Stara pravila za sigurne lozinke više ne vrijede

Stara pravila za sigurne lozinke više ne vrijede

Foto: Ilustracija

Bill Burr imenom možda nije poznat širem krugu ljudi, ali sigurno koristite njegov izum - lozinku. U redu, nije izumio lozinke kao takve već je 2003. godine napravio smjernice kojih se sigurno pridržavate, a riječ je o spoju slova, brojeva i općenito simbola koji ne označavaju nešto vama blisko te samim time i teže probojno. E, čovjek se predomislio.

„Žalim što sam ljudima savjetovao tako nešto, ali nisam znao u to vrijeme koliko bih mogao pogriješiti. Činilo se logično, pravilno i sigurno“, rekao je 72-godišnji Burrl.

Naime, 2003. je napravio vodič za izvođenje lozinke koje bi trebale zaštititi svakog korisnika. Uz pojašnjenje kako izvesti te lozinke kombinacijom raznih simbola i odudaranjem od nečega što je osobi poznato, napomenuo je da svakih 90 dana treba smišljatu novu koja bi nadomjestila prethodnu.

„Ljudi se nisu previše potrudili, posebno na radnim mjestima. Koristili bi "Password1" i onda to promijenili u "Password2". Tako im je bilo lakše zapamtiti lozinku. Upravljače lozinkama ne znaju ili ne žele koristiti, a nešto kompliciranije ne mogu sami zapamtiti. Time se dobila iznimno loša situacija“, govori Burr.

Stoga, nove su smjernice daleko jednostavnije i svijetu ih nije prenio Burr već američki National Institute of Standards and Technology.

„Neka lozinke budu što duže i lako pamtljive. Ne mijenjajte ih sve dok ste sigurni, ali ako posumnjate da ste u opasnosti, odmah promijenite lozinku u nešto novo“, glase nove smjernice, odnosno, savjeti.

Dakle, ako ste radili po starom, nemojte više. Zapravo, ako nikad niste imali problema s napadima hakera nemojte ništa mijenjati, po tome je jasno da ne griješite...

Još iz kategorije

Slučaj Cambridge Analytice opasno trese Facebook

Slučaj Cambridge Analytice opasno trese Facebook

21.03.2018. komentiraj

Prema izvješćima američkih medija, Facebook je pokušao preduhitriti medijsku paljbu nakon otkrića da je tvrtka Cambridge Analytica zloporabila podatke njihovih korisnika. Oba pokušaja ublažavanja štete, piše Bloomberg, donijela su dijametralno suprotan rezultat.

I Twitter planira zabraniti oglašavanje vezano uz kriptovalute

I Twitter planira zabraniti oglašavanje vezano uz kriptovalute

20.03.2018. komentiraj

Facebook i Google odlučili su zabraniti svako oglašavanje povezano s kriptovalutama, a čini se da u tom smjeru ide i Twitter. To bi u digitalnom prostoru ostavilo jako malo prostora za trgovanje onima koji se bave kriptovalutama, što će dodatno narušiti vrijednost tih „digitalnih novčića“ te možda i potvrditi tvrdnje prema kojima se lideri u financijskom i tehnološkom sektoru svim silama trude uništiti tržište kriptovaluta.

Microsoft pokušava korisnicima Maila prisilno nametnuti Edge za internet preglednik

Microsoft pokušava korisnicima Maila prisilno nametnuti Edge za internet preglednik

19.03.2018. komentiraj

Edge možda jest internetski preglednik koji dolazi s Windows 10 operativnim sustavom, ali svakako nije među korisnicima popularan jer svega njih četiri posto ga je otvorilo barem jednom kroz veljaču ove godine. Upravo zato Microsoft pokušava s novom taktikom, svaki link koji se klikne kroz njegov Mail bit će otvoren na Edge internetskom pregledniku. Trenutno se tako nešto testira i treba vidjeti hoće li zaživjeti.