Izveden novi rekordni DDoS napad težak 1,7 Tbps

Izveden novi rekordni DDoS napad težak 1,7 Tbps

Foto: Shutterstock

Živimo u vremenu kad se odvija natjecanje od kojeg rijetki imaju koristi, ali čini se da ono neće prestati. Riječ je o DDoS napadima, koji su sve moćniji i moćniji. Naime, 28. veljače napadnut je GitHub masivnim DDoS napadom od 1,35Tb/s, ali već 5. ožujka to je nadmašeno.

Ovoga puta, Arbor Networks objavio je kako zabiježio još veći DDoS napad od čak 1.7Tb/s. Iza napada stoji maliciozna grupa koja je naciljala američkog internet providera, koji je izgleda uspio u potpunosti uspio ublažiti napad bez da je isti uzrokovao prekid njihovih usluga.

Najgore od svega, napad je izveden na identičan način kao i onaj od prošlog tjedna na GitHub, non-bot tehnikom pojačavanja napada (eng., amplification attack). Takvi napadi koriste memchached sustave baza podataka, kroz koje svatko može postaviti upite (eng., query). Ukratko, napadači "podvaljuju" IP adresu krajnje točke napada i šalju promet prema ciljanom sustavu.

Problem ovakvih napada se ne može riješiti samo na jednom kraju. Servisi za ublažavanje DDoS napada mogu dodati filtere kako bi automatski blokirali ovu vrstu prometa, dok bi vlasnici memchached baza podataka trebali ograničiti njihov javni pristup.

U Arbor Networks vjeruju kako smo ušli u novu eru u kojoj će DDoS napadi od preko Tb/s biti učestali, bilo kroz propuste u memcached serverima ili nekim drugim propustima koje će napadači pronaći u budućnosti.

Primjerice, još 2007. najjači DDoS napad bio je 24Gb/s, što znači da se kroz 11 godina odvio napredak kakav se teško prati kad treba postavljati prepreke i održavati sigurno okruženje. Ali, kad god se postavi zaštita, ona funkcionira sve dok se granice uvelike ne pomaknu. A pomaknuti se s ove razine ipak nije lako, iskorak bi morao biti osjetan, na razini nekoliko puta moćnijoj od trenutne.

Dobre vijesti su da tvrtke za ublažavanje DDoS napada, kao i velike tvrtke koje si mogu priuštiti ugrađivanje vlastite DDoS zaštite, postaju sve bolje u suzbijanju ovakvih velikih napada. Samo, takvu zaštitu mogu si rijetki priuštiti jer riječ je o mjesečnom trošku koji se broji u desecima pa i stotinama tisuća američkih dolara. Primjerice, zaštita za DDoS napade od 15Gb/s mjesečno košta čak tri tisuće dolara...

Još iz kategorije

Mozilla se povlači s Facebooka nakon afere Cambridge Analytica

Mozilla se povlači s Facebooka nakon afere Cambridge Analytica

24.03.2018. komentiraj

Afera vezana uz Cambridge Analytica i Facebook ne jenjava, što potvrđuje odluka Mozille da ukloni sve postojeće oglase s najveće društvene mreže na svijetu. Razlog za to leži u činjenici da Mozilla ne želi vezivati svoje proizvode uz nešto što bi moglo narušiti povjerenje korisnika, a to se ponajprije odnosi na probleme s privatnosti koji su prokazani u aferi.

Google predstavio novu uslugu za lakšu pretplatu na premium vijesti

Google predstavio novu uslugu za lakšu pretplatu na premium vijesti

23.03.2018. komentiraj

Google i izdavači imaju dugu prošlost, koja nije uvijek bila najbajnija, ali nekako je pronađen zajednički jezik i u budućnosti bi mogla postojati obostrana korist kod konzumacije sadržaja. Ukratko, Google je predstavio uslugu Subscribe, koja uvelike olakšava način pretplaćivanja na premium usluge iz svijeta medija.

Britanci pripremaju zakon o odgovornosti društvenih mreža

Britanci pripremaju zakon o odgovornosti društvenih mreža

23.03.2018. komentiraj

Tvrtke koje su vlasnici društvenih mreža trebale bi biti odgovorne za puno veći opseg sadržaja koji se na njima objavljuje nego što je to danas slučaj, smatra britanska ministrica za digitalno društvo Margot James. Ona je dala naslutiti kako Vlada priprema zakon kojim bi se utvrdile granice njihove odgovornosti.