Novi web standard donosi lakše prijave bez lozinki

Novi web standard donosi lakše prijave bez lozinki

Foto: DepositPhotos

Tehnološke kompanije pokušavaju se riješiti web lozinki godina, a čini se da su u tome napokon i uspjele jer FIDO Alliance i W3C kreirali su Web Authentication standard koji olakšava istinski unikatne kriptirane akreditive (eng., credentials) za svaku web stranicu zasebno.

To omogućava virtualnu pristup bilo kojoj online usluzi na PC browser kroz FIDO Authentication, koji ne zahtijeva nikakve lozinke. Dakle, sve ovo ne odnosi se samo na specifične servere. I, naravno, svi oni koji žele mogu koristiti još uvijek poznate im metode kao skenere za otisak prsta, kamere i USB ključeve. Time se sigurnost dodatno pojačava pa su i oni najparanoičniji potpuno sigurni i prema svojim standardima, iako im ovaj koji se spominje nudi potpunu zaštitu.

Sve ovo nije samo ugodna promjena kojom se dobiva na vremenu već je iznimno korisno u smislu sigurnosti. Jer, inače ukoliko jedna lozinka bude probijena, u opasnosti su svi podaci i sadržaj koji je zaštićen. Na ovaj način takve opasnosti nema, svaki segment treba posebno probijati i to hakerima sasvim sigurno predstavlja iznimnu prepreku, koju im se neće baš dati prelaziti, osim ako nemaju mnogo vremena na raspolaganju.

Ova mogućnost trenutno je dostupna u Mozillinom Firefoxu internetskom pregledniku, a kroz nekoliko mjeseci će stići i na Google Chrome te Microsoft Edge. I Opera se obvezala da će omogućiti ovu tehnologiju, ali Appleov Safari još uvijek nije u pričama, niti se najmoćnija tehnološka kompanija na svijetu oglasila po ovom pitanju.

I znajte, kad ćete imati ove mogućnosti na raspolaganju, nećete odmah moći odbaciti sve lozinke koje koristite, ali svakako ćete od samog početka moći ovisiti o biometrijskim prijavama više i češće nego što se mogli dosad. Dakle, svakako je sve skupa plus, iako se čini da će biti od više koristi većim organizacijama i kompanijama prije nego privatnim korisnicima.

Još iz kategorije

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

20.04.2018. komentiraj

Internet bankarstvo s pametnim telefonima proširilo se među korisnicima vrlo brzo, no taj trend nije pratio razvoj sigurnosti aplikacija koje omogućavaju jednostavno, efikasno i brzo bankarenje. Naime, prema istraživanju provedenom od strane Positive Technologies, najranjivije aplikacije upravo su one vezane uz internet bankarstvo!

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

18.04.2018. komentiraj

U sklopu šestog izdanja festivala Dani komunikacija, koji je održan prošlog vikenda u Rovinju, Vipnet je osvojio šest nagrada. Po tri su im pripale u natjecanjima MIXX i Ideja X, od čega je čak četiri dobila kampanja „Nema da nema“.

South Central Ventures investirao je u LittleDot

South Central Ventures investirao je u LittleDot

18.04.2018. komentiraj

South Central Ventures je objavio najnoviju investiciju u svom portfelju- LittleDot. Aplikaciju su osmislili Dario Šimović i doktor Milivoj Jovančević, LittleDot je platforma za povezivanje roditelja s pedijatrima i ostalim liječnicima u stvarnom vremenu, kako bi roditelji dobili stručne savjete i bili u mogućnosti pratiti razvoj djeteta.