Windows 3.0 File Manager postao open source i radi na Windows 10

Windows 3.0 File Manager postao open source i radi na Windows 10

Aplikacije su osvojile svijet, sve se vrti oko njih i u centru su pažnje developera te kompanije u kojima ili za koje rade. Zato su upravitelji datotekama (eng., file managers) pali debelo u drugi plan, iako su kroz devedesete godine prošlog stoljeća bili ono što je svijet aplikacija danas. Svejedno, činjenica da se Microsoft odlučio omogućiti Windows 3.0 File Manager kao open source radovat će nemali broj ljudi.

Posebno jer se može pokretati i na Windows 10 operativnom sustavu! I nije ovaj Microsoftov potez samo igranje na kartu nostalgije već ima svoj smisao. Pojednostavljena je verzija naprednijeg i modernijeg Windows File Explorera pa samim time služi kao testna varijanta, temelj za rad s njim, način na koji se može bolje shvatiti... Ujedno, nudi Windows File Manager nudi korisnu mogućnost odvajanja dvaju prozora i MDI (multiple document interface ), što oš uvijek može biti korisno kad se radi s računalima ili za pametne telefone i tablete. Dakle, može se ponešto i pronaći primjenjivo za ovo doba.

Također, dolazi u dva "okusa". Jedna je jednostavna, s dovoljno promjena da zapravo bude kao softver kompatibilan za novije verzije Microsoft Visual Studio i Windows 10. A druga verzija je nešto kompliciranija, ima podosta promjena i čini softver korisnim u svakom smislu. Primjerice, dodani su prečaci kao copy (Ctrl+C) i paste (Ctrl+V). Time se mnogo toga olakšava, a nekad nije postojalo, sjetit će se nešto stariji korisnici.

A sad nostalgija... Windows File Manager pojavio se 1990. i zapravo predstavlja povijest samih računala, odnosno, onoga kakva su bila nekad. Uz njega se radilo na grafičkim korisničkim sučeljima (GUI), imao je MDI mogućnosti pa se odjednom i zasebno moglo raditi na nekoliko različitih dokumenata, odnosno, sučelja... Ironično, File Explorer, nasljednik File Managera, nema ništa od toga.

Entuzijastima sve to može biti zanimljivo kako bi shvatili odakle ono što imamo danas i u Microsoftu su toga svjesni pa su ponudili djelić povijesti na dlanu.

Još iz kategorije

Logitech osvojio rekordnih 13 Red Dot nagrada

Logitech osvojio rekordnih 13 Red Dot nagrada

20.04.2018. komentiraj

Tvrtka Logitech objavila je kako osvojila ukupno dosad najveći broj Red Dot nagrada za dizajn. Prilikom dodjele nagrada za 2018. godinu trinaest njihovih proizvoda iz ukupno deset kategorija pokupilo je priznanja.

HT nastavlja s digitalizacijom kulture i predstavlja novu interaktivnu aplikaciju Cultural Places

HT nastavlja s digitalizacijom kulture i predstavlja novu interaktivnu aplikaciju Cultural Places

20.04.2018. komentiraj

U Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb danas se otvara 11. izložba HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, na kojoj će svoje radove predstaviti mladi suvremeni umjetnici. Riječ je o najvećoj i ujedno jednoj od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj.

AOC predstavio novi gaming monitor AGON AG322QC4

AOC predstavio novi gaming monitor AGON AG322QC4

19.04.2018. komentiraj

Tvrtka AOC predstavlja novi dodatak u AGON premium gaming liniji monitora, AOC AGON AG322QC4. Monitor dolazi s najnovijim tehnologijama VESA DisplayHDR 400 i Radeon FreeSync 2.