Konačno je odzvonilo oglasima na početnim ekranima mobitela

Konačno je odzvonilo oglasima na početnim ekranima mobitela

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google ništa više ne želi prepuštati slučaju, problemi s bojkotom oglašivača na raznim YouTube uslugama, istrage zbog upletenosti ruskih hakera u američke predsjedničke izbore služeći se Google Ads uslugama i konstantnih problema s aplikacijama, malwareom i narušavanjem privatnosti na Google Play, utjecale su na daljnje poteze i prvi korak u pozitivnom smjeru jest sigurno surfanje (Safe Browsing).

Krajem studenog već je donešena odluka o brisanju svih aplikacija u kojima se oglasi pojavljuju preko zaslona. Naime, upravo iza takvih oglasa se krije najviše problema, odnosno, linkova koji upućuju na "treću stranu" i omogućavaju prijenos malwarea na uređaj. Stoga se Google osigurao unaprijed te spriječio developere u startu da čine nešto takvo. Dakle, više nema "ili ili", Google u korijenu sprečava probleme.

Nakon te odluke, uslijedila je i ova o sigurnom surfanju jer odsad korisnik mora biti obaviješten o svakom prikupljanju njegovih informacija od strane aplikacije koju postavlja na uređaj. Dakle, uvid u telefonski imenik, kapacitet uređaja, memoriju, kameru, mikrofon... Sve se mora navesti jasno i glasno. Ne samo to, mora se navesti i u koje svrhe se podaci koriste i kako se koriste. Znači, sad će biti više detalja o tome kako se barata enormnom količinom podataka koja se prikupi.

No, ova odluka malo ide šire u samoj zaštiti korisnika. Primjerice, u prošlosti bi tijekom slanja prijave o rušenju aplikacije, ona ujedno prikupila sve druge podatke vezane uz aplikaciju. Ukratko, koliko se koristila, koliko transakcija je provedeno, što je sve kupljeno, kako se koristila... I o tome sad treba obavijestiti korisnika, koji potom odlučuje želi li s izvještajem o problemu s aplikacijom ujedno poslati i sve ostalo što zapravo nema veze sa samim problemom koji je nastao.

Najbolje od svega jest što se svega moraju pridržavati i aplikacije van Google Play okruženja. Time se napokon provodi konkretnija zaštita i zapravo se sve ove odluke i tiču aplikacija "treće strane". Bilo je i vrijeme da Google bolje iskoristi činjenicu da je vlasnik Androida pa samim time ipak može napraviti više i za korisnike koji se ne koriste nužno Google Play e-trgovinom aplikacijama.

Još iz kategorije

Asus će na MWC 2018 predstaviti novi flagship smartphone Zenfone 5

Asus će na MWC 2018 predstaviti novi flagship smartphone Zenfone 5

23.02.2018. komentiraj

Asus se sa svojim flagshipom Zenfone 5 odlučio kopirati dizajn iPhonea X i to se vidi prema fotografiji koja je procurila u javnost. Koliko je autentična, znat će se na Mobile World Congressu (MWC) u Barceloni idućeg tjedna, ali dojam je da nije lažna. I već prvi pogled jasno daje do znanja otkud se pronašla inspiracija za dizajn.

Na MWC-u premijerno predstavljanje Noa N7 pametnog telefona

Na MWC-u premijerno predstavljanje Noa N7 pametnog telefona

23.02.2018. komentiraj

Koprivnička tvrtka Hangar18 na ovogodišnjem će Mobile World Congressu u Barceloni, koji počinje sljedećeg tjedna, predstaviti još jedan novitet. Riječ je o pametnom telefonu Noa N7. N7 ima zaslon dijagonale 5,7 inča HD+ rezolucije (1440×720 točaka) s omjerom ekrana 18:9. Pokreće ga osmojezgreni MediaTekov MT6750 procesor uz 4 GB radne memorije i 64 GB prostora za pohranu koji se dodatnim karticama može proširiti za još 128 GB. Uređaj napaja baterija kapaciteta 3300 mAh, a ugrađeni operativni sustav je Android 8.0.

Sony izbacio teaser za zakrivljeni mobitel

Sony izbacio teaser za zakrivljeni mobitel

22.02.2018. komentiraj

Samsung će sa svojim Galaxy S9 svakako zaokupiti poveći dio pažnje Mobile World Congressa (MWC) u Barceloni, posebno jer prošle godine nije na tom sajmu odlučio predstaviti S8 i S8+ pametne telefone. Ali, račune bi mu mogao pomrsiti Sony, koji golica maštu javnosti videom od 23 sekunde, čiji je glavni „glumac“ zakrivljeni pametni telefon. Ili se čini da je takav!