Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

Mozilla je ovih dana izbacila veliku nadogradnju svog preglednika interneta Firefoxa koja donosi mnoge novosti. Jedna od njih je da je korisnicima u SAD-u ponovno dostupna mogućnost rezultata pretraživanja Googlea iz glavne kućice za pretrage.

Dapače, Google je ponovno postao glavni alat za pretrage u SAD-u, Kanadi, Hong Kongu i Tajvanu. Sporazum koji su postigle dvije tvrtke podsjeća na raniji koji je bio aktivan sve dok Mozilla i Google nisu postali konkurenti u svijetu preglednika interneta. Spomenuto rivalstvo rezultiralo je dogovorom s Yahooom koji je prije tri godine postao Firefoxov glavni pretraživač za 300 milijuna dolara godišnje.

Novi vlasnik Yahooa Verizon nije presretan postizanjem dogovora između Mozille i Googlea. Glasnogovornik njihove nove poslovne jedinice Oath, pod kojom se nalazi i Yahoo, Charles Stewart izjavio je kako su s Mozillom imali 'produktivan odnos' od 2014. "Iznenađen sam ovakvom odlukom kojom je naš partner odlučio poći drugim putem. Trenutačno smo u pregovorima koji se odnose na stavke ugovora o suradnji koji je bio potpisan na pet godina", rekao je Stewart.

Novi posao s Mozillom Googleu će zasigurno pomoći u povećanju već ionako velikog udjela na tržištu pretraživača interneta. Googleova kućica za pretragu sada će se nalaziti na početnoj stranici Firefoxa čime će privući korisnike koji su do sada, upravo putem tog preglednika, informacije tražili preko Yahooa. Novi ugovor ima jednu zanimljivu stavku koja se neće baš svima svidjeti. U njemu, naime, stoji kako će Google isplaćivati naknadu partnerima koji im preusmjeravaju pretragu. Zasad nije poznato kolika će ona biti što će, vjerojatno, zabrinuti Googleove investitore.

Još iz kategorije

Vaše kućno računalo možda je potajno dio masivne botnet mreže

Vaše kućno računalo možda je potajno dio masivne botnet mreže

12.12.2017. komentiraj

Kućno računalo prosječnog korisnika možda djeluje nevino i neopasno, ali u teoriji može služiti kao alat u međunarodnom kriminalu. Bez da korisnik to zna! Razlog za to može biti uključenost u botnetu ili skupu računala koji su putem malicioznog softvera zaražena i samim time pogodna za korištenje na bilo koji način.

Obrada popularne rock pjesme Thunderstruck hrvatskog dvojca 2Cellos pogledana 100 milijuna puta

Obrada popularne rock pjesme Thunderstruck hrvatskog dvojca 2Cellos pogledana 100 milijuna puta

11.12.2017. komentiraj

2Cellos, domaći glazbeni dvojac kojeg čine Stjepan Hauser i Luka Šulić postavili su hrvatski rekord u broju pogleda pojedinačnog videa na YouTubeu. Njihova obrada pjesme Thunderstuck legendardnog rock benda AC/DC pogledana je preko 100 milijuna puta, što je prvi puta da netko iz Hrvatske bilježi takav broj pregleda.

U 2017. čak 47 posto svjetske populacije online

U 2017. čak 47 posto svjetske populacije online

10.12.2017. komentiraj

Najnovije istraživanje koje je proveo eMarketer pokazuje kako će ove godine čak 47 posto svjetske populacije biti online bilo da je riječ o pristupu putem računala, tableta ili pametnog telefona. Za dvije godine očekuje se nastavak rasta broja internetskih korisnika koji bi trebao dosegnuti čak 50 posto populacije odnosno gotovo 3,9 milijardi ljudi.