500 milijuna računala iskorišteno za skriveno rudarenje kriptovaluta

500 milijuna računala iskorišteno za skriveno rudarenje kriptovaluta

Foto: TPB

Novi trend se razvio među stotinama web stranica, koje su ponukane primjerom The Pirate Baya počele koristiti svoje posjetitelje kako bi “rudarile” kriptovalute. Naime, kad god se otvori sporna web stranica, računalo radi pod punim opterećenjem i to naočigled. I prvi takvi slučajve, a da su upali u centar pažnje jest upravo popularna piratska web stranica.

Ono što je problematično u cijeloj priči jest činjenica da korisnici nisu pristali na tako nešto, a to automatski znači da se bez njihova znanja čini nešto što im može naštetiti računalu. Uz to, netko drugi zarađuje novac. Naravno, nije baš moralno s jedne strane preuzimati ilegalno postavljeni sadržaj i žaliti se što netko bez odobrenja koristi u tim trenucima vaše računalo za zaradu. To je, donekle, kao određena cijena takve situacije.

Samo, problematično je što sad to čini čak 2,2 posto od stotinu tisuća najposjećenijih stranica na svijetu. Ne čudi tako nešto, Bitcoin i Monero mogu se "rudariti" spajanjem računalne moći više osoba, čak i kad su vezane samo uz web stranicu. Automatski kad se ona posjeti, krene crpljenje resursa, a s obzirom da se ovdje radi o web stranicama s milijunima posjetitelja, zarada je solidna i teško da će se ovakva praksa samim time prekidati.

Konkretno, tih 220 spornih web stranica zajedno ima 500 milijuna posjetitelja i ukupno su zaradile 43 tisuće američkih dolara u tri tjedna, bez ikakvog troška. Od toga, The Pirate Bay je sam zaradio u mjesec dana 12 tisuća dolara. A skripte kojima se koriste svi oni su ili CoinHive ili JSEcoin, kojima nije drago sve ovo što se događa.

"Tužni smo zbog činjenice da neki od naših klijenata integriraju CoinHive na svoje web stranice bez da korisnicima govore što se događa, a potom ih koriste bez dopuštenja kao sredstvo zarade. Stoga ne čudi što se upravo CoinHive našao na listi blokera oglasa. Razumljivo je tako nešto u ovom trenutku", stoji u priopćenju CoinHivea.

Dakle, jasno je na kraju priče da blokiranje oglasa ovaj put ne pomaže samo da bi se otklonilo dosadne reklame već i da biste zaštitili vaše računalo od nepotrebnog opterećenja...

Još iz kategorije

Canonova obiteljska foto i video platforma Lifecake ima više od dva milijuna korisnika

Canonova obiteljska foto i video platforma Lifecake ima više od dva milijuna korisnika

18.11.2017. komentiraj

Lifecake, društvena mreža za roditelje namijenjena privatnom i sigurnom dijeljenju fotografija s drugim članovima obitelji, premašila je dva milijuna korisnika i 120 milijuna prijenosa sadržaja, odražavajući sve veću pažnju koja se pridaje zaštiti privatnosti u globalnim društvenim medijima.

Danas se obilježava 25. rođendan interneta u Republici Hrvatskoj

Danas se obilježava 25. rođendan interneta u Republici Hrvatskoj

17.11.2017. komentiraj

Sveučilišni računski centar Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet i Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u petak, 17. studenoga 2017. godine obilježavaju 25 godina interneta u Republici Hrvatskoj. Svečanost se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici okupljenima će se obratiti predsjednik Vlade Republike Hrvatske mr.sc. Andrej Plenković, ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, državni tajnik Bernard Gršić, ravnatelj CARNeta Goran Kezunović i ravnatelj Srca dr. sc. Zoran Bekić.

Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

Google se vraća kao zadana tražilica u Firefox

16.11.2017. komentiraj

Mozilla je ovih dana izbacila veliku nadogradnju svog preglednika interneta Firefoxa koja donosi mnoge novosti. Jedna od njih je da je korisnicima u SAD-u ponovno dostupna mogućnost rezultata pretraživanja Googlea iz glavne kućice za pretrage.