Internet stvari predstavljaju veliku priliku za davatelje raznih usluga

Internet stvari predstavljaju veliku priliku za davatelje raznih usluga

Foto: Shutterstock

U prvoj studiji tog tipa, analitička kuća IDC otkriva mogućnosti koje donosi Internet stvari (IoT) za davatelje svih vrsta usluga u svim regijama u svijetu.

Prema toj studiji u 2016. godini najviše potencijalnih IoT usluga, 52,2 posto, bilo je na području Sjeverne, Srednje i Južne Amerike. Slijedi makroregija EMEA (Europa, bliski istok i Afrika) s 34,4 posto, dok su Azija i Pacifik imali 13,4 posto tog tržišta.

Projektno orijentirane usluge predstavljaju najveći postotak potencijalnih IoT usluga koje su bile dostupne tijekom 2016. U petogodišnjem se periodu u tom dijelu tržišta očekuje najveći napredak te bi ono do 2021. trebalo zauzeti 56,7 posto svih usluga i približiti se ukupnoj vrijednosti od 30,8 milijardi dolara. Najbrže rastući segment unutar tog dijela usluga bit će poslovno savjetovanje.

"Davatelji široke lepeze usluga imaju sjajnu priliku kroz IoT usluge pokazati svoju usredotočenost na vrijednost koju njihovi korisnici dobivaju od njih. Oni im mogu pomoći u planiranju, implementaciji, podršci i provođenju IoT inicijativa", ističe analitičarka Rebecca Segal, koautorica spomenute studije.

Još iz kategorije

.hr domena slavi 25 godina postojanja

.hr domena slavi 25 godina postojanja

23.02.2018. komentiraj

CARNET je danas obilježio 25 godina otkako je Hrvatska dobila svoju nacionalnu domenu te tako postala priznata i u globalnom internetskom prostoru. Rečenica „Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia“, upućena današnjem zamjeniku Srca Ivanu Mariću 1993. godine, označila je početak formalnog priznavanja .hr domene, a prva registrirana domena bila je srce.hr. Od tada broj domena konstantno raste i trenutno je registrirano njih više od 100 800. Važno je napomenuti kako je Republika Hrvatska jedina europska zemlja koja nudi mogućnost registracije besplatne nacionalne domene za svoje građane i pravne osobe pa tako najveći broj registriranih domena upravo čine one besplatne, njih više od 70 posto. Naplatne .hr domene moguće je registrirati preko ovlaštenih registrara.

INFOGRAFIKA: Trump na Twitteru

INFOGRAFIKA: Trump na Twitteru

23.02.2018. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump iznimno je aktivan na Twitteru i on mu od dolaska na političku scenu služi kao način obraćanja ne samo domaćoj već i svjetskoj javnosti. Način na koji to čini često je kontroverzan i provokativan pa izaziva pažnju, ali svejedno nije ni blizu broju pratitelja na Twitteru kao što je njegov prethodnik Barack Obama.

Nova Iskonova rješenja

Nova Iskonova rješenja

22.02.2018. komentiraj

Umjetna inteligencija, strojno učenje i Internet stvari su tehnološki trendovi na koje se ove godine klade baš sve velike konzultantske kuće. Pronalazimo im niz primjena u poslovanju, dok ih u domove primamo na ljestvici od „prilično sramežljivo“ do „nikako“. Razloga je mnogo, a najčešći su nedostupnost, previsoke cijene pametnih uređaja ili nedostatak specifičnih tehničkih znanja za njihovo uspješno korištenje.