Prodaja iPhonea X ide odlično, prodano preko 15 milijuna uređaja

Prodaja iPhonea X ide odlično, prodano preko 15 milijuna uređaja

Foto: DepositPhotos

Apple se pohvalio podatkom da je od predstavljanja iPhonea X prodao 15 milijuna tih pametnih telefona, od čega šest milijuna samo tijekom Crnog petka. Time se lako može reći da je taj najskuplji mobilni uređaj u povijesti imao snažan start, bez obzira na sve crne prognoze uoči njegove predstavljanja 3. studenog.

Zanimljivost u cijeloj priči jest to što je potražnja za modelom kapaciteta 256GB čak dvostruka u odnosu na potražnju modela od 64GB. Naravno, to dodatno pospješuje rast prihoda te samim time i profita za Apple tako da lideri te kompanije mogu zadovoljno trljati ruke u svakom pogledu.

Što se tiče rezultata za ovu godinu, kojoj je do kraja preostalo još mjesec dana, očekuje se da bi oni mogli biti na 27 ili 28 milijuna prodanih iPhonea X. Iznimno dobri rezultati, ali ni blizu onima kojima su neki prognozeri baratali prije nego se iPhone X pojavio na tržištu.

Naime, govorilo se o 25 milijuna prednarudžbi, 50 milijuna prodanih jedinica do kraja 2017. i stotinu milijuna do kraja prvog kvartala u 2018. Sad se to podosta reduciralo i unormalilo pa se govori o 40 do 45 milijuna prodanih jedinica do kraja prvog kvartala iduće godine.

Svejedno, nije to nimalo loše za Apple, koji zaradi "čistih" oko 250 dolara po prodaji svakog iPhonea X. Kad se to pomnoži s 40 ili 45 milijuna prodanih jedinica tad dolazimo do "čistih" deset ili 12,5 milijardi dolara. Tako nešto ostali proizvođači pametnih telefona mogu samo sanjati, čak i kad zbroje profit svakog od svojih modela koji prodaju. A Apple to ostvaruje samo na jednom jedinom, bez da se računaju svi ostali koji se trenutno nalaze u prodaji.

Ali, stara je priča da Apple na marketinškom planu ostavlja sve konkurente debelo iza sebe. Zato je bilo poprilično iracionalno smatrati da će iPhone X doživjeti debakl, bez obzira na 999 dolara početne cijene u Sjedinjenim Američkim Državama.

Još iz kategorije

Pada potražnja komponenti potrebnih za sastavljanje iPhonea X

Pada potražnja komponenti potrebnih za sastavljanje iPhonea X

12.12.2017. komentiraj

Nakon lansiranja iPhonea X u prodaju, zbog nedovoljnog broja dostupnih uređaja spram ogromne potražnje nerijetko se događalo da se mobitel čeka na isporuku tjednima, pa čak i do 2 mjeseca. Ta situacija se u međuvremenu znatno poboljšala, pa se tako isporuka od 5-6 tjedna spustila ispod tjedan dana. Apple je očito uspio u osiguranju dovoljne količine komponenata, s čime je ubrzao proizvodni ciklus i drastično skratio vrijeme čekanja na uređaj.

Korisnici preferiraju softverske nadogradnje umjesto kupovine novog mobitela

Korisnici preferiraju softverske nadogradnje umjesto kupovine novog mobitela

11.12.2017. komentiraj

Ako imate mobitel star 2-3 godine i da dobijete ponudu da kupite novi mobitel ili da vam se softver na starom nadogradi na najnoviju verziju, što biste odabrali? Prema novom istraživanju  čini se da korisnici ovih dana više preferiraju nadogradnje na svojim postojećim mobitelima nego kupovinu potpuno novog.

Kako dobiti bokeh efekt na mobitelu s jednom kamerom

Kako dobiti bokeh efekt na mobitelu s jednom kamerom

11.12.2017. komentiraj

Pametni telefoni konstantno donose poboljšanja kad su kamere u pitanju, a novi apsolutni hit su one dualne, bez kojih se svi bolji uređaji danas ne mogu ni zamisliti. Samim time, mogućnosti koje se nude svakako su zanimljive, probijaju granice na koje smo dosad navikli i bude znatiželju kako bismo istražili dokle nas sve skupa može odvesti. A to se odnosi i na amatere i profesionalce.