Rusija iskoristila Google oglase za širenje lažnih vijesti za vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u

Rusija iskoristila Google oglase za širenje lažnih vijesti za vrijeme predsjedničkih izbora u SAD-u

Foto: Wikipedia

Američki predsjednički izbori u studenom prošle godine ipak su bili povezani s Rusima, što je Google uspio i dokazati kroz istragu koja obuhvaća YouTube, Gmail, Google tražilicu, ali i DoubleClick mrežu za oglašavanje, također u Googleovu vlasništvu.

Ono što se navodi jest da su se ruski operativci služili Googleovim uslugama kako bi plasirali lažne vijesti američkim građanima te na taj način utjecali na rezultate izbora. Trošilo se na desetke tisuća američkih dolara kroz sve platforme i sve to utrošeno je u oglašavanje. Dakle, obuhvaćeno je sve što se moglo, a s obzirom da deseci milijuna Amerikanaca koriste Googleove proizvode, jasno je koliko su se lažne vijesti imale prilike proširiti.

Zanimljivost cijele ove priče, koju je ekskluzivno objavio Washington Post, jest u tome da su oglasi stigli s više strana, a ne samo s jedne koja je otprije poznata, a riječ je o "farmi" povezanoj s Kremljem, zaduženom upravo za širenje što više dezinformacija i to na najbrži mogući način. Naravno, sve skupa je više nego skandalozno i nije ni čudo da je Google to pokušao ublažiti.

Jer, dok su počele stizati optužbe ove vrste, u Googleu se navodilo da ništa sumnjivo nije zabilježeno, kao i da se konstantno nadgleda situacija pa bi se stiglo reagirati ukoliko bi bilo potrebe. Svejedno, zbog pritiska američkog Kongresa, sve su tehnološke kompanije morale provesti internu istragu i utvrditi jesu li i u kojoj mjeri ruske državne agencije imale svoje prste u predsjedničkim izborima.

Rezultat tih istraga je Facebookova objava da je u vrijeme izbora kupljeno oko tri tisuće oglasa vezanih uz širenje propagande, a ukupno su koštale oko stotinu tisuća dolara i doprle su do deset milijuna ljudi. Sad je na redu Google, koji bilježi mnogo više utrošenog novca, a moguće je i da su oglasi doprli do većeg broja ljudi. Sad samo treba utvrditi otkud su točno stizali jer u Facebookovu slučaju, riječ je o "farmi" na jednoj lokaciji.

"Šteta je mnogo ozbiljnija no što Facebook pokazuje jer lažne vijesti podijeljene su u stotinama milijuna puta. To su napravili stručnjaci, vrhunski stručnjaci na području digitalnog marketinga", naglasio je Jonathan Albright, profesor digitalnog novinarstva na sveučilištu Columbia u SAD-u.

Jasno je da su problemi ozbiljni i da ih se ne smije ignorirati jer uz ne baš previše novca i odlične marketinške stručnjake, društvene mreže postaju platforma koja određuje pobjednika ili gubitnika na tako visokoj razini kao što je izbor za američkog predsjednika, ali i za Brexit, do kojeg je došlo zahvaljujući pomno odrađenog strategiji.

Još iz kategorije

Slučaj Cambridge Analytice opasno trese Facebook

Slučaj Cambridge Analytice opasno trese Facebook

21.03.2018. komentiraj

Prema izvješćima američkih medija, Facebook je pokušao preduhitriti medijsku paljbu nakon otkrića da je tvrtka Cambridge Analytica zloporabila podatke njihovih korisnika. Oba pokušaja ublažavanja štete, piše Bloomberg, donijela su dijametralno suprotan rezultat.

I Twitter planira zabraniti oglašavanje vezano uz kriptovalute

I Twitter planira zabraniti oglašavanje vezano uz kriptovalute

20.03.2018. komentiraj

Facebook i Google odlučili su zabraniti svako oglašavanje povezano s kriptovalutama, a čini se da u tom smjeru ide i Twitter. To bi u digitalnom prostoru ostavilo jako malo prostora za trgovanje onima koji se bave kriptovalutama, što će dodatno narušiti vrijednost tih „digitalnih novčića“ te možda i potvrditi tvrdnje prema kojima se lideri u financijskom i tehnološkom sektoru svim silama trude uništiti tržište kriptovaluta.

Microsoft pokušava korisnicima Maila prisilno nametnuti Edge za internet preglednik

Microsoft pokušava korisnicima Maila prisilno nametnuti Edge za internet preglednik

19.03.2018. komentiraj

Edge možda jest internetski preglednik koji dolazi s Windows 10 operativnim sustavom, ali svakako nije među korisnicima popularan jer svega njih četiri posto ga je otvorilo barem jednom kroz veljaču ove godine. Upravo zato Microsoft pokušava s novom taktikom, svaki link koji se klikne kroz njegov Mail bit će otvoren na Edge internetskom pregledniku. Trenutno se tako nešto testira i treba vidjeti hoće li zaživjeti.