Microsoft ukinuo podršku za Windows Phone 8.1

Microsoft ukinuo podršku za Windows Phone 8.1

Foto: Microsoft

Microsoft je napokon postavio točku na „i“ te se odlučio prekinuti podršku za Windows Phone 8.1, koji je poprilično pompozno predstavljen 2014. godine, s nadom da će biti korak naprijed, kojim bi kompanija na tržištu pametnih telefona mogla do pet posto udjela. Dogodilo se suprotno, pad na ispod 0,5 posto i bilo je jasno da će ovaj potez stići prije ili kasnije.

Naravno, ovo ne znači da Microsoft odustaje u potpunosti od mobilnog segmenta poslovanja, posebno jer Windows 10 Mobile još postoji i postojat će. Ovo je samo logična odluka o prekidu nečeg što nije imalo nikakvog smisla, a ugovoreno je prije no što se na mjestu izvršnog direktora (CEO) pojavio Satya Nadella.

Za Windows Phone je zaslužan njegov prethodnik Steve Ballmer, koji je izveo nevjerojatno loš potez preuzimanjem Nokijina mobilnog poslovanja i tako "izbio" desetke milijardi američkih dolara iz blagajne svoje kompanije te ju usput postavio na stup srama. Zato je i otišao, nov način poslovanja nije bio nešto u čemu se snalazi, što se vidjelo iz razloga što se pokušavao ponašati kao da je riječ o računalima.

Dakle, 2010. je Ballmer htio konkurirati Appleu i Googleu, odnosno, iOSu i Androidu pa je "izbacio" na tržište Windows Phone 7, koji nije imao mnogo mogućnosti, ali izostanak copy/paste svakako se ističe. Tu je još i nedostatan broj aplikacija, nedovoljna kompatibilnost s Windows operativnim sustavom i mnogo toga što je korisnike udaljavalo od Microsoftovih mobilnih uređaja i dodatno uvjeravalo da se okrenu konkurenciji.

Stvar se pokušala spasiti s Windows Phone 8, koji je bio veliki korak naprijed, ali ne samo da je stigao prekasno, nego ga niti jedan Windows Phone 7 uređaj nije mogao pokrenuti. Milijuni korisnika tako su bili pred zidom, kupiti novi Windows Phone ili odustati od njega. Takav gaf stvarno je bio fascinantan. No, Windows Phone 8.1 bio je "treća sreća", istinski konkurent za iOS i Android, ali bilo je prekasno za neke promjene...

Windows 10 Mobile bitno je drugačiji, ali i skromniji projekt, koji služi kao produžena ruka za Windows iskustvo i nema neke aspiracije osvajati tržište već se zadovoljiti minimumom.

Na kraju, uvijek ćemo pamtiti Windows Phone kao trenutak u kojem je Microsoft na grub način shvatio, daleko prekasno, da PC više nije centar svemira već da je to pametni telefon...

Još iz kategorije

Debakl s Galaxy Note 7 prošle godine nije ostavio traga na Samsungu

Debakl s Galaxy Note 7 prošle godine nije ostavio traga na Samsungu

22.11.2017. komentiraj

Samsung Galaxy Note 7 i eksplozije koje su ga obilježile davna su prošlost za južnokorejsku kompaniju jer u ovoj godini bilježe se sjeni rezultati poslovanja, koji potvrđuju da se debakl odavno zaboravio i sanirao. Naime, u trećem kvartalu očekuju se prihodi od 54,7 milijardi američkih dolara i profit od 12,8 milijardi dolara.

iMac Pro dolazit će s A10 Fusion koprocesorom i podrškom za Siri i SecureBoot

iMac Pro dolazit će s A10 Fusion koprocesorom i podrškom za Siri i SecureBoot

21.11.2017. komentiraj

Apple je na svojoj godišnjoj WWDC konferenciji u srpnju najavio novi iMac Pro, no od tada praktički ništa od novih informacija nije izašlo u javnost. No, ovog vikenda su gurui za Appleove firmwareove Steven Troughton-Smith i Guilherme Rambo u javnost objavili kako će iMac Pro dolaziti s A10 Fusion koprocesorom.

Višestruke CES 2018 Innovation nagrade za LG

Višestruke CES 2018 Innovation nagrade za LG

20.11.2017. komentiraj

Tvrtka LG Electronics osvojila je višestruka priznanja za inovacije u području tehnologije i dizajna dodjelom nagrada CES 2018 Innovation, među kojima su one za OLED televizore i hladnjake koji će biti predstavljeni u siječnju 2018.