Samsung kupuje cijelu prvu seriju Snapdragona 845 i opet ostavlja konkurenciju kratkih rukava

Samsung kupuje cijelu prvu seriju Snapdragona 845 i opet ostavlja konkurenciju kratkih rukava

Foto: Samsung

Samsung je Galaxy S8 i S8 Plus predstavio krajem ožujka i plasirao na tržište sredinom travnja zbog problema koje je imao s Galaxy Note 7 pola godine ranije. Svejedno, imao je ekskluzivno pravo prvi predstaviti Snapdragon 835 procesor, što je konkurenciji kao što su LG, Sony, Xiaomi i HTC otežalo situaciju pa su sami odgodili predstavljanje uređaja ili se odlučili za procesor starije generacije. Isto će se dogoditi i dogodine.

Samsung je u nesreći s Note 7 uvidio jednu značajnu prednost pa koristi suradnju s Qualcommom i dobiva utrku na dva polja, oduzima korisnike konkurenciji i dobiva više pozornosti kad je riječ o njegovim uređajima. To znači da će Galaxy S9 i S9 Plus ponovno biti prvi, ovaj put sa Snapdragon 845 procesorom, a to znači da drugi moraju odlučili na primjeru iz 2017. koliko im se isplati (ne)čekati.

Konkretno, južnokorejski rival LG se s G6 požurio, u staru ponudio nešto nižu cijenu, ali i brojne dodatke te poklone vrijedne 250 američkih dolara za svakog korisnika. Nažalost, ni to nije previše urodilo plodom pa već u srpnju cijene za taj uređaj osjetno padaju, a kritike na račun nepostojanja bežičnog punjenja u neameričkim i nekorejskim modelima bile su sve glasnije. Nije pomoglo ni što je LG uvrstio HDR, zanimljiv zaslon (16:9) i uklonio modularni izgled uređaja.

Gubici su svejedno 176 milijuna američkih dolara i sad već vlada panika u kompaniji, nekad su pametni telefoni bolje koritali. Vjerojatno su sad dodatno shvatili koliko je Samsung moćan. Kao što je to shvatio i Samsung sam pa istu strategiju planira dogodine.

Možda je zato bolje pričekati kao što je HTC sa zanimljivim modelom 11. Baš se slegnula u lipnju prašina oko Samsunga i mogao se nametnuti pa bolje proći na tržištu. Iako, nekoliko mjeseci nakon izlaska Samsung doskoči konkurenciji rušenjem cijena svojih uređaja pa korisnike pridobije i na taj način.

Vrijeme je možda da konkurenti sjednu za stol s Qualcommom i vide što se može napraviti. Ili da se okrenu Huaweiju i njegovu Kirinu koji je više nego solidno procesorsko rješenje za mobilne uređaje u smislu performansi, ali i cijene.

Još iz kategorije

Synaptics demonstrirao senzor za otisak prstiju ispod ekrana

Synaptics demonstrirao senzor za otisak prstiju ispod ekrana

16.12.2017. komentiraj

Pametni telefoni nevjerojatnom brzinom pomiču granice i proizvođači konstantno najavljuju novitete koji izazivaju uzbuđenje. Ipak, jedno od njih neće zaživjeti ove godine, već sljedeće i to je najavila kompanija Synaptics. Riječ je o mogućnosti skeniranja otiska prsta ugrađenom ispod samog zaslona uređaja.

Forbes proglasio Huawei Mate 10 Pro najboljim mobitelom 2017.

Forbes proglasio Huawei Mate 10 Pro najboljim mobitelom 2017.

15.12.2017. komentiraj

Ugledni američki poslovni časopis Forbes proglasio je novi Huaweijev pametni telefon Mate 10 Pro najboljim mobitelom godine. Forbes hvali uređaj zbog snage koju pruža Kirin 970 čipset, a koji je, po navodima magazina „jednostavno najsnažniji čipset za Android“.

Android 8.0 Oreo instaliran na svega 0,5 posto svih Android uređaja

Android 8.0 Oreo instaliran na svega 0,5 posto svih Android uređaja

13.12.2017. komentiraj

Prošlo je nekoliko mjeseci otkako je Google lansirao Android 8.0 Oreo u javnost. No, prema najnovijim podacima koje je Google objavio na Android Developers web stranici, svega 0,5 posto Android uređaja ima instaliranu najnoviju iteraciju Androida, što je zaista loše s obzirom da Oreo donosi mnoga poboljšanja.