Rusija iskoristila Google oglase za širenje lažnih vijesti za vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u

Rusija iskoristila Google oglase za širenje lažnih vijesti za vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u

Foto: Wikipedia

Američki predsjednički izbori u studenom prošle godine ipak su bili povezani s Rusima, što je Google uspio i dokazati kroz istragu koja obuhvaća YouTube, Gmail, Google tražilicu, ali i DoubleClick mrežu za oglašavanje, također u Googleovu vlasništvu.

Ono što se navodi jest da su se ruski operativci služili Googleovim uslugama kako bi plasirali lažne vijesti američkim građanima te na taj način utjecali na rezultate izbora. Trošilo se na desetke tisuća američkih dolara kroz sve platforme i sve to utrošeno je u oglašavanje. Dakle, obuhvaćeno je sve što se moglo, a s obzirom da deseci milijuna Amerikanaca koriste Googleove proizvode, jasno je koliko su se lažne vijesti imale prilike proširiti.

Zanimljivost cijele ove priče, koju je ekskluzivno objavio Washington Post, jest u tome da su oglasi stigli s više strana, a ne samo s jedne koja je otprije poznata, a riječ je o "farmi" povezanoj s Kremljem, zaduženom upravo za širenje što više dezinformacija i to na najbrži mogući način. Naravno, sve skupa je više nego skandalozno i nije ni čudo da je Google to pokušao ublažiti.

Jer, dok su počele stizati optužbe ove vrste, u Googleu se navodilo da ništa sumnjivo nije zabilježeno, kao i da se konstantno nadgleda situacija pa bi se stiglo reagirati ukoliko bi bilo potrebe. Svejedno, zbog pritiska američkog Kongresa, sve su tehnološke kompanije morale provesti internu istragu i utvrditi jesu li i u kojoj mjeri ruske državne agencije imale svoje prste u predsjedničkim izborima.

Rezultat tih istraga je Facebookova objava da je u vrijeme izbora kupljeno oko tri tisuće oglasa vezanih uz širenje propagande, a ukupno su koštale oko stotinu tisuća dolara i doprle su do deset milijuna ljudi. Sad je na redu Google, koji bilježi mnogo više utrošenog novca, a moguće je i da su oglasi doprli do većeg broja ljudi. Sad samo treba utvrditi otkud su točno stizali jer u Facebookovu slučaju, riječ je o "farmi" na jednoj lokaciji.

"Šteta je mnogo ozbiljnija no što Facebook pokazuje jer lažne vijesti podijeljene su u stotinama milijuna puta. To su napravili stručnjaci, vrhunski stručnjaci na području digitalnog marketinga", naglasio je Jonathan Albright, profesor digitalnog novinarstva na sveučilištu Columbia u SAD-u.

Jasno je da su problemi ozbiljni i da ih se ne smije ignorirati jer uz ne baš previše novca i odlične marketinške stručnjake, društvene mreže postaju platforma koja određuje pobjednika ili gubitnika na tako visokoj razini kao što je izbor za američkog predsjednika, ali i za Brexit, do kojeg je došlo zahvaljujući pomno odrađenog strategiji.

Još iz kategorije

Malware ROBOT iz 1998 ponovno prijeti, ugrožene i veliki webovi kao Facebook i PayPal

Malware ROBOT iz 1998 ponovno prijeti, ugrožene i veliki webovi kao Facebook i PayPal

17.12.2017. komentiraj

Facebook i PayPal bogate su i poznate kompanije, ali svejedno su ranjive na malware Robot iz davne 1998. godine, otkriven od strane Daniela Bleichenbachera. Zvuči pomalo čudno i apsurdno, ali je istina i dokaz koliko malware može biti opasan i s tolikim odmakom, ali i s tolikim napretkom tehnologije.

Upozorenje iz FINA-e: Ne otvarajte lažne mailove koji pišu o ovrsi

Upozorenje iz FINA-e: Ne otvarajte lažne mailove koji pišu o ovrsi

15.12.2017. komentiraj

FINA je izdala obavijest za javnost da elektronička poruka pod nazivom „Elektronička obavijest o pokretanju ovršnog postupka“, koja je tijekom današnjeg dana odaslana s različitih adresa elektroničke pošte, nije kreirana i poslana iz sustava Financijske agencije, već se radi o poruci nepoznatog porijekla koja sadrži netočne podatke. Iz FINA-e pozivaju sve primatelje ove i sličnih poruka da ih ne otvaraju niti po njima postupaju.

Gotovo milijarda korisnika video streama izložena skrivenom rudarenju kriptovaluta

Gotovo milijarda korisnika video streama izložena skrivenom rudarenju kriptovaluta

15.12.2017. komentiraj

Rudarenje kriptovaluta uz pomoć posjetitelja postao je pravi hit na internetu i u najmanju ruku kratkoročni način borbe s problemima oglašavanja i alatima za njihovo blokiranje, ali polako je došlo do pretjerivanja i slobodno se može reći da su korisnici u opasnosti zbog poteza na koja nemaju utjecaja. Nakon online trgovina, stranica s piratskim sadržajem i brojnih medija, doznalo se da milijardu korisnika streaming video usluga također ne zna da se njihova računala koriste za rudarenje kriptovaluta.