Zašto biste trebali kupiti 4K televizor?

Zašto biste trebali kupiti 4K televizor?

Foto: Shutterstock

Televizori su odmakli daleko u tehnološkom smislu 2004. godine predstavljanjem Full High Definiton (FHD) rezolucije, a posljednje dvije godine dogodio se novi pomak prema naprijed predstavljanjem 4K tehnologije, koja ima rezoluciju od 4096x2160 piksela.

I nikad nije bila dostupnija, jer televizori koji ju nude koštaju i po četiri do pet tisuća kuna. Samo, treba znati i da proizvođači često Ultra High Definiton (UHD), čija je rezolucija 3840x2160 piksela, reklamiraju kao 4K. No, razlike su ljudskom oku nevidljive i ne treba brinuti zbog toga već prigrliti činjenicu da su cijene toliko pale pa imate nevjerojatno kvalitetu na pladnju.

Ukoliko se još uvijek nećkate, pomoći ćemo ovim tekstom i navesti četiri razloga zašto kupiti 4K televizor. Možda se nakon toga predomislite!

1. Najbolji od najboljih imaju 4K

U današnje vrijeme svi najbolji televizori dolaze s 4K pa ako želite "pametniji" uređaj, brži, s više mogućnosti, kvalitetniji, s boljom podrškom i dužim vijekom trajanja, tad je 4K TV najbolje rješenje.

2. Bolja slika

Ovo nije neko iznenađenje ili otkriće koje ne biste očekivali kao prednost. Naime, 4K je trenutno najbolja moguća rezolucija i samim time slika je najbolja u svakom smislu.

3. Sadržaj

Uz bolju sliku, sve je više ekskluzivnog 4K sadržaja, posebno kad se radi o streaming platformama kao Netlifx, Amazon, Hulu ili Vudu... Ukratko, dobit ćete mnogo za novac koji uložite u 4K televizor i nećete zaostajati po pitanju onoga što možete dobiti, ili ne dobiti s televizorom koji se koristi starijom tehnologijom.

4. HDR razlika

Kad se mislilo da 4K ne može ponuditi više, pojavio se visoki dinamički rasponom (HDR - High Dynamic Range) i pružio dodatni iskorak. Naime, HDR istinski nudi razlike i poboljšava sliku. Drugim riječima, televizori s podrškom za HDR proširit će omjer kontrasta i paletu boja i ponuditi realniju i prirodniju sliku bližu načinu na koji vaše oči zapravo vide stvarni svijet. Duboke crne boje kombiniraju se s vrlo jarkim osvijetljenim mjestima i proizvode razinu realnosti koja prije nije bila moguća. A kad imate 4K TV tad i HDR daje više nego u bilo kojem drugom slučaju.

Još iz kategorije

Predstavljen Raspberry Pi Zero W

Predstavljen Raspberry Pi Zero W

20.01.2018. komentiraj

Raspberry Pi Foundation predstavila je varijantu Raspberry Pi Zero W za kućišta vrijedna deset američkih dolara svim onim korisnicima koji trebaju GPIO priključnice (eng., header), ali ne mogu ili ih ne žele na samo kućište. Rješenje zvano Raspberry Pi Zero WH nudi GPIO priključnicu s 40 pinova.

Samsung Galaxy S9 imat će potpuno novi tip kamere

Samsung Galaxy S9 imat će potpuno novi tip kamere

19.01.2018. komentiraj

Appleov period je završio i tradicionalno s početkom godine i kroz cijeli prvi kvartal te većinu drugog, red je na Samsungu. Naime, dolazi nešto prije proljeća novi Galaxy S model pametnog telefona, koji će donijeti novitete od kojih će sigurno barem pokoji biti revolucionaran, kao što su bili svi oni na prethodnim modelima.

Prodaja Huaweija prošle godine u ovoj regiji rasla više od 20 posto

Prodaja Huaweija prošle godine u ovoj regiji rasla više od 20 posto

19.01.2018. komentiraj

Huawei Consumer Business Group objavila je prodajne rezultate za 2017. godinu koji pokazuju nastavak snažnog rasta, posebno u regiji srednje i istočne Europe. „Huawei je ojačao svoju poziciju u srednjoj i istočnoj Europi s preko 20 posto rasta prodaje“, izjavio je Zhe Zhang, Huawei direktor za Adriatic regiju. Budući da Huawei kontinuirano bilježi značajan rast prodaje, brend i dalje planira nastaviti biti predan istraživanju i razvoju diljem svijeta kako bi korisnicima pružio najbolje korisničko iskustvo.