "Password2". Tako im je bilo lakše zapamtiti lozinku. Upravljače lozinkama ne znaju ili ne žele koristiti, a nešto kompliciranije ne mogu sami zapamtiti. Time se dobila iznimno loša situacija“, govori Burr.

Stoga, nove su smjernice daleko jednostavnije i svijetu ih nije prenio Burr već američki National Institute of Standards and Technology.

„Neka lozinke budu što duže i lako pamtljive. Ne mijenjajte ih sve dok ste sigurni, ali ako posumnjate da ste u opasnosti, odmah promijenite lozinku u nešto novo“, glase nove smjernice, odnosno, savjeti.

Dakle, ako ste radili po starom, nemojte više. Zapravo, ako nikad niste imali problema s napadima hakera nemojte ništa mijenjati, po tome je jasno da ne griješite...

Još iz kategorije

Malware ROBOT iz 1998 ponovno prijeti, ugroženi i veliki webovi kao Facebook i PayPal

Malware ROBOT iz 1998 ponovno prijeti, ugroženi i veliki webovi kao Facebook i PayPal

17.12.2017. komentiraj

Facebook i PayPal bogate su i poznate kompanije, ali svejedno su ranjive na malware Robot iz davne 1998. godine, otkriven od strane Daniela Bleichenbachera. Zvuči pomalo čudno i apsurdno, ali je istina i dokaz koliko malware može biti opasan i s tolikim odmakom, ali i s tolikim napretkom tehnologije.

Upozorenje iz FINA-e: Ne otvarajte lažne mailove koji pišu o ovrsi

Upozorenje iz FINA-e: Ne otvarajte lažne mailove koji pišu o ovrsi

15.12.2017. komentiraj

FINA je izdala obavijest za javnost da elektronička poruka pod nazivom „Elektronička obavijest o pokretanju ovršnog postupka“, koja je tijekom današnjeg dana odaslana s različitih adresa elektroničke pošte, nije kreirana i poslana iz sustava Financijske agencije, već se radi o poruci nepoznatog porijekla koja sadrži netočne podatke. Iz FINA-e pozivaju sve primatelje ove i sličnih poruka da ih ne otvaraju niti po njima postupaju.

Gotovo milijarda korisnika video streama izložena skrivenom rudarenju kriptovaluta

Gotovo milijarda korisnika video streama izložena skrivenom rudarenju kriptovaluta

15.12.2017. komentiraj

Rudarenje kriptovaluta uz pomoć posjetitelja postao je pravi hit na internetu i u najmanju ruku kratkoročni način borbe s problemima oglašavanja i alatima za njihovo blokiranje, ali polako je došlo do pretjerivanja i slobodno se može reći da su korisnici u opasnosti zbog poteza na koja nemaju utjecaja. Nakon online trgovina, stranica s piratskim sadržajem i brojnih medija, doznalo se da milijardu korisnika streaming video usluga također ne zna da se njihova računala koriste za rudarenje kriptovaluta.