Najveći broj lažnih vijesti širi se Facebookom

Najveći broj lažnih vijesti širi se Facebookom

Foto: Pixabay

Facebook se neposredno prije i nakon američkih predsjedničkih izbora našao u centru pažnje zbog poveće količine lažnih vijesti koje su se korisnicima pojavljivale kao legitimne te na taj način njima mogle manipulirati i u konačnici utjecati na sami rezultat izbora. Takve teze otvorene su za rasprave, ali činjenica koja je dokazana posljednjom studijom navodi da se najveći broj lažnih vijesti pojavo upravo na Facebooku.

Iza te studije stoje Andrew Guess s Princetona, Brendan Nyhan s Dartmoutha i Jason Reifler s Exetera. Riječ je o prestižnim sveučilištima, a ono čime se trojac bavi jest dokazivanje u kojoj mjeri su se konzumirale lažne vijesti tijekom američke predsjedničke kampanje u 2016. godini. Rezultati su se temeljili na 2500 punoljetnih Amerikanaca i praćenju njihovih profila na Facebooku od 7. listopada do 14. studenog 2016.

„Od četiri američka državljana, otprilike jedan je posjetio u navedenom razdoblju web stranicu koja plasira lažne vijesti. Također, prema onome što smo otkrili u svom radu jest podatak da je 22 posto svih posjeta na web stranice s lažnim vijestima u navedenom razdoblju dolazio putem Facebooka. Primjerice, e-mail poslužitelji kao Gmail i Yahoo odgovorni su za njih šest posto dok su Google i Twitter zajedno odgovorni za oko dva posto svih posjeta na web stranice s lažnim vijestima“, navodi trojac odgovoran za jako zanimljivu i korisnu studiju.

Iako sve ovo zvuči zastrašujuće, ističe se i podatak da je svega šest posto svih plasiranih vijesti bilo lažno i išle su u korist biračima Donalda Trumpa. Njih 0,8 posto išlo je u korist biračima Hillary Clinton.

Također, većinom su Trumpovi pristaše čitali lažne vijesti jer se prema studiji vidi da je među deset posto politički najkonzervativnijih birača svaki od njih u prosjeku pročitao 33,16 lažnih vijesti koje idu u korist njihova kandidata. U preostalih 90 posto birača svih političkih preferenci svaki je pročitao u prosjeku 0,43 do 4,2 lažnih vijesti od 7. listopada do 14. studenoga 2016.

Kroz samu studiju ne propušta se navesti i da Facebook vodi energičnu borbu protiv lažnih vijesti, ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama već i u cijelom svijetu. A ponajviše je tako zbog situacije koja je sad dobila i pokriće konkretnim dokazima da je upravo najveća društvena mreža na svijetu nudila najviše lažnog sadržaja...

Još iz kategorije

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

20.04.2018. komentiraj

Internet bankarstvo s pametnim telefonima proširilo se među korisnicima vrlo brzo, no taj trend nije pratio razvoj sigurnosti aplikacija koje omogućavaju jednostavno, efikasno i brzo bankarenje. Naime, prema istraživanju provedenom od strane Positive Technologies, najranjivije aplikacije upravo su one vezane uz internet bankarstvo!

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

18.04.2018. komentiraj

U sklopu šestog izdanja festivala Dani komunikacija, koji je održan prošlog vikenda u Rovinju, Vipnet je osvojio šest nagrada. Po tri su im pripale u natjecanjima MIXX i Ideja X, od čega je čak četiri dobila kampanja „Nema da nema“.

South Central Ventures investirao je u LittleDot

South Central Ventures investirao je u LittleDot

18.04.2018. komentiraj

South Central Ventures je objavio najnoviju investiciju u svom portfelju- LittleDot. Aplikaciju su osmislili Dario Šimović i doktor Milivoj Jovančević, LittleDot je platforma za povezivanje roditelja s pedijatrima i ostalim liječnicima u stvarnom vremenu, kako bi roditelji dobili stručne savjete i bili u mogućnosti pratiti razvoj djeteta.