Cyber zaštita predstavlja veliki izazov za razotkrivanje terorizma

Cyber zaštita predstavlja veliki izazov za razotkrivanje terorizma

Foto: Fotolia

Teroristički napadi promijenili su se zajedno s kompletnim svijetom, što znači da su odavno vezani uz digitalne uređaje, internet i alate kojima se se treba služiti da bi to dvoje bilo spojeno na adekvatan način. Upravo zato je cyber zaštita postala potreba kao nikad prije, uz nju se može spriječiti napade, razotkriti terorističke grupacije te u konačnici spasiti mnogo života.

Velika Britanija to je shvatila i oformila Government Communications Headquarters (GCHQ), što u doslovnom prijevodu na hrvatski jezik znači sjedište vladinih komunikacija. Zadaća te institucije jest osigurati cyber zaštitu ne samo na državnoj razini već i onim nižima, a to podrazumijeva kompanije, ali i građane.

“Zaštititi naše građane dok su online trebala bi postati naša glavna zadaća u neprekidnoj borbi protiv terorizma”, rekao je Jeremy Fleming, direktor GCHQ-a.

I dok je ta institucija odgovorna za prikupljanje informacija o kriminalcima, teroristima i situaciji u stranim zemljama, ima produženu ruku u Nacionalnom cyber centru za sigurnost (NCSC - National Cyber Security Centre), koji je zabilježio 1131 cyber incident samo u zadnjih 12 mjeseci, što je izniman broj i tko zna koliko štete je spriječeno zahvaljujući pravodobnoj reakciji.

Svim tim borcima protiv terorizma pomaže činjenice da je svijet bolje povezan nego ikad prije, da se uz kriptirane informacije podiže razina sigurnosti te da je brzina interneta na najvišim razinama u povijesti. Ali, takve prednosti ne koriste samo dobri momci.

“Sve to što imamo mi, imaju i terorističke grupacije te jako vješto koriste. Isto kako je njima teško doći do naših informacija, tako je nama još teže doći do njihovih jer oni su ti koji se skrivaju i koje treba prvo pronaći, a potom se baviti informacijama kojima raspolažu”, naglasio je Fleming te ponovio da je prioritet ulagati u cyber sigurnosti, stručne kadrove i boriti se protiv terorizma u digitalnom prostoru...

Još iz kategorije

10 godina djelovanja Centra za e-učenje Srca

10 godina djelovanja Centra za e-učenje Srca

13.12.2017. komentiraj

Centar za e-učenje Srca obilježio je 10 godina djelovanja, podrške nastavnicima, studentima i ustanovama u sustavu visokog obrazovanja u primjeni i implementaciji novih tehnologija u obrazovni proces.

Vaše kućno računalo možda je potajno dio masivne botnet mreže

Vaše kućno računalo možda je potajno dio masivne botnet mreže

12.12.2017. komentiraj

Kućno računalo prosječnog korisnika možda djeluje nevino i neopasno, ali u teoriji može služiti kao alat u međunarodnom kriminalu. Bez da korisnik to zna! Razlog za to može biti uključenost u botnetu ili skupu računala koji su putem malicioznog softvera zaražena i samim time pogodna za korištenje na bilo koji način.

Obrada popularne rock pjesme Thunderstruck hrvatskog dvojca 2Cellos pogledana 100 milijuna puta

Obrada popularne rock pjesme Thunderstruck hrvatskog dvojca 2Cellos pogledana 100 milijuna puta

11.12.2017. komentiraj

2Cellos, domaći glazbeni dvojac kojeg čine Stjepan Hauser i Luka Šulić postavili su hrvatski rekord u broju pogleda pojedinačnog videa na YouTubeu. Njihova obrada pjesme Thunderstuck legendardnog rock benda AC/DC pogledana je preko 100 milijuna puta, što je prvi puta da netko iz Hrvatske bilježi takav broj pregleda.