Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

Mozilla je ovih dana izbacila veliku nadogradnju svog preglednika interneta Firefoxa koja donosi mnoge novosti. Jedna od njih je da je korisnicima u SAD-u ponovno dostupna mogućnost rezultata pretraživanja Googlea iz glavne kućice za pretrage.

Dapače, Google je ponovno postao glavni alat za pretrage u SAD-u, Kanadi, Hong Kongu i Tajvanu. Sporazum koji su postigle dvije tvrtke podsjeća na raniji koji je bio aktivan sve dok Mozilla i Google nisu postali konkurenti u svijetu preglednika interneta. Spomenuto rivalstvo rezultiralo je dogovorom s Yahooom koji je prije tri godine postao Firefoxov glavni pretraživač za 300 milijuna dolara godišnje.

Novi vlasnik Yahooa Verizon nije presretan postizanjem dogovora između Mozille i Googlea. Glasnogovornik njihove nove poslovne jedinice Oath, pod kojom se nalazi i Yahoo, Charles Stewart izjavio je kako su s Mozillom imali 'produktivan odnos' od 2014. "Iznenađen sam ovakvom odlukom kojom je naš partner odlučio poći drugim putem. Trenutačno smo u pregovorima koji se odnose na stavke ugovora o suradnji koji je bio potpisan na pet godina", rekao je Stewart.

Novi posao s Mozillom Googleu će zasigurno pomoći u povećanju već ionako velikog udjela na tržištu pretraživača interneta. Googleova kućica za pretragu sada će se nalaziti na početnoj stranici Firefoxa čime će privući korisnike koji su do sada, upravo putem tog preglednika, informacije tražili preko Yahooa. Novi ugovor ima jednu zanimljivu stavku koja se neće baš svima svidjeti. U njemu, naime, stoji kako će Google isplaćivati naknadu partnerima koji im preusmjeravaju pretragu. Zasad nije poznato kolika će ona biti što će, vjerojatno, zabrinuti Googleove investitore.

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Trump na Twitteru

INFOGRAFIKA: Trump na Twitteru

23.02.2018. komentiraj

Američki predsjednik Donald Trump iznimno je aktivan na Twitteru i on mu od dolaska na političku scenu služi kao način obraćanja ne samo domaćoj već i svjetskoj javnosti. Način na koji to čini često je kontroverzan i provokativan pa izaziva pažnju, ali svejedno nije ni blizu broju pratitelja na Twitteru kao što je njegov prethodnik Barack Obama.

Nova Iskonova rješenja

Nova Iskonova rješenja

22.02.2018. komentiraj

Umjetna inteligencija, strojno učenje i Internet stvari su tehnološki trendovi na koje se ove godine klade baš sve velike konzultantske kuće. Pronalazimo im niz primjena u poslovanju, dok ih u domove primamo na ljestvici od „prilično sramežljivo“ do „nikako“. Razloga je mnogo, a najčešći su nedostupnost, previsoke cijene pametnih uređaja ili nedostatak specifičnih tehničkih znanja za njihovo uspješno korištenje.

Više od četvrtine djece na internetu izloženo seksualnom sadržaju, nasilju i govoru mržnje

Više od četvrtine djece na internetu izloženo seksualnom sadržaju, nasilju i govoru mržnje

22.02.2018. komentiraj

Prošle godine je više od četvrtine djece u dobi od 9 do 17 godina bilo izloženo seksualnom sadržaju na internetu, a gotovo polovina djece bila je povremeno izložena seksualnim sadržajima putem televizije, filma, časopisa ili knjige.