Samsung kupuje cijelu prvu seriju Snapdragona 845 i opet ostavlja konkurenciju kratkih rukava

Samsung kupuje cijelu prvu seriju Snapdragona 845 i opet ostavlja konkurenciju kratkih rukava

Foto: Samsung

Samsung je Galaxy S8 i S8 Plus predstavio krajem ožujka i plasirao na tržište sredinom travnja zbog problema koje je imao s Galaxy Note 7 pola godine ranije. Svejedno, imao je ekskluzivno pravo prvi predstaviti Snapdragon 835 procesor, što je konkurenciji kao što su LG, Sony, Xiaomi i HTC otežalo situaciju pa su sami odgodili predstavljanje uređaja ili se odlučili za procesor starije generacije. Isto će se dogoditi i dogodine.

Samsung je u nesreći s Note 7 uvidio jednu značajnu prednost pa koristi suradnju s Qualcommom i dobiva utrku na dva polja, oduzima korisnike konkurenciji i dobiva više pozornosti kad je riječ o njegovim uređajima. To znači da će Galaxy S9 i S9 Plus ponovno biti prvi, ovaj put sa Snapdragon 845 procesorom, a to znači da drugi moraju odlučili na primjeru iz 2017. koliko im se isplati (ne)čekati.

Konkretno, južnokorejski rival LG se s G6 požurio, u staru ponudio nešto nižu cijenu, ali i brojne dodatke te poklone vrijedne 250 američkih dolara za svakog korisnika. Nažalost, ni to nije previše urodilo plodom pa već u srpnju cijene za taj uređaj osjetno padaju, a kritike na račun nepostojanja bežičnog punjenja u neameričkim i nekorejskim modelima bile su sve glasnije. Nije pomoglo ni što je LG uvrstio HDR, zanimljiv zaslon (16:9) i uklonio modularni izgled uređaja.

Gubici su svejedno 176 milijuna američkih dolara i sad već vlada panika u kompaniji, nekad su pametni telefoni bolje koritali. Vjerojatno su sad dodatno shvatili koliko je Samsung moćan. Kao što je to shvatio i Samsung sam pa istu strategiju planira dogodine.

Možda je zato bolje pričekati kao što je HTC sa zanimljivim modelom 11. Baš se slegnula u lipnju prašina oko Samsunga i mogao se nametnuti pa bolje proći na tržištu. Iako, nekoliko mjeseci nakon izlaska Samsung doskoči konkurenciji rušenjem cijena svojih uređaja pa korisnike pridobije i na taj način.

Vrijeme je možda da konkurenti sjednu za stol s Qualcommom i vide što se može napraviti. Ili da se okrenu Huaweiju i njegovu Kirinu koji je više nego solidno procesorsko rješenje za mobilne uređaje u smislu performansi, ali i cijene.

Još iz kategorije

Huawei predstavio i lite verziju Mate 10 pametnog telefona

Huawei predstavio i lite verziju Mate 10 pametnog telefona

19.10.2017. komentiraj

Ovog je tjedna Huawei u Münchenu pompozno najavio svoje nove telefone iz Mate serije. Osim Mate 10 i Mate 10 Pro, te skupe verzije Porsche Design, najavili su i najjeftinijeg novog člana Mate obitelji, Mate 10 lite.

DxO odvojiva smartphone kamera stiže i za Android uređaje

DxO odvojiva smartphone kamera stiže i za Android uređaje

18.10.2017. komentiraj

Tvrtka DxO, poznata po ocjenjivanju kamera u pametnim telefonima, prije dvije godine lansirala je malu kameru DxO One koja se spaja preko Lightning porta u iPhone i iPad. Sada konačno dodatak stiže i na Android uređaje, a spajat će se preko USB-C konektora.

Rusi izumili radijator koji usput rudari kriptovalutu Ethereum

Rusi izumili radijator koji usput rudari kriptovalutu Ethereum

18.10.2017. komentiraj

Inovacije u zemljama slabije ekonomije uvijek su bile poprilično originalne, a nerijetko bi donosile financijsku korist. Baš kao u posljednjem ruskom slučaju, koji plijeni pozornost cijelog svijeta. Jer, startup Comino izumio je uređaj za grijanje i hlađenje koji ujedno služi kao napredan alat za rudarenje kriptovalute Ethereum.