Intelovi novi Core X procesori u sebi nose i do 18 jezgri

Intelovi novi Core X procesori u sebi nose i do 18 jezgri

Foto: Intel

Intel ne gleda sa simpatijama na činjenicu da ga je Samsung prestigao na tržištu čipova po prihodima i profitu, a ne sviđa mu se ni što AMD konstantno izbacuje novitete koji se sviđaju široj publici pa i na tržištu procesora polako gubi primat. No, odgovor je stigao u vidu Core X serije.

Točnije, unutar serije Core X predstavio se prvi teraflop procesor za desktop računala, što je korak naprijed o kojem se donedavno moglo samo sanjati - osim ukoliko se ne radi o super računalima vrijednima stotine tisuća ili milijuna američkih dolara.

Unutar te impozantne Core X serije predstavljeni su novi Core i9 procesori, koji će imati najbolje performanse na području gaminga, što se posebno odnosi na virtualnu i proširenu stvarnost, za koje uistinu treba mnogo moći da bi funkcionirale na adekvatan način.

Kao najjači u cijeloj seriji izdiže se Core i9 Extreme Edition procesor, prvi za komercijalno tržište s 18 jezgri i 36 threadova. Naravno, doći će u kombinacijama s četiri, šest, osam, deset, 12, 14, 16 i 18 jezgri, ali onaj najmoćniji ipak ostavlja bez daha.

Naravno, same jezgre nisu sve što novi procesori nude. Uz njih dolazi novi x299 set čipova, koji nudi još više I/O i overclocking mogućnosti no prethodnici.

"Ponosno najavljujemo i nadopune za Turbo Boost Max Technology 3.0, koji će identificirati dvije jezgre s top performansama i usmjeriti "teret" prema njima kako bi se napravio dodatni "skok" po pitanju istih tih performansi. Mogućnosti rada na taj način su beskrajne jer dobiva se brži image rendering, video encoding, audio produkcija i preview u realnom vremenu. I sve to paralelno, bez ikakvih zastoja i problema", tvrde u Intelu.

Što se cijena tiče, i5 verzija koštat će od 242 dolara, i7 od 339 do 599 dolara i i9 od 1999 dolara. Na tržištu će se pojaviti već sad u rujnu.

Još iz kategorije

Huawei predstavio i lite verziju Mate 10 pametnog telefona

Huawei predstavio i lite verziju Mate 10 pametnog telefona

19.10.2017. komentiraj

Ovog je tjedna Huawei u Münchenu pompozno najavio svoje nove telefone iz Mate serije. Osim Mate 10 i Mate 10 Pro, te skupe verzije Porsche Design, najavili su i najjeftinijeg novog člana Mate obitelji, Mate 10 lite.

DxO odvojiva smartphone kamera stiže i za Android uređaje

DxO odvojiva smartphone kamera stiže i za Android uređaje

18.10.2017. komentiraj

Tvrtka DxO, poznata po ocjenjivanju kamera u pametnim telefonima, prije dvije godine lansirala je malu kameru DxO One koja se spaja preko Lightning porta u iPhone i iPad. Sada konačno dodatak stiže i na Android uređaje, a spajat će se preko USB-C konektora.

Rusi izumili radijator koji usput rudari kriptovalutu Ethereum

Rusi izumili radijator koji usput rudari kriptovalutu Ethereum

18.10.2017. komentiraj

Inovacije u zemljama slabije ekonomije uvijek su bile poprilično originalne, a nerijetko bi donosile financijsku korist. Baš kao u posljednjem ruskom slučaju, koji plijeni pozornost cijelog svijeta. Jer, startup Comino izumio je uređaj za grijanje i hlađenje koji ujedno služi kao napredan alat za rudarenje kriptovalute Ethereum.