Proširena stvarnost uskoro će nam biti standardna kao što je smartphone danas

Proširena stvarnost uskoro će nam biti standardna kao što je smartphone danas

Foto: Fotolia

Teško je više se sjetiti života prije pojave pametnih telefona, a uskoro će tako biti i s proširenom stvarnosti (AR), koja polako i sigurno osvaja tržište. Uostalom, svjedočili smo svi što se dogodilo prošle godine kad se baš u ovom razdoblju pojavila igra Pokemon Gó, bazirana na AR.

Možda je netko od vas koji ovo čitate i jedan od 500 milijuna onih koji su preuzeli igru. A popularnost je tolika jer uz AR imamo dojam kao da se oko nas nalaze objekti, ljudi ili razni drugi likovi koje zapravo "golim okom" ne možemo vidjeti. To uklapanje u okolinu odlično pali i sad se na tim temeljima gradi nešto bolje.

I, začudo, daleko je popularnije od virtualne stvarnosti (VR). Jer, dok nas VR može "prebaciti" na dno oceana, AR može "pretvoriti" sve ljude oko nas u morske životinje. Taj način pali i proizvođači to jako dobro razumiju, kao i svi ostali u zabavnoj industriji. Stoga, kreće revolucija.

Već se polako pojavljuju na tržištu uređaji koji će poslužiti za bolje AR iskustvo, a pod time se misli na posebne naočale, koje mogu ujedno reproducirati i VR. No, stižu i pametne naočale, koje su se očito na tržištu našle prije svog vremena. Pritom se misli na Google Glass, koji nije doživio uspjeh jer tehnologija nije mogla pratiti takav uređaj. Sad bi moglo doći do promjene na bolje, ali to ćemo još vidjeti.

Naravno, nije zabavna industrija jedina, AR će služiti i u drugim područjima. Primjerice, kompanija Daqri je napravila pametnu kacigu, koja služi radnicima za bolje obavljanje posla, ali i zaštitu. Primjerice, kad je radnik na terenu, nadređeni može direktno pokazati što treba učiniti da bi nešto popravio ili poboljšao. Jer, kad nadređeni nosi istu takvu pametnu kacigu, sve što radi preslikava se i radnik vidi točno što je potrebno. S vremenom bi se to moglo koristiti i na svemirskim postajama, što znači da su mogućnosti neograničene.

Dakle, AR izaziva uzbuđenje s razlogom, a malo tko se tome mogao nadati prije dvije godine, kad se govorilo isključivo o VR. I onda je stigao Pokemon Gó i promijenio percepciju u potpunosti...

Još iz kategorije

LG na MWC 2018 predstavlja unaprijeđene pametne telefone K10 i K8

LG na MWC 2018 predstavlja unaprijeđene pametne telefone K10 i K8

23.02.2018. komentiraj

LG Electronics će na sajmu Mobile World Congress 2018 predstaviti nova izdanja svojih pametnih telefona K8 i K10 s premium značajkama koje, kako ističu, obično nalazimo kod flagship uređaja. Oba modela bit će dostupna na ključnim tržištima Europe, Azije, Južne Amerike i Bliskog istoka.

Asus će na MWC 2018 predstaviti novi flagship smartphone Zenfone 5

Asus će na MWC 2018 predstaviti novi flagship smartphone Zenfone 5

23.02.2018. komentiraj

Asus se sa svojim flagshipom Zenfone 5 odlučio kopirati dizajn iPhonea X i to se vidi prema fotografiji koja je procurila u javnost. Koliko je autentična, znat će se na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni idućeg tjedna, ali dojam je da nije lažna. I već prvi pogled jasno daje do znanja otkud se pronašla inspiracija za dizajn.

Na MWC-u premijerno predstavljanje Noa N7 pametnog telefona

Na MWC-u premijerno predstavljanje Noa N7 pametnog telefona

23.02.2018. komentiraj

Koprivnička tvrtka Hangar18 na ovogodišnjem će Mobile World Congressu u Barceloni, koji počinje sljedećeg tjedna, predstaviti još jedan novitet. Riječ je o pametnom telefonu Noa N7. N7 ima zaslon dijagonale 5,7 inča HD+ rezolucije (1440×720 točaka) s omjerom ekrana 18:9. Pokreće ga osmojezgreni MediaTekov MT6750 procesor uz 4 GB radne memorije i 64 GB prostora za pohranu koji se dodatnim karticama može proširiti za još 128 GB. Uređaj napaja baterija kapaciteta 3300 mAh, a ugrađeni operativni sustav je Android 8.0.