Konačno je odzvonilo oglasima na početnim ekranima mobitela

Konačno je odzvonilo oglasima na početnim ekranima mobitela

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

Google ništa više ne želi prepuštati slučaju, problemi s bojkotom oglašivača na raznim YouTube uslugama, istrage zbog upletenosti ruskih hakera u američke predsjedničke izbore služeći se Google Ads uslugama i konstantnih problema s aplikacijama, malwareom i narušavanjem privatnosti na Google Play, utjecale su na daljnje poteze i prvi korak u pozitivnom smjeru jest sigurno surfanje (Safe Browsing).

Krajem studenog već je donešena odluka o brisanju svih aplikacija u kojima se oglasi pojavljuju preko zaslona. Naime, upravo iza takvih oglasa se krije najviše problema, odnosno, linkova koji upućuju na "treću stranu" i omogućavaju prijenos malwarea na uređaj. Stoga se Google osigurao unaprijed te spriječio developere u startu da čine nešto takvo. Dakle, više nema "ili ili", Google u korijenu sprečava probleme.

Nakon te odluke, uslijedila je i ova o sigurnom surfanju jer odsad korisnik mora biti obaviješten o svakom prikupljanju njegovih informacija od strane aplikacije koju postavlja na uređaj. Dakle, uvid u telefonski imenik, kapacitet uređaja, memoriju, kameru, mikrofon... Sve se mora navesti jasno i glasno. Ne samo to, mora se navesti i u koje svrhe se podaci koriste i kako se koriste. Znači, sad će biti više detalja o tome kako se barata enormnom količinom podataka koja se prikupi.

No, ova odluka malo ide šire u samoj zaštiti korisnika. Primjerice, u prošlosti bi tijekom slanja prijave o rušenju aplikacije, ona ujedno prikupila sve druge podatke vezane uz aplikaciju. Ukratko, koliko se koristila, koliko transakcija je provedeno, što je sve kupljeno, kako se koristila... I o tome sad treba obavijestiti korisnika, koji potom odlučuje želi li s izvještajem o problemu s aplikacijom ujedno poslati i sve ostalo što zapravo nema veze sa samim problemom koji je nastao.

Najbolje od svega jest što se svega moraju pridržavati i aplikacije van Google Play okruženja. Time se napokon provodi konkretnija zaštita i zapravo se sve ove odluke i tiču aplikacija "treće strane". Bilo je i vrijeme da Google bolje iskoristi činjenicu da je vlasnik Androida pa samim time ipak može napraviti više i za korisnike koji se ne koriste nužno Google Play e-trgovinom aplikacijama.

Još iz kategorije

Pada potražnja komponenti potrebnih za sastavljanje iPhonea X

Pada potražnja komponenti potrebnih za sastavljanje iPhonea X

12.12.2017. komentiraj

Nakon lansiranja iPhonea X u prodaju, zbog nedovoljnog broja dostupnih uređaja spram ogromne potražnje nerijetko se događalo da se mobitel čeka na isporuku tjednima, pa čak i do 2 mjeseca. Ta situacija se u međuvremenu znatno poboljšala, pa se tako isporuka od 5-6 tjedna spustila ispod tjedan dana. Apple je očito uspio u osiguranju dovoljne količine komponenata, s čime je ubrzao proizvodni ciklus i drastično skratio vrijeme čekanja na uređaj.

Korisnici preferiraju softverske nadogradnje umjesto kupovine novog mobitela

Korisnici preferiraju softverske nadogradnje umjesto kupovine novog mobitela

11.12.2017. komentiraj

Ako imate mobitel star 2-3 godine i da dobijete ponudu da kupite novi mobitel ili da vam se softver na starom nadogradi na najnoviju verziju, što biste odabrali? Prema novom istraživanju  čini se da korisnici ovih dana više preferiraju nadogradnje na svojim postojećim mobitelima nego kupovinu potpuno novog.

Kako dobiti bokeh efekt na mobitelu s jednom kamerom

Kako dobiti bokeh efekt na mobitelu s jednom kamerom

11.12.2017. komentiraj

Pametni telefoni konstantno donose poboljšanja kad su kamere u pitanju, a novi apsolutni hit su one dualne, bez kojih se svi bolji uređaji danas ne mogu ni zamisliti. Samim time, mogućnosti koje se nude svakako su zanimljive, probijaju granice na koje smo dosad navikli i bude znatiželju kako bismo istražili dokle nas sve skupa može odvesti. A to se odnosi i na amatere i profesionalce.