Zašto biste trebali kupiti 4K televizor?

Zašto biste trebali kupiti 4K televizor?

Foto: Shutterstock

Televizori su odmakli daleko u tehnološkom smislu 2004. godine predstavljanjem Full High Definiton (FHD) rezolucije, a posljednje dvije godine dogodio se novi pomak prema naprijed predstavljanjem 4K tehnologije, koja ima rezoluciju od 4096x2160 piksela.

I nikad nije bila dostupnija, jer televizori koji ju nude koštaju i po četiri do pet tisuća kuna. Samo, treba znati i da proizvođači često Ultra High Definiton (UHD), čija je rezolucija 3840x2160 piksela, reklamiraju kao 4K. No, razlike su ljudskom oku nevidljive i ne treba brinuti zbog toga već prigrliti činjenicu da su cijene toliko pale pa imate nevjerojatno kvalitetu na pladnju.

Ukoliko se još uvijek nećkate, pomoći ćemo ovim tekstom i navesti četiri razloga zašto kupiti 4K televizor. Možda se nakon toga predomislite!

1. Najbolji od najboljih imaju 4K

U današnje vrijeme svi najbolji televizori dolaze s 4K pa ako želite "pametniji" uređaj, brži, s više mogućnosti, kvalitetniji, s boljom podrškom i dužim vijekom trajanja, tad je 4K TV najbolje rješenje.

2. Bolja slika

Ovo nije neko iznenađenje ili otkriće koje ne biste očekivali kao prednost. Naime, 4K je trenutno najbolja moguća rezolucija i samim time slika je najbolja u svakom smislu.

3. Sadržaj

Uz bolju sliku, sve je više ekskluzivnog 4K sadržaja, posebno kad se radi o streaming platformama kao Netlifx, Amazon, Hulu ili Vudu... Ukratko, dobit ćete mnogo za novac koji uložite u 4K televizor i nećete zaostajati po pitanju onoga što možete dobiti, ili ne dobiti s televizorom koji se koristi starijom tehnologijom.

4. HDR razlika

Kad se mislilo da 4K ne može ponuditi više, pojavio se visoki dinamički rasponom (HDR - High Dynamic Range) i pružio dodatni iskorak. Naime, HDR istinski nudi razlike i poboljšava sliku. Drugim riječima, televizori s podrškom za HDR proširit će omjer kontrasta i paletu boja i ponuditi realniju i prirodniju sliku bližu načinu na koji vaše oči zapravo vide stvarni svijet. Duboke crne boje kombiniraju se s vrlo jarkim osvijetljenim mjestima i proizvode razinu realnosti koja prije nije bila moguća. A kad imate 4K TV tad i HDR daje više nego u bilo kojem drugom slučaju.

Još iz kategorije

Preko milijardu Android uređaja koristi verziju operativnog sustava stariju od dvije godine

Preko milijardu Android uređaja koristi verziju operativnog sustava stariju od dvije godine

17.11.2017. komentiraj

Android i njegova fragmentacija glavna su bolja tog mobilnog operativnog sustava, a najgore od svega jest što brojka pokazuju da situacija postaje samo sve gora i gora. Naime, rok trajanja Android operativnog sustava istekao je prije minimalno dvije godine za više no milijardu uređaja, ali ljudi ih svejedno još uvijek koriste. Ponajviše je tako iz razloga što uopće ne postoji mogućnost nadogradnji za neke od uređaja.

Apple se ponovno popeo na prvo mjesto tržišta nosivih uređaja

Apple se ponovno popeo na prvo mjesto tržišta nosivih uređaja

16.11.2017. komentiraj

Apple se napokon može pohvaliti da je vratio prvo mjesto na tržištu nosivih (eng., wearable) uređaja! U trećem kvartalu ove godine ta je kompanija isporučila 3,9 milijuna Apple Watch pametnih satova i time ne samo da je nadmašila konkurenciju nego i svojih 2,8 milijuna isporuka u istom razdoblju prošle godine.

Pametni telefoni iz godine u godinu postaju sve skuplji

Pametni telefoni iz godine u godinu postaju sve skuplji

15.11.2017. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X podigao ljestvicu po pitanju cijena pametnih telefona, ali to je samo bila potvrda trenda. Naime, oni su sve skuplji i to na kompletnoj razini tako da se ne može ništa zamjerati Appleu zbog tih početnih 999 američkih dolara za mobilni uređaj.