Najveći broj lažnih vijesti širi se Facebookom

Najveći broj lažnih vijesti širi se Facebookom

Foto: Pixabay

Facebook se neposredno prije i nakon američkih predsjedničkih izbora našao u centru pažnje zbog poveće količine lažnih vijesti koje su se korisnicima pojavljivale kao legitimne te na taj način njima mogle manipulirati i u konačnici utjecati na sami rezultat izbora. Takve teze otvorene su za rasprave, ali činjenica koja je dokazana posljednjom studijom navodi da se najveći broj lažnih vijesti pojavo upravo na Facebooku.

Iza te studije stoje Andrew Guess s Princetona, Brendan Nyhan s Dartmoutha i Jason Reifler s Exetera. Riječ je o prestižnim sveučilištima, a ono čime se trojac bavi jest dokazivanje u kojoj mjeri su se konzumirale lažne vijesti tijekom američke predsjedničke kampanje u 2016. godini. Rezultati su se temeljili na 2500 punoljetnih Amerikanaca i praćenju njihovih profila na Facebooku od 7. listopada do 14. studenog 2016.

„Od četiri američka državljana, otprilike jedan je posjetio u navedenom razdoblju web stranicu koja plasira lažne vijesti. Također, prema onome što smo otkrili u svom radu jest podatak da je 22 posto svih posjeta na web stranice s lažnim vijestima u navedenom razdoblju dolazio putem Facebooka. Primjerice, e-mail poslužitelji kao Gmail i Yahoo odgovorni su za njih šest posto dok su Google i Twitter zajedno odgovorni za oko dva posto svih posjeta na web stranice s lažnim vijestima“, navodi trojac odgovoran za jako zanimljivu i korisnu studiju.

Iako sve ovo zvuči zastrašujuće, ističe se i podatak da je svega šest posto svih plasiranih vijesti bilo lažno i išle su u korist biračima Donalda Trumpa. Njih 0,8 posto išlo je u korist biračima Hillary Clinton.

Također, većinom su Trumpovi pristaše čitali lažne vijesti jer se prema studiji vidi da je među deset posto politički najkonzervativnijih birača svaki od njih u prosjeku pročitao 33,16 lažnih vijesti koje idu u korist njihova kandidata. U preostalih 90 posto birača svih političkih preferenci svaki je pročitao u prosjeku 0,43 do 4,2 lažnih vijesti od 7. listopada do 14. studenoga 2016.

Kroz samu studiju ne propušta se navesti i da Facebook vodi energičnu borbu protiv lažnih vijesti, ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama već i u cijelom svijetu. A ponajviše je tako zbog situacije koja je sad dobila i pokriće konkretnim dokazima da je upravo najveća društvena mreža na svijetu nudila najviše lažnog sadržaja...

Još iz kategorije

Fluktuacija Bitcoina previše je čak i za cyber kriminalce

Fluktuacija Bitcoina previše je čak i za cyber kriminalce

23.01.2018. komentiraj

Hakeri koji se bave nanošenjem financijske i materijalne štete na prvu zasigurno djeluju kao osobe koje nemaju nimalo obzira, ali to zapravo nije istina i potvrdilo se zbog, ni manje ni više, nego bitcoina. U svojim napadima, služeći se ransomware metodom, odustali su od naplaćivanja bitcoinima jer fluktuacija te valute tolika je da u jednom trenutku cijena može biti prihvatljiva, a u drugom je toliko visoka da žrtve radije odustaju od svega nego da plate traženo.

Google pokreće novi online edukacijski program za IT i umjetnu inteligenciju

Google pokreće novi online edukacijski program za IT i umjetnu inteligenciju

23.01.2018. komentiraj

Google pokreće novi online edukacijski program kako bi osposobio ljude za rad u podršci informatičkih tehnologija (IT), a sve to dio je kompanijina filantropskog zaokreta u situaciji kad umjetna inteligencija (AI) polako i sigurno preuzima neke od poslova koje su radili, ili zasad još rade, ljudi. Podrška je svakako jedan od tih poslova.

Cyber napadi među top 3 najveća rizika za čovječanstvo

Cyber napadi među top 3 najveća rizika za čovječanstvo

22.01.2018. komentiraj

Internetske prijetnje i napadi možda su se do prije koju godinu mogli lakše ignorirati, nazivati izdvojenim incidentima i tretirati kao situacija koja se nalazi pod kontrolom. No, to je nakon cyber napada koji su ostavili mnoge bez teksta i milijuna američkih dolara ipak više nemoguće. Uostalom, ima li bolje potvrde o njihovoj opasnosti od toga da ju je Svjetski ekonomski forum (WEF) postavio na treće mjesto najvećih rizika za čovječanstvo?