OnePlus prikuplja privatne podatke korisnika bez njihovog znanja i dopuštenja

OnePlus prikuplja privatne podatke korisnika bez njihovog znanja i dopuštenja

Foto: OnePlus

Kineski OnePlus uistinu je vrhunski pametni telefon, u to nema nikakve sumnje. Ali, u moru pozitivnih izvještaja pojavio se i jedan negativan, koji nikako ne treba odbacivati. Naime, uređaj prikuplja privatne podatke svojih korisnika bez dopuštenja, što uistinu jest alarmantna situacija.

U Kini tako nešto nije problem, nitko se neće zbog toga uznemiriti, ali u ostatku svijeta vrijede neka druga pravila, zaštitničko naklonjenija korisnicima. Također, kako to već biva, kad krene jedna negativna vijest, poput lavine se pojave druge, nimalo nepoznate, ali dosad ne toliko eksponirane.

Naime, korisnici su se javljali i prijašnjih godina s navodima da je podrška koju OnePlus pruža slaba ili nikakve, a to može biti problem ako ste u Europi, a imate problem s uređajem koji treba slati na popravak u Kinu. Također, OnePlus 5 našao se u centru pažnje i zbog namještanja rezultata benchmarka, što je bacilo dodatnu mrlju na kompaniju.

Kao da to nije dosta, OnePlus 5 onemogućio je biranje poziva policiji, hitnoj pomoći, vatrogascima... direktno s početnog zaslona. Da bi se to moglo, treba ga otključati, a u slučaju neke nesreće vlasnik to možda ne može. Također, neki od uređaja stigli su s nepravilno postavljenim zaslonima. I na kraju ovi sigurnosni problemi...

Nije za isključiti ni da veće kompanije plasiraju negativne komentare, odnosno, da ih postavljaju u prvi plan. Ipak se zna da OnePlus glasi kao "flagship ubojica" zbog niske cijene i vrhunskih performansi. I sasvim sigurno je da će ove negativne vijesti narušiti prodaju, u to nema sumnje.

Dakle, na kraju, korisnici moraju znati da OnePlus bez dopuštenja prikuplja podatke kao IMEI, serijski broj uređaja, mobilni broj, MAC adresu, ime mreže koju koriste, IMSI prefiks, ESSID i BSSD, broj aplikacija, koliko se koriste, koliko često se uređaj ponovno pokreće, koliko često se puni...

Još iz kategorije

Android 8.0 Oreo instaliran na svega 0,5 posto svih Android uređaja

Android 8.0 Oreo instaliran na svega 0,5 posto svih Android uređaja

13.12.2017. komentiraj

Prošlo je nekoliko mjeseci otkako je Google lansirao Android 8.0 Oreo u javnost. No, prema najnovijim podacima koje je Google objavio na Android Developers web stranici, svega 0,5 posto Android uređaja ima instaliranu najnoviju iteraciju Androida, što je zaista loše s obzirom da Oreo donosi mnoga poboljšanja.

Pada potražnja komponenti potrebnih za sastavljanje iPhonea X

Pada potražnja komponenti potrebnih za sastavljanje iPhonea X

12.12.2017. komentiraj

Nakon lansiranja iPhonea X u prodaju, zbog nedovoljnog broja dostupnih uređaja spram ogromne potražnje nerijetko se događalo da se mobitel čeka na isporuku tjednima, pa čak i do 2 mjeseca. Ta situacija se u međuvremenu znatno poboljšala, pa se tako isporuka od 5-6 tjedna spustila ispod tjedan dana. Apple je očito uspio u osiguranju dovoljne količine komponenata, s čime je ubrzao proizvodni ciklus i drastično skratio vrijeme čekanja na uređaj.

Korisnici preferiraju softverske nadogradnje umjesto kupovine novog mobitela

Korisnici preferiraju softverske nadogradnje umjesto kupovine novog mobitela

11.12.2017. komentiraj

Ako imate mobitel star 2-3 godine i da dobijete ponudu da kupite novi mobitel ili da vam se softver na starom nadogradi na najnoviju verziju, što biste odabrali? Prema novom istraživanju  čini se da korisnici ovih dana više preferiraju nadogradnje na svojim postojećim mobitelima nego kupovinu potpuno novog.