Microsoft ukinuo podršku za Windows Phone 8.1

Microsoft ukinuo podršku za Windows Phone 8.1

Foto: Microsoft

Microsoft je napokon postavio točku na „i“ te se odlučio prekinuti podršku za Windows Phone 8.1, koji je poprilično pompozno predstavljen 2014. godine, s nadom da će biti korak naprijed, kojim bi kompanija na tržištu pametnih telefona mogla do pet posto udjela. Dogodilo se suprotno, pad na ispod 0,5 posto i bilo je jasno da će ovaj potez stići prije ili kasnije.

Naravno, ovo ne znači da Microsoft odustaje u potpunosti od mobilnog segmenta poslovanja, posebno jer Windows 10 Mobile još postoji i postojat će. Ovo je samo logična odluka o prekidu nečeg što nije imalo nikakvog smisla, a ugovoreno je prije no što se na mjestu izvršnog direktora (CEO) pojavio Satya Nadella.

Za Windows Phone je zaslužan njegov prethodnik Steve Ballmer, koji je izveo nevjerojatno loš potez preuzimanjem Nokijina mobilnog poslovanja i tako "izbio" desetke milijardi američkih dolara iz blagajne svoje kompanije te ju usput postavio na stup srama. Zato je i otišao, nov način poslovanja nije bio nešto u čemu se snalazi, što se vidjelo iz razloga što se pokušavao ponašati kao da je riječ o računalima.

Dakle, 2010. je Ballmer htio konkurirati Appleu i Googleu, odnosno, iOSu i Androidu pa je "izbacio" na tržište Windows Phone 7, koji nije imao mnogo mogućnosti, ali izostanak copy/paste svakako se ističe. Tu je još i nedostatan broj aplikacija, nedovoljna kompatibilnost s Windows operativnim sustavom i mnogo toga što je korisnike udaljavalo od Microsoftovih mobilnih uređaja i dodatno uvjeravalo da se okrenu konkurenciji.

Stvar se pokušala spasiti s Windows Phone 8, koji je bio veliki korak naprijed, ali ne samo da je stigao prekasno, nego ga niti jedan Windows Phone 7 uređaj nije mogao pokrenuti. Milijuni korisnika tako su bili pred zidom, kupiti novi Windows Phone ili odustati od njega. Takav gaf stvarno je bio fascinantan. No, Windows Phone 8.1 bio je "treća sreća", istinski konkurent za iOS i Android, ali bilo je prekasno za neke promjene...

Windows 10 Mobile bitno je drugačiji, ali i skromniji projekt, koji služi kao produžena ruka za Windows iskustvo i nema neke aspiracije osvajati tržište već se zadovoljiti minimumom.

Na kraju, uvijek ćemo pamtiti Windows Phone kao trenutak u kojem je Microsoft na grub način shvatio, daleko prekasno, da PC više nije centar svemira već da je to pametni telefon...

Još iz kategorije

Krenula distribucija iOS 11, ali neće svi uređaji dobiti nadogradnju u isto vrijeme

Krenula distribucija iOS 11, ali neće svi uređaji dobiti nadogradnju u isto vrijeme

21.09.2017. komentiraj

Apple je s 19. rujnom službeno pustio mobilni operativni sustav iOS 11, napravljen za iPad, iPhone i iPod touch uređaje. No, on će biti dostupan na starijim uređajima tek kasnije ove godine.

Lansirana besplatna Android aplikacija za javni gradski prijevoz u Zadru

Lansirana besplatna Android aplikacija za javni gradski prijevoz u Zadru

21.09.2017. komentiraj

Od početka mjeseca dostupna je besplatna Android aplikacija za javni gradski prijevoz u gradu Zadru. Ideja je nastala na Google I/O Extended Hackathonu održanom sredinom svibnja ove godine u Zadru.

Kreće prodaja iPhone 8 i iPhone 8 Plus u Hrvatskoj, počinje i pretprodaja iPhonea X

Kreće prodaja iPhone 8 i iPhone 8 Plus u Hrvatskoj, počinje i pretprodaja iPhonea X

20.09.2017. komentiraj

Prošlog tjedna predstavljena je nova generacija iPhonea, o čemu smo pisali odmah nakon samog predstavljanja. Detalje možete pročitati ovdje. Tjedan dana kasnije, doznali smo i kada prvi iPhonei nove generacije stižu u Hrvatsku.