500 milijuna računala iskorišteno za skriveno rudarenje kriptovaluta

500 milijuna računala iskorišteno za skriveno rudarenje kriptovaluta

Foto: TPB

Novi trend se razvio među stotinama web stranica, koje su ponukane primjerom The Pirate Baya počele koristiti svoje posjetitelje kako bi “rudarile” kriptovalute. Naime, kad god se otvori sporna web stranica, računalo radi pod punim opterećenjem i to naočigled. I prvi takvi slučajve, a da su upali u centar pažnje jest upravo popularna piratska web stranica.

Ono što je problematično u cijeloj priči jest činjenica da korisnici nisu pristali na tako nešto, a to automatski znači da se bez njihova znanja čini nešto što im može naštetiti računalu. Uz to, netko drugi zarađuje novac. Naravno, nije baš moralno s jedne strane preuzimati ilegalno postavljeni sadržaj i žaliti se što netko bez odobrenja koristi u tim trenucima vaše računalo za zaradu. To je, donekle, kao određena cijena takve situacije.

Samo, problematično je što sad to čini čak 2,2 posto od stotinu tisuća najposjećenijih stranica na svijetu. Ne čudi tako nešto, Bitcoin i Monero mogu se "rudariti" spajanjem računalne moći više osoba, čak i kad su vezane samo uz web stranicu. Automatski kad se ona posjeti, krene crpljenje resursa, a s obzirom da se ovdje radi o web stranicama s milijunima posjetitelja, zarada je solidna i teško da će se ovakva praksa samim time prekidati.

Konkretno, tih 220 spornih web stranica zajedno ima 500 milijuna posjetitelja i ukupno su zaradile 43 tisuće američkih dolara u tri tjedna, bez ikakvog troška. Od toga, The Pirate Bay je sam zaradio u mjesec dana 12 tisuća dolara. A skripte kojima se koriste svi oni su ili CoinHive ili JSEcoin, kojima nije drago sve ovo što se događa.

"Tužni smo zbog činjenice da neki od naših klijenata integriraju CoinHive na svoje web stranice bez da korisnicima govore što se događa, a potom ih koriste bez dopuštenja kao sredstvo zarade. Stoga ne čudi što se upravo CoinHive našao na listi blokera oglasa. Razumljivo je tako nešto u ovom trenutku", stoji u priopćenju CoinHivea.

Dakle, jasno je na kraju priče da blokiranje oglasa ovaj put ne pomaže samo da bi se otklonilo dosadne reklame već i da biste zaštitili vaše računalo od nepotrebnog opterećenja...

Još iz kategorije

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

Najranjivije aplikacije su one za internet i mobilno bankarstvo

20.04.2018. komentiraj

Internet bankarstvo s pametnim telefonima proširilo se među korisnicima vrlo brzo, no taj trend nije pratio razvoj sigurnosti aplikacija koje omogućavaju jednostavno, efikasno i brzo bankarenje. Naime, prema istraživanju provedenom od strane Positive Technologies, najranjivije aplikacije upravo su one vezane uz internet bankarstvo!

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

Vipnet osvojio šest nagrada na Danima komunikacija

18.04.2018. komentiraj

U sklopu šestog izdanja festivala Dani komunikacija, koji je održan prošlog vikenda u Rovinju, Vipnet je osvojio šest nagrada. Po tri su im pripale u natjecanjima MIXX i Ideja X, od čega je čak četiri dobila kampanja „Nema da nema“.

South Central Ventures investirao je u LittleDot

South Central Ventures investirao je u LittleDot

18.04.2018. komentiraj

South Central Ventures je objavio najnoviju investiciju u svom portfelju- LittleDot. Aplikaciju su osmislili Dario Šimović i doktor Milivoj Jovančević, LittleDot je platforma za povezivanje roditelja s pedijatrima i ostalim liječnicima u stvarnom vremenu, kako bi roditelji dobili stručne savjete i bili u mogućnosti pratiti razvoj djeteta.