Hakeri ciljaju oglašivačke mreže kako bi ubacili svoje skripte za rudarenje kriptovaluta

Hakeri ciljaju oglašivačke mreže kako bi ubacili svoje skripte za rudarenje kriptovaluta

Foto: Fotolia

Hakeri su još prošle godine shvatili da je vrlo unosno napadati virtualna prostranstva na kojima se mogu pronaći kriptovalute, što znači da su najčešće napadane mjenjačnice, online trgovine koje primaju kriptovalute i razne stranice za rudarenje... No, u posljednjem izvještaju koji objavljuje Trend Micro, vidljivo je da hakeri sad napadaju mreže oglašivača.

Princip je jednostavan, malware (Coinhive kod) implementira se u sustav, a kad to uspije, svaki posjetitelj bi pružao maksimalnu računalnu moć hakerima i sve što njome izvuku, preusmjerilo bi se na račune tih hakera. Mreže oglašavanja poprilično su raširene pa se može stići do većeg broja korisnika.

Ideja im je stigla poprilično jednostavano. Naime, s obzirom da kod kriptovaluta još uvijek ne postoje konkretne regulative po mnogim pitanjima, među kojima je i rudarenje uz korištenje tuđeg računala bez da se za to traži dopuštenje, hakeri su takvu situaciju iskoristili na domišljat način.

No, kao što to već biva u ovakvim slučajevima kroz posljednjih nekoliko tjedana, sve se vrlo brzo otkrilo pa vjerojatno ni zarada nije bila konkretnija.

Jer, pri posjeti stranica koje dnevno imaju po nekoliko milijuna korisnika tjedno se zaradi svega nekoliko tisuća američkih dolara, što znači da prilikom implementacije malwarea na ne toliko popularne web stranice kao one britanske Vlade, ne može se zaraditi osjetan novac.

Zato, više brine način na koji se uspijeva toliko često ulaziti u sustave. Čak je i YouTube bio žrtva ovakvog načina rudarenja kriptovaluta. Primjerice, masivni botnet Smominru širi se iznimnom brzinom od sustava do sustava na način da koristi otprije poznate slabosti u njima, što znači da oni koji ne nadopunjavaju softver postanu automatski mete.

U vrijeme Interneta stvari (IoT) i oko 20 milijardi spojenih uređaja na mreži, jasno je koliko ovaj vid napada može načiniti štete. Zato treba pronaći način prevencije jer nisu daleko od istine svi oni koji tvrde da ovakvi napadi nisu nikakav pokušaj ostvarivanja materijalne koristi, već su testovi za ono što dolazi.

Još iz kategorije

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

20.04.2018. komentiraj

Internet bankarstvo s pametnim telefonima proširilo se među korisnicima vrlo brzo, no taj trend nije pratio razvoj sigurnosti aplikacija koje omogućavaju jednostavno, efikasno i brzo bankarenje. Naime, prema istraživanju provedenom od strane Positive Technologies, najranjivije aplikacije upravo su one vezane uz internet bankarstvo!

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

18.04.2018. komentiraj

U sklopu šestog izdanja festivala Dani komunikacija, koji je održan prošlog vikenda u Rovinju, Vipnet je osvojio šest nagrada. Po tri su im pripale u natjecanjima MIXX i Ideja X, od čega je čak četiri dobila kampanja „Nema da nema“.

South Central Ventures investirao je u LittleDot

South Central Ventures investirao je u LittleDot

18.04.2018. komentiraj

South Central Ventures je objavio najnoviju investiciju u svom portfelju- LittleDot. Aplikaciju su osmislili Dario Šimović i doktor Milivoj Jovančević, LittleDot je platforma za povezivanje roditelja s pedijatrima i ostalim liječnicima u stvarnom vremenu, kako bi roditelji dobili stručne savjete i bili u mogućnosti pratiti razvoj djeteta.