Proizvođači Android mobitela će slijediti Apple u implementaciji tehnologije prepoznavanja lica

Proizvođači Android mobitela će slijediti Apple u implementaciji tehnologije prepoznavanja lica

Foto: Apple

Proizvođači pametnih telefona godinama bezuspješno pokušavaju implementirati senzore za prepoznavanje otiska prsta ispod samog zaslona uređaja i nadaju se da bi mogli do ljeta sljedeće godine napraviti neki pomak po tom pitanju. Ali, nije to sve na čemu se radi u zadnje vrijeme jer na red je došlo i prepoznavanje lica, koje je Apple sa svojim Face ID sustavom izveo iznimno dobro.

“Android proizvođači ne žele zaostajati i sad ulažu sve napore kako bi dostigli Apple na polju senzora za prepoznavanje lica. U 2018. će sigurno ponuditi odgovor na iPhone X, a sad treba vidjeti koliko će on biti kvalitetan. Jer, jasno je da 3D skeniranje jest budućnost i korisnici to vide kao iznimno korisnu zaštitu za svoje uređaje, ali i otvara veliku priliku za proširenu stvarnost (AR)”, rekao je ugledni korejski analitičar Ming-Chi Kuo.

S obzirom da je proširena stvarnost tehnologija od koje se mnogo očekuje, posebno u mobilnom svijetu, naravno da proizvođači žele napraviti iskorak. Pokemon Go pokazao je što se s AR može postići, a sad to žele i drugi.

Naime, ljudi jako dobro reagiraju na AR proizvode i to treba iskoristiti tako što će im se ponuditi nešto kvalitetno. Hardverski su pametni telefoni danas na razini koja može podnijeti sve zahtjeve, ali softverska rješenja još uvijek nisu najidealnija. Iako, 2018. bi to trebala promijeniti u potpunosti.

“Sve ovo ne znači da se odustaje od otiska prsta ispod zaslona uređaja. Na tome će se nastaviti raditi i čini se da je Samsung najbliži konačnom rješenju. Naime, on proizvodi OLED zaslone i to je velika prednost pred drugim proizvođačima, posebno na Android tržištu. Vjerujem da će sljedećeg ljeta s Galaxy Note 9 stići taj novitet”, naglašava Kuo.

Neće biti lako, potvrdilo se to i u Appleovu slučaju. Naime, ta kompanija je ostavljala mogućnost za otisak prsta ispod zaslona na svojim novim iPhone modelima, ali nije išlo pa se odustalo i priklonilo Face ID umjesto toga, što nije nimalo loša odluka jer sad i Appleova aplikacija Animoji doživljava procvat, a mogućnosti iskorištavanja Face ID još su uvijek neotkrivene.

Još iz kategorije

Synaptics demonstrirao senzor za otisak prstiju ispod ekrana

Synaptics demonstrirao senzor za otisak prstiju ispod ekrana

16.12.2017. komentiraj

Pametni telefoni nevjerojatnom brzinom pomiču granice i proizvođači konstantno najavljuju novitete koji izazivaju uzbuđenje. Ipak, jedno od njih neće zaživjeti ove godine, već sljedeće i to je najavila kompanija Synaptics. Riječ je o mogućnosti skeniranja otiska prsta ugrađenom ispod samog zaslona uređaja.

Forbes proglasio Huawei Mate 10 Pro najboljim mobitelom 2017.

Forbes proglasio Huawei Mate 10 Pro najboljim mobitelom 2017.

15.12.2017. komentiraj

Ugledni američki poslovni časopis Forbes proglasio je novi Huaweijev pametni telefon Mate 10 Pro najboljim mobitelom godine. Forbes hvali uređaj zbog snage koju pruža Kirin 970 čipset, a koji je, po navodima magazina „jednostavno najsnažniji čipset za Android“.

Android 8.0 Oreo instaliran na svega 0,5 posto svih Android uređaja

Android 8.0 Oreo instaliran na svega 0,5 posto svih Android uređaja

13.12.2017. komentiraj

Prošlo je nekoliko mjeseci otkako je Google lansirao Android 8.0 Oreo u javnost. No, prema najnovijim podacima koje je Google objavio na Android Developers web stranici, svega 0,5 posto Android uređaja ima instaliranu najnoviju iteraciju Androida, što je zaista loše s obzirom da Oreo donosi mnoga poboljšanja.