S gašenjem Groove Musica, Cortana ostala bez mogućnosti identificiranja pjesama

S gašenjem Groove Musica, Cortana ostala bez mogućnosti identificiranja pjesama

Foto: Antonio Jularić

Microsoft je još početkom listopada prošle godine objavio da ukida uslugu Groove Music s 31. prosincem zbog partnerstva sa Spotify, ali malo tko je očekivao da u sklopu tog dogovora stoji degradacija Cortana asistenta. Naime, više ne može prepoznavati glazbu koja svira u pozadini jer više ne može uputiti korisnika u Microsoft Store pa da eventualno kupi pjesmu koja je prepoznata.

Vjerovalo se da bi možda uz partnerstvo sa Spotify mogla ostati mogućnost predstavljena još 2014. godine kao odgovor na Shazam. Bilo je to vrijeme kad se mislilo da bi Windows Phone mogao napraviti značajniji uspjeh na tržištu pametnih telefona pa se Microsoft okretao svojim alternativama za najpopularnije aplikacije na svijetu. I nije to bilo ni najmanje loše, samo je bilo sporo i prekasno, nažalost.

Sad pak u Microsoftovu Storeu nema niti jedne aplikacije koja bi mogla prepoznavati glazbu u pozadini jer iz njega se povukao Shazam, koji se sprema na Appleovo preuzimanje. Dakle, stigla su ta nova vremena za Microsoft s 2018., a ona znače polako i sigurno gašenje mnogih usluga koje su imale namjenu završiti na pametnim telefonima. Umjesto toga stiže snažniji zaokret prema računalima, prvenstveno Surface modele. Uz to, bitan je i Xbox, kao i daljnji razvoj Windows 10 i aplikacija za Android i iOS operativne sustave.

Cortana u cijeloj toj priči uvelike gubi jer nema previše prostora "za dokazivanje". Limitirana je na stolna i prijenosna računala, kojih se godišnje prodaje oko 280 milijuna diljem svijeta. Primjera radi, Samsung u 2018. godini očekuje prodaju 320 milijuna pametnih telefona. Dakle, jedan proizvođač pametnih telefona nadmašit će kompletno PC tržište.

I onda uz sve to, Cortana gubi jednu od svojih mogućnosti. Istina jest, malo koristi tako nešto ima na računalima, ali uvijek je bolje imati nego nemati. Sve u svemu, bit će zanimljivo pratiti 2018. i Microsoft jer ova će godina uvelike pokazati koliko nova strategija poslovanja može donijeti na globalnoj razini.

Još iz kategorije

Fluktuacija Bitcoina previše je čak i za cyber kriminalce

Fluktuacija Bitcoina previše je čak i za cyber kriminalce

23.01.2018. komentiraj

Hakeri koji se bave nanošenjem financijske i materijalne štete na prvu zasigurno djeluju kao osobe koje nemaju nimalo obzira, ali to zapravo nije istina i potvrdilo se zbog, ni manje ni više, nego bitcoina. U svojim napadima, služeći se ransomware metodom, odustali su od naplaćivanja bitcoinima jer fluktuacija te valute tolika je da u jednom trenutku cijena može biti prihvatljiva, a u drugom je toliko visoka da žrtve radije odustaju od svega nego da plate traženo.

Google pokreće novi online edukacijski program za IT i umjetnu inteligenciju

Google pokreće novi online edukacijski program za IT i umjetnu inteligenciju

23.01.2018. komentiraj

Google pokreće novi online edukacijski program kako bi osposobio ljude za rad u podršci informatičkih tehnologija (IT), a sve to dio je kompanijina filantropskog zaokreta u situaciji kad umjetna inteligencija (AI) polako i sigurno preuzima neke od poslova koje su radili, ili zasad još rade, ljudi. Podrška je svakako jedan od tih poslova.

Cyber napadi među top 3 najveća rizika za čovječanstvo

Cyber napadi među top 3 najveća rizika za čovječanstvo

22.01.2018. komentiraj

Internetske prijetnje i napadi možda su se do prije koju godinu mogli lakše ignorirati, nazivati izdvojenim incidentima i tretirati kao situacija koja se nalazi pod kontrolom. No, to je nakon cyber napada koji su ostavili mnoge bez teksta i milijuna američkih dolara ipak više nemoguće. Uostalom, ima li bolje potvrde o njihovoj opasnosti od toga da ju je Svjetski ekonomski forum (WEF) postavio na treće mjesto najvećih rizika za čovječanstvo?