Cyber zaštita predstavlja veliki izazov za razotkrivanje terorizma

Cyber zaštita predstavlja veliki izazov za razotkrivanje terorizma

Foto: Fotolia

Teroristički napadi promijenili su se zajedno s kompletnim svijetom, što znači da su odavno vezani uz digitalne uređaje, internet i alate kojima se se treba služiti da bi to dvoje bilo spojeno na adekvatan način. Upravo zato je cyber zaštita postala potreba kao nikad prije, uz nju se može spriječiti napade, razotkriti terorističke grupacije te u konačnici spasiti mnogo života.

Velika Britanija to je shvatila i oformila Government Communications Headquarters (GCHQ), što u doslovnom prijevodu na hrvatski jezik znači sjedište vladinih komunikacija. Zadaća te institucije jest osigurati cyber zaštitu ne samo na državnoj razini već i onim nižima, a to podrazumijeva kompanije, ali i građane.

“Zaštititi naše građane dok su online trebala bi postati naša glavna zadaća u neprekidnoj borbi protiv terorizma”, rekao je Jeremy Fleming, direktor GCHQ-a.

I dok je ta institucija odgovorna za prikupljanje informacija o kriminalcima, teroristima i situaciji u stranim zemljama, ima produženu ruku u Nacionalnom cyber centru za sigurnost (NCSC - National Cyber Security Centre), koji je zabilježio 1131 cyber incident samo u zadnjih 12 mjeseci, što je izniman broj i tko zna koliko štete je spriječeno zahvaljujući pravodobnoj reakciji.

Svim tim borcima protiv terorizma pomaže činjenice da je svijet bolje povezan nego ikad prije, da se uz kriptirane informacije podiže razina sigurnosti te da je brzina interneta na najvišim razinama u povijesti. Ali, takve prednosti ne koriste samo dobri momci.

“Sve to što imamo mi, imaju i terorističke grupacije te jako vješto koriste. Isto kako je njima teško doći do naših informacija, tako je nama još teže doći do njihovih jer oni su ti koji se skrivaju i koje treba prvo pronaći, a potom se baviti informacijama kojima raspolažu”, naglasio je Fleming te ponovio da je prioritet ulagati u cyber sigurnosti, stručne kadrove i boriti se protiv terorizma u digitalnom prostoru...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: Što se gleda na video streaming servisima na pretplatu

INFOGRAFIKA: Što se gleda na video streaming servisima na pretplatu

25.02.2018. komentiraj

Pretplatničke video usluge na zahtjev (SVOD) vladaju televizijskim tržištem jer nude doslovno na dlanu sadržaj kakav po iznimno niskim cijenama nikad nije bio toliko dostupan. Naravno, Netflix i dalje dominira, ali kad se pogleda što gledatelje zanima, jasno je da svaka od vodećih kompanija na SVOD tržištu ima nešto na čemu može graditi temelje uspješnije budućnosti.

INFOGRAFIKA: Najbrže rastući Instagrameri u 2017

INFOGRAFIKA: Najbrže rastući Instagrameri u 2017

24.02.2018. komentiraj

Instagram se promiče u platformu od iznimnog značaja, doslovno. Na njemu borave osobe koje žele ostaviti dojam, ostvariti utjecaj i samim time donijeti sebi ili nekome u čije ime djeluju korist. Pojam pod kojim su poznatiji jest „influenceri“, a kroz 2017. godinu su zabilježili rezultate koje nitko ne može zanemarivati u pričama o relevantnosti. No, do statusa su ipak stigli svojim djelovanjem na drugim područjima, preteženo onima koji se tiču filma i(li) glazbe.

.hr domena slavi 25 godina postojanja

.hr domena slavi 25 godina postojanja

23.02.2018. komentiraj

CARNET je danas obilježio 25 godina otkako je Hrvatska dobila svoju nacionalnu domenu te tako postala priznata i u globalnom internetskom prostoru. Rečenica „Please go ahead with the new top level domain HR for Croatia“, upućena današnjem zamjeniku Srca Ivanu Mariću 1993. godine, označila je početak formalnog priznavanja .hr domene, a prva registrirana domena bila je srce.hr. Od tada broj domena konstantno raste i trenutno je registrirano njih više od 100 800. Važno je napomenuti kako je Republika Hrvatska jedina europska zemlja koja nudi mogućnost registracije besplatne nacionalne domene za svoje građane i pravne osobe pa tako najveći broj registriranih domena upravo čine one besplatne, njih više od 70 posto. Naplatne .hr domene moguće je registrirati preko ovlaštenih registrara.