500 milijuna računala iskorišteno za skriveno rudarenje kriptovaluta

500 milijuna računala iskorišteno za skriveno rudarenje kriptovaluta

Foto: TPB

Novi trend se razvio među stotinama web stranica, koje su ponukane primjerom The Pirate Baya počele koristiti svoje posjetitelje kako bi “rudarile” kriptovalute. Naime, kad god se otvori sporna web stranica, računalo radi pod punim opterećenjem i to naočigled. I prvi takvi slučajve, a da su upali u centar pažnje jest upravo popularna piratska web stranica.

Ono što je problematično u cijeloj priči jest činjenica da korisnici nisu pristali na tako nešto, a to automatski znači da se bez njihova znanja čini nešto što im može naštetiti računalu. Uz to, netko drugi zarađuje novac. Naravno, nije baš moralno s jedne strane preuzimati ilegalno postavljeni sadržaj i žaliti se što netko bez odobrenja koristi u tim trenucima vaše računalo za zaradu. To je, donekle, kao određena cijena takve situacije.

Samo, problematično je što sad to čini čak 2,2 posto od stotinu tisuća najposjećenijih stranica na svijetu. Ne čudi tako nešto, Bitcoin i Monero mogu se "rudariti" spajanjem računalne moći više osoba, čak i kad su vezane samo uz web stranicu. Automatski kad se ona posjeti, krene crpljenje resursa, a s obzirom da se ovdje radi o web stranicama s milijunima posjetitelja, zarada je solidna i teško da će se ovakva praksa samim time prekidati.

Konkretno, tih 220 spornih web stranica zajedno ima 500 milijuna posjetitelja i ukupno su zaradile 43 tisuće američkih dolara u tri tjedna, bez ikakvog troška. Od toga, The Pirate Bay je sam zaradio u mjesec dana 12 tisuća dolara. A skripte kojima se koriste svi oni su ili CoinHive ili JSEcoin, kojima nije drago sve ovo što se događa.

"Tužni smo zbog činjenice da neki od naših klijenata integriraju CoinHive na svoje web stranice bez da korisnicima govore što se događa, a potom ih koriste bez dopuštenja kao sredstvo zarade. Stoga ne čudi što se upravo CoinHive našao na listi blokera oglasa. Razumljivo je tako nešto u ovom trenutku", stoji u priopćenju CoinHivea.

Dakle, jasno je na kraju priče da blokiranje oglasa ovaj put ne pomaže samo da bi se otklonilo dosadne reklame već i da biste zaštitili vaše računalo od nepotrebnog opterećenja...

Još iz kategorije

Google pooštrio pravila za YouTube kako bi smirio oglašivače

Google pooštrio pravila za YouTube kako bi smirio oglašivače

19.01.2018. komentiraj

Google je odlučio napraviti najveće izmjene pravila oglašavanja na YouTubeu još od osnutka tog servisa. To je još jedan konkretan pokušaj da odgovore na stalne pritužbe oglašivača. Tako će YouTube od sada imati puno strože kriterije za vrste video snimaka koji mogu zaraditi novac od tog servisa te će predstaviti novi način odobravanja videa koje će ponuditi oglašivačima, navodi se u priopćenju.

Facebook kreće u pojednostavljenje Messengera

Facebook kreće u pojednostavljenje Messengera

19.01.2018. komentiraj

Facebook Messenger u posljednje vrijeme korisnicima čini podosta problema otkazivanjem suradnje kad su spojeni na bežični internet, ali i bez toga poruke znaju kasniti, notifikacije također, postoji osjetni lag i aplikacija se ruši s vremena na vrijeme. Svega toga svjesni su u Facebooku te najavljuju pojednostavljenje Messengera.

Sustav eVisitor treća najbolja turistička inovacija u svijetu

Sustav eVisitor treća najbolja turistička inovacija u svijetu

18.01.2018. komentiraj

Hrvatski nacionalni turistički informacijski sustav eVisitor osvojio je treće mjesto i  nagradu Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za inovativnost u istraživanju i tehnologiji. Riječ je o svečanoj dodjeli nagrada koja je održana sinoć u Madridu u sklopu sajma FITUR, najvećeg turističkog sajma u Španjolskoj. Nagradu je primio direktor Glavnog ureda HTZ-a Kristjan Staničić koji je naglasio da je sustav eVisitor među svim finalistima jedini nominirani hrvatski projekt.