S gašenjem Groove Musica, Cortana ostala bez mogućnosti identificiranja pjesama

S gašenjem Groove Musica, Cortana ostala bez mogućnosti identificiranja pjesama

Foto: Antonio Jularić

Microsoft je još početkom listopada prošle godine objavio da ukida uslugu Groove Music s 31. prosincem zbog partnerstva sa Spotify, ali malo tko je očekivao da u sklopu tog dogovora stoji degradacija Cortana asistenta. Naime, više ne može prepoznavati glazbu koja svira u pozadini jer više ne može uputiti korisnika u Microsoft Store pa da eventualno kupi pjesmu koja je prepoznata.

Vjerovalo se da bi možda uz partnerstvo sa Spotify mogla ostati mogućnost predstavljena još 2014. godine kao odgovor na Shazam. Bilo je to vrijeme kad se mislilo da bi Windows Phone mogao napraviti značajniji uspjeh na tržištu pametnih telefona pa se Microsoft okretao svojim alternativama za najpopularnije aplikacije na svijetu. I nije to bilo ni najmanje loše, samo je bilo sporo i prekasno, nažalost.

Sad pak u Microsoftovu Storeu nema niti jedne aplikacije koja bi mogla prepoznavati glazbu u pozadini jer iz njega se povukao Shazam, koji se sprema na Appleovo preuzimanje. Dakle, stigla su ta nova vremena za Microsoft s 2018., a ona znače polako i sigurno gašenje mnogih usluga koje su imale namjenu završiti na pametnim telefonima. Umjesto toga stiže snažniji zaokret prema računalima, prvenstveno Surface modele. Uz to, bitan je i Xbox, kao i daljnji razvoj Windows 10 i aplikacija za Android i iOS operativne sustave.

Cortana u cijeloj toj priči uvelike gubi jer nema previše prostora "za dokazivanje". Limitirana je na stolna i prijenosna računala, kojih se godišnje prodaje oko 280 milijuna diljem svijeta. Primjera radi, Samsung u 2018. godini očekuje prodaju 320 milijuna pametnih telefona. Dakle, jedan proizvođač pametnih telefona nadmašit će kompletno PC tržište.

I onda uz sve to, Cortana gubi jednu od svojih mogućnosti. Istina jest, malo koristi tako nešto ima na računalima, ali uvijek je bolje imati nego nemati. Sve u svemu, bit će zanimljivo pratiti 2018. i Microsoft jer ova će godina uvelike pokazati koliko nova strategija poslovanja može donijeti na globalnoj razini.

Još iz kategorije

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

20.04.2018. komentiraj

Internet bankarstvo s pametnim telefonima proširilo se među korisnicima vrlo brzo, no taj trend nije pratio razvoj sigurnosti aplikacija koje omogućavaju jednostavno, efikasno i brzo bankarenje. Naime, prema istraživanju provedenom od strane Positive Technologies, najranjivije aplikacije upravo su one vezane uz internet bankarstvo!

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

18.04.2018. komentiraj

U sklopu šestog izdanja festivala Dani komunikacija, koji je održan prošlog vikenda u Rovinju, Vipnet je osvojio šest nagrada. Po tri su im pripale u natjecanjima MIXX i Ideja X, od čega je čak četiri dobila kampanja „Nema da nema“.

South Central Ventures investirao je u LittleDot

South Central Ventures investirao je u LittleDot

18.04.2018. komentiraj

South Central Ventures je objavio najnoviju investiciju u svom portfelju- LittleDot. Aplikaciju su osmislili Dario Šimović i doktor Milivoj Jovančević, LittleDot je platforma za povezivanje roditelja s pedijatrima i ostalim liječnicima u stvarnom vremenu, kako bi roditelji dobili stručne savjete i bili u mogućnosti pratiti razvoj djeteta.