Cyber napadi među top 3 najveća rizika za čovječanstvo

Cyber napadi među top 3 najveća rizika za čovječanstvo

Foto: DepositPhotos

Internetske prijetnje i napadi možda su se do prije koju godinu mogli lakše ignorirati, nazivati izdvojenim incidentima i tretirati kao situacija koja se nalazi pod kontrolom. No, to je nakon cyber napada koji su ostavili mnoge bez teksta i milijuna američkih dolara ipak više nemoguće. Uostalom, ima li bolje potvrde o njihovoj opasnosti od toga da ju je Svjetski ekonomski forum (WEF) postavio na treće mjesto najvećih rizika za čovječanstvo?

Ispred cyber napada su samo prirodne katastrofe i ekstremne vremenske neprilike. Dakle, odmah nakon situacija koju nikako ne može direktno činiti čovjek, iako vjerojatno jest uzrok za njih, nalaze se cyber napadi iza kojih stoji isključivo čovjek - u svakom trenutku. No, u cijelom katastrofičnom izvješću WEF-a treba znati i da se ono odnosi na situaciju koja bi mogla vrijediti za pet godina.

Dakle, vremena za napraviti promjene svakako ima, samo treba upregnuti kompletnu tehnološku industriju na način kao nikad prije. To podrazumijeva educiranje, više ulaganja u sigurnost, prevenciju napada i bolja testiranja softvera, ali i hardvera. Inače se dogodi katastrofa, ne samo kao u slučaju DDoS napada koji mogu srušiti i jedan Facebook ili Amazon, već se dogode takvi propusti koji dovode u pitanje sve 64-bitne procesore ikad napravljene od strane Intela, ali i ARM-a. Ljudska greška dovodi do eksploatacije.

Također, ako pogledamo izvješće detaljnije, prognoza ne čudi. Samo su WannaCry i Petya napravili materijalnu štetu od 300 milijuna dolara, a to je kap u moru. Većina napada u 2017. ipak otpada na ransomware, čak 64 posto. A upravo je ransomware najbolji primjer ljudske greške, ne funkcionira osim ako žrtva nije naivna ili lakovjerna.

Ako se sve skupa ne promijeni, WEF bi mogao biti u pravu. Trenutno postoji 8,4 milijardi IoT uređaja diljem svijeta, a 2020. bi ih trebalo biti 20,4 milijardi. To je 2,5 veći potencijal za napadače. Stoga, ulaganja, prevencija i edukacija najbolja su rješenja za "izbacivanje" cyber napada s liste najvećih rizika koji prijete čovječanstvu.

Još iz kategorije

Botnet Mirai ponovno prijeti IoT uređajima

Botnet Mirai ponovno prijeti IoT uređajima

23.05.2018. komentiraj

Botnet Mirai ponovno napada kroz svoje nove varijante protiv kojih ne postoji preventivni odgovor već samo onaj koji slijedi kad je napad izveden. Konkretnije, riječ je o tri nove varijante koje kao mete imaju neke od uređaja vezanih za Internet stvari (IoT), što uključuje rutere i digitalne video snimače (DVR).

Dorsey: Internet će jednog dana imati svoju vlastitu kriptovalutu

Dorsey: Internet će jednog dana imati svoju vlastitu kriptovalutu

22.05.2018. komentiraj

Ako počnete koristiti kriptovalute daleko više u budućnosti, možda ćete na tome zahvaliti Jacku Dorseyju, izvršnom direktoru (CEO) Twittera i Squarea. Naime, na konferenciji Consensus blockchain u New Yorku iskazao je neskriveno oduševljenje bitcoinom i prognozirao da će kroz neko vrijeme internet imati svoju nativnu kriptovalutu.

Online prijenos Zuckerbergovog svjedočenja u Europskom parlamentu

Online prijenos Zuckerbergovog svjedočenja u Europskom parlamentu

21.05.2018. komentiraj

Sutrašnje svjedočenje prvog čovjeka Facebooka Marka Zuckerberga u Europskom parlamentu moći će se izravno pratiti putem online prijenosa. Suosnivač najveće društvene mreže ne svijetu odgovarat će na pitanja vezana uz skandal oko krađe podataka u slučaju Cambridge Analytice.