Samsung kupuje cijelu prvu seriju Snapdragona 845 i opet ostavlja konkurenciju kratkih rukava

Samsung kupuje cijelu prvu seriju Snapdragona 845 i opet ostavlja konkurenciju kratkih rukava

Foto: Samsung

Samsung je Galaxy S8 i S8 Plus predstavio krajem ožujka i plasirao na tržište sredinom travnja zbog problema koje je imao s Galaxy Note 7 pola godine ranije. Svejedno, imao je ekskluzivno pravo prvi predstaviti Snapdragon 835 procesor, što je konkurenciji kao što su LG, Sony, Xiaomi i HTC otežalo situaciju pa su sami odgodili predstavljanje uređaja ili se odlučili za procesor starije generacije. Isto će se dogoditi i dogodine.

Samsung je u nesreći s Note 7 uvidio jednu značajnu prednost pa koristi suradnju s Qualcommom i dobiva utrku na dva polja, oduzima korisnike konkurenciji i dobiva više pozornosti kad je riječ o njegovim uređajima. To znači da će Galaxy S9 i S9 Plus ponovno biti prvi, ovaj put sa Snapdragon 845 procesorom, a to znači da drugi moraju odlučili na primjeru iz 2017. koliko im se isplati (ne)čekati.

Konkretno, južnokorejski rival LG se s G6 požurio, u staru ponudio nešto nižu cijenu, ali i brojne dodatke te poklone vrijedne 250 američkih dolara za svakog korisnika. Nažalost, ni to nije previše urodilo plodom pa već u srpnju cijene za taj uređaj osjetno padaju, a kritike na račun nepostojanja bežičnog punjenja u neameričkim i nekorejskim modelima bile su sve glasnije. Nije pomoglo ni što je LG uvrstio HDR, zanimljiv zaslon (16:9) i uklonio modularni izgled uređaja.

Gubici su svejedno 176 milijuna američkih dolara i sad već vlada panika u kompaniji, nekad su pametni telefoni bolje koritali. Vjerojatno su sad dodatno shvatili koliko je Samsung moćan. Kao što je to shvatio i Samsung sam pa istu strategiju planira dogodine.

Možda je zato bolje pričekati kao što je HTC sa zanimljivim modelom 11. Baš se slegnula u lipnju prašina oko Samsunga i mogao se nametnuti pa bolje proći na tržištu. Iako, nekoliko mjeseci nakon izlaska Samsung doskoči konkurenciji rušenjem cijena svojih uređaja pa korisnike pridobije i na taj način.

Vrijeme je možda da konkurenti sjednu za stol s Qualcommom i vide što se može napraviti. Ili da se okrenu Huaweiju i njegovu Kirinu koji je više nego solidno procesorsko rješenje za mobilne uređaje u smislu performansi, ali i cijene.

Još iz kategorije

HMD agresivno promovira „čisti“ Android na Nokia telefonima

HMD agresivno promovira „čisti“ Android na Nokia telefonima

21.03.2018. komentiraj

Tvrtka HMD, vlasnik brenda Nokia, krenula je u kampanju promocije osnovne verzije Androida bez, kako kažu, nepotrebnih dodataka koje proizvođači nameću kupcima. Novi pristup nazvali su Phone Shui, aludirajući pritom na Feng Shui filozofiju koja se bazira na minimalizmu.

HTC predstavio pametne telefone Desire 12 i Desire 12+

HTC predstavio pametne telefone Desire 12 i Desire 12+

21.03.2018. komentiraj

HTC je predstavio nove pametne telefone srednje klase Desire 12 i Desire 12+. Desire 12 dolazi s glavnom kamerom od 13 MP, dok Desire 12+ dolazi opremljen s 13 MP + 2 MP dual kamerom. Stražnje kamere na oba modela imaju otvor blende f/2,2 uz automatsko izoštravanje detekcijom faze i LED bljeskalicu.

Logitech G predstavio nove gaming zvučnike i mehaničku tipkovnicu s LIGHTSYNC tehnologijom

Logitech G predstavio nove gaming zvučnike i mehaničku tipkovnicu s LIGHTSYNC tehnologijom

21.03.2018. komentiraj

Logitech G je predstavio dva nova člana u obitelji visoko učinkovite gamerske opreme. Logitech G560 PC Gaming Speakers prvi su gaming zvučnici koji koriste naprednu Logitech G LIGHTSYNC tehnologiju koja sinkronizira svjetlost i zvuk uz gaming. Uz zvučnike tu je i Logitech G513 Mechanical Gaming Keyboard. G513 predstavlja LIGHTSYNC RGB, nudi izbor dvaju mehaničkih Romer-G prekidača i oslonac za ruke.