Lažne vijesti su opasnije i jeftinije od nuklearnih bombi

Lažne vijesti su opasnije i jeftinije od nuklearnih bombi

Foto: DepositPhotos

Osnivač i izvršni direktor (CEO) kompanije Delphix Jedidiah Yueh pojavio se u centru pažnje izjavom da lažne vijesti imaju potencijal biti opasnije no nuklearno oružje. Svoje riječi temelji na ruskom utjecaju tijekom posljednjih izbora za američkog predsjednika, ali i na Facebookovoj aferi s Cambridge Analytica.

"Ratovanje se u potpunosti okrenulo prema tehnologiji, praktički je potpuno digitalizirana pa samim time treba pratiti što se događa u Silicijskoj dolini. Jer, tamo je moguće kreirati ratne planove i strategiju bez da su možda odgovorni svjesni da upravo to čine. Kao u slučaju Facebooka i Cambridge Analytica", tvrdi Yueh.

Ono na čemu temelji svoje riječi jest činjenica da lažne vijesti i širenje propagande koštaju daleko manje od naoružanja, posebno onog nuklearnog, a utjecaj može biti toliki da se angažira poveći dio svijeta oko određene tematike. Ako je ona negativna, tad se svi mogu naći u ozbiljnim problemima.

Glavni tajnik Ujedinjenih Naroda António Manuel de Oliveira Guterres ozbiljno je shvatio riječi plasirane od strane Yueha te pozvao da se na temeljima Ženevske konvencije odrede regulative vezane uz digitalno ratovanje, kako bi se barem malo pod kontrolu dovele aktivnosti koje su očito premašile granice prije no što se itko "stigao i okrenuti".

Razvojem umjetne inteligencije (AI) ratovanje dobiva jednu potpuno drugačiju perspektivu, što je prepoznao prošle godine i ruski predsjednik Vladimir Putin. Kroz svoju izjavu nije se koncentrirao samo na oružje kakvo poznajemo u tradicionalnom smislu već i propagandne alate kojima se može utjecati na stavove i usmjeravati bitne odluke kao Brexit ili razni izbori za premijere, predsjednike...

"Tko postane lider na AI tržištu, postat će vladar svijeta", kratka je Putinova izjava i podsjeća uvelike na utrku u nuklearnom naoružanju prije više od pola stoljeća, kad su Rusi i Amerikanci brojem bombi pokazivale mišiće i tako održavali moćan utjecaj u svijetu.

Još iz kategorije

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

20.04.2018. komentiraj

Internet bankarstvo s pametnim telefonima proširilo se među korisnicima vrlo brzo, no taj trend nije pratio razvoj sigurnosti aplikacija koje omogućavaju jednostavno, efikasno i brzo bankarenje. Naime, prema istraživanju provedenom od strane Positive Technologies, najranjivije aplikacije upravo su one vezane uz internet bankarstvo!

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

18.04.2018. komentiraj

U sklopu šestog izdanja festivala Dani komunikacija, koji je održan prošlog vikenda u Rovinju, Vipnet je osvojio šest nagrada. Po tri su im pripale u natjecanjima MIXX i Ideja X, od čega je čak četiri dobila kampanja „Nema da nema“.

South Central Ventures investirao je u LittleDot

South Central Ventures investirao je u LittleDot

18.04.2018. komentiraj

South Central Ventures je objavio najnoviju investiciju u svom portfelju- LittleDot. Aplikaciju su osmislili Dario Šimović i doktor Milivoj Jovančević, LittleDot je platforma za povezivanje roditelja s pedijatrima i ostalim liječnicima u stvarnom vremenu, kako bi roditelji dobili stručne savjete i bili u mogućnosti pratiti razvoj djeteta.