Proširena stvarnost uskoro će nam biti standardna kao što je smartphone danas

Proširena stvarnost uskoro će nam biti standardna kao što je smartphone danas

Foto: Fotolia

Teško je više se sjetiti života prije pojave pametnih telefona, a uskoro će tako biti i s proširenom stvarnosti (AR), koja polako i sigurno osvaja tržište. Uostalom, svjedočili smo svi što se dogodilo prošle godine kad se baš u ovom razdoblju pojavila igra Pokemon Gó, bazirana na AR.

Možda je netko od vas koji ovo čitate i jedan od 500 milijuna onih koji su preuzeli igru. A popularnost je tolika jer uz AR imamo dojam kao da se oko nas nalaze objekti, ljudi ili razni drugi likovi koje zapravo "golim okom" ne možemo vidjeti. To uklapanje u okolinu odlično pali i sad se na tim temeljima gradi nešto bolje.

I, začudo, daleko je popularnije od virtualne stvarnosti (VR). Jer, dok nas VR može "prebaciti" na dno oceana, AR može "pretvoriti" sve ljude oko nas u morske životinje. Taj način pali i proizvođači to jako dobro razumiju, kao i svi ostali u zabavnoj industriji. Stoga, kreće revolucija.

Već se polako pojavljuju na tržištu uređaji koji će poslužiti za bolje AR iskustvo, a pod time se misli na posebne naočale, koje mogu ujedno reproducirati i VR. No, stižu i pametne naočale, koje su se očito na tržištu našle prije svog vremena. Pritom se misli na Google Glass, koji nije doživio uspjeh jer tehnologija nije mogla pratiti takav uređaj. Sad bi moglo doći do promjene na bolje, ali to ćemo još vidjeti.

Naravno, nije zabavna industrija jedina, AR će služiti i u drugim područjima. Primjerice, kompanija Daqri je napravila pametnu kacigu, koja služi radnicima za bolje obavljanje posla, ali i zaštitu. Primjerice, kad je radnik na terenu, nadređeni može direktno pokazati što treba učiniti da bi nešto popravio ili poboljšao. Jer, kad nadređeni nosi istu takvu pametnu kacigu, sve što radi preslikava se i radnik vidi točno što je potrebno. S vremenom bi se to moglo koristiti i na svemirskim postajama, što znači da su mogućnosti neograničene.

Dakle, AR izaziva uzbuđenje s razlogom, a malo tko se tome mogao nadati prije dvije godine, kad se govorilo isključivo o VR. I onda je stigao Pokemon Gó i promijenio percepciju u potpunosti...

Još iz kategorije

Debakl s Galaxy Note 7 prošle godine nije ostavio traga na Samsungu

Debakl s Galaxy Note 7 prošle godine nije ostavio traga na Samsungu

22.11.2017. komentiraj

Samsung Galaxy Note 7 i eksplozije koje su ga obilježile davna su prošlost za južnokorejsku kompaniju jer u ovoj godini bilježe se sjeni rezultati poslovanja, koji potvrđuju da se debakl odavno zaboravio i sanirao. Naime, u trećem kvartalu očekuju se prihodi od 54,7 milijardi američkih dolara i profit od 12,8 milijardi dolara.

iMac Pro dolazit će s A10 Fusion koprocesorom i podrškom za Siri i SecureBoot

iMac Pro dolazit će s A10 Fusion koprocesorom i podrškom za Siri i SecureBoot

21.11.2017. komentiraj

Apple je na svojoj godišnjoj WWDC konferenciji u srpnju najavio novi iMac Pro, no od tada praktički ništa od novih informacija nije izašlo u javnost. No, ovog vikenda su gurui za Appleove firmwareove Steven Troughton-Smith i Guilherme Rambo u javnost objavili kako će iMac Pro dolaziti s A10 Fusion koprocesorom.

Višestruke CES 2018 Innovation nagrade za LG

Višestruke CES 2018 Innovation nagrade za LG

20.11.2017. komentiraj

Tvrtka LG Electronics osvojila je višestruka priznanja za inovacije u području tehnologije i dizajna dodjelom nagrada CES 2018 Innovation, među kojima su one za OLED televizore i hladnjake koji će biti predstavljeni u siječnju 2018.