Microsoft ukinuo podršku za Windows Phone 8.1

Microsoft ukinuo podršku za Windows Phone 8.1

Foto: Microsoft

Microsoft je napokon postavio točku na „i“ te se odlučio prekinuti podršku za Windows Phone 8.1, koji je poprilično pompozno predstavljen 2014. godine, s nadom da će biti korak naprijed, kojim bi kompanija na tržištu pametnih telefona mogla do pet posto udjela. Dogodilo se suprotno, pad na ispod 0,5 posto i bilo je jasno da će ovaj potez stići prije ili kasnije.

Naravno, ovo ne znači da Microsoft odustaje u potpunosti od mobilnog segmenta poslovanja, posebno jer Windows 10 Mobile još postoji i postojat će. Ovo je samo logična odluka o prekidu nečeg što nije imalo nikakvog smisla, a ugovoreno je prije no što se na mjestu izvršnog direktora (CEO) pojavio Satya Nadella.

Za Windows Phone je zaslužan njegov prethodnik Steve Ballmer, koji je izveo nevjerojatno loš potez preuzimanjem Nokijina mobilnog poslovanja i tako "izbio" desetke milijardi američkih dolara iz blagajne svoje kompanije te ju usput postavio na stup srama. Zato je i otišao, nov način poslovanja nije bio nešto u čemu se snalazi, što se vidjelo iz razloga što se pokušavao ponašati kao da je riječ o računalima.

Dakle, 2010. je Ballmer htio konkurirati Appleu i Googleu, odnosno, iOSu i Androidu pa je "izbacio" na tržište Windows Phone 7, koji nije imao mnogo mogućnosti, ali izostanak copy/paste svakako se ističe. Tu je još i nedostatan broj aplikacija, nedovoljna kompatibilnost s Windows operativnim sustavom i mnogo toga što je korisnike udaljavalo od Microsoftovih mobilnih uređaja i dodatno uvjeravalo da se okrenu konkurenciji.

Stvar se pokušala spasiti s Windows Phone 8, koji je bio veliki korak naprijed, ali ne samo da je stigao prekasno, nego ga niti jedan Windows Phone 7 uređaj nije mogao pokrenuti. Milijuni korisnika tako su bili pred zidom, kupiti novi Windows Phone ili odustati od njega. Takav gaf stvarno je bio fascinantan. No, Windows Phone 8.1 bio je "treća sreća", istinski konkurent za iOS i Android, ali bilo je prekasno za neke promjene...

Windows 10 Mobile bitno je drugačiji, ali i skromniji projekt, koji služi kao produžena ruka za Windows iskustvo i nema neke aspiracije osvajati tržište već se zadovoljiti minimumom.

Na kraju, uvijek ćemo pamtiti Windows Phone kao trenutak u kojem je Microsoft na grub način shvatio, daleko prekasno, da PC više nije centar svemira već da je to pametni telefon...

Još iz kategorije

INFOGRAFIKA: iPhone X podigao prosječnu cijenu mobitela

INFOGRAFIKA: iPhone X podigao prosječnu cijenu mobitela

17.02.2018. komentiraj

Pametni telefoni u 2017. godini ponovno su probijali granice na svim razinama, ali ona koja se ističe vezana je uz prosječne cijene. Naime, kad je Apple najavio da će iPhone X koštati minimalno tisuću američkih dolara te time biti najskuplji pametni telefon u povijesti, to je utjecalo na tržište i vidi se kroz same brojke.

Logitech predstavio novu kombinaciju bežične tipkovnice i miša MK540 Advanced Combo

Logitech predstavio novu kombinaciju bežične tipkovnice i miša MK540 Advanced Combo

16.02.2018. komentiraj

Tvrtka Logitech predstavila je Logitech MK540 Advanced Combo, kombinaciju bežične tipkovnice standardne veličine i ambidekstralnog miša. Iz tvrtke ističu kako baterije u tipkovnici nije potrebno mijenjati 36 mjeseci, dok će miš ostati uključen 18 mjeseci bez zamjene baterija.

Samsung Galaxy Note 9 imat će senzor za otisak prsta ispod zaslona

Samsung Galaxy Note 9 imat će senzor za otisak prsta ispod zaslona

15.02.2018. komentiraj

Senzori za prepoznavanje otiska prsta postavljeni unutar samog zaslona pametnog telefona postat će stvarnost ove godine i najavljeni su neslužbeno od strane Samsunga. Nažalost, neće se pojaviti na nadolazećim Galaxy S9 modelima već na Galaxy Note 9 modelima koji stižu na tržište tek pola godine nakon, kao što to i inače biva.