Proširena stvarnost uskoro će nam biti standardna kao što je smartphone danas

Proširena stvarnost uskoro će nam biti standardna kao što je smartphone danas

Foto: Fotolia

Teško je više se sjetiti života prije pojave pametnih telefona, a uskoro će tako biti i s proširenom stvarnosti (AR), koja polako i sigurno osvaja tržište. Uostalom, svjedočili smo svi što se dogodilo prošle godine kad se baš u ovom razdoblju pojavila igra Pokemon Gó, bazirana na AR.

Možda je netko od vas koji ovo čitate i jedan od 500 milijuna onih koji su preuzeli igru. A popularnost je tolika jer uz AR imamo dojam kao da se oko nas nalaze objekti, ljudi ili razni drugi likovi koje zapravo "golim okom" ne možemo vidjeti. To uklapanje u okolinu odlično pali i sad se na tim temeljima gradi nešto bolje.

I, začudo, daleko je popularnije od virtualne stvarnosti (VR). Jer, dok nas VR može "prebaciti" na dno oceana, AR može "pretvoriti" sve ljude oko nas u morske životinje. Taj način pali i proizvođači to jako dobro razumiju, kao i svi ostali u zabavnoj industriji. Stoga, kreće revolucija.

Već se polako pojavljuju na tržištu uređaji koji će poslužiti za bolje AR iskustvo, a pod time se misli na posebne naočale, koje mogu ujedno reproducirati i VR. No, stižu i pametne naočale, koje su se očito na tržištu našle prije svog vremena. Pritom se misli na Google Glass, koji nije doživio uspjeh jer tehnologija nije mogla pratiti takav uređaj. Sad bi moglo doći do promjene na bolje, ali to ćemo još vidjeti.

Naravno, nije zabavna industrija jedina, AR će služiti i u drugim područjima. Primjerice, kompanija Daqri je napravila pametnu kacigu, koja služi radnicima za bolje obavljanje posla, ali i zaštitu. Primjerice, kad je radnik na terenu, nadređeni može direktno pokazati što treba učiniti da bi nešto popravio ili poboljšao. Jer, kad nadređeni nosi istu takvu pametnu kacigu, sve što radi preslikava se i radnik vidi točno što je potrebno. S vremenom bi se to moglo koristiti i na svemirskim postajama, što znači da su mogućnosti neograničene.

Dakle, AR izaziva uzbuđenje s razlogom, a malo tko se tome mogao nadati prije dvije godine, kad se govorilo isključivo o VR. I onda je stigao Pokemon Gó i promijenio percepciju u potpunosti...

Još iz kategorije

Krenula distribucija iOS 11, ali neće svi uređaji dobiti nadogradnju u isto vrijeme

Krenula distribucija iOS 11, ali neće svi uređaji dobiti nadogradnju u isto vrijeme

21.09.2017. komentiraj

Apple je s 19. rujnom službeno pustio mobilni operativni sustav iOS 11, napravljen za iPad, iPhone i iPod touch uređaje. No, on će biti dostupan na starijim uređajima tek kasnije ove godine.

Lansirana besplatna Android aplikacija za javni gradski prijevoz u Zadru

Lansirana besplatna Android aplikacija za javni gradski prijevoz u Zadru

21.09.2017. komentiraj

Od početka mjeseca dostupna je besplatna Android aplikacija za javni gradski prijevoz u gradu Zadru. Ideja je nastala na Google I/O Extended Hackathonu održanom sredinom svibnja ove godine u Zadru.

Kreće prodaja iPhone 8 i iPhone 8 Plus u Hrvatskoj, počinje i pretprodaja iPhonea X

Kreće prodaja iPhone 8 i iPhone 8 Plus u Hrvatskoj, počinje i pretprodaja iPhonea X

20.09.2017. komentiraj

Prošlog tjedna predstavljena je nova generacija iPhonea, o čemu smo pisali odmah nakon samog predstavljanja. Detalje možete pročitati ovdje. Tjedan dana kasnije, doznali smo i kada prvi iPhonei nove generacije stižu u Hrvatsku.