Intelovi novi Core X procesori u sebi nose i do 18 jezgri

Intelovi novi Core X procesori u sebi nose i do 18 jezgri

Foto: Intel

Intel ne gleda sa simpatijama na činjenicu da ga je Samsung prestigao na tržištu čipova po prihodima i profitu, a ne sviđa mu se ni što AMD konstantno izbacuje novitete koji se sviđaju široj publici pa i na tržištu procesora polako gubi primat. No, odgovor je stigao u vidu Core X serije.

Točnije, unutar serije Core X predstavio se prvi teraflop procesor za desktop računala, što je korak naprijed o kojem se donedavno moglo samo sanjati - osim ukoliko se ne radi o super računalima vrijednima stotine tisuća ili milijuna američkih dolara.

Unutar te impozantne Core X serije predstavljeni su novi Core i9 procesori, koji će imati najbolje performanse na području gaminga, što se posebno odnosi na virtualnu i proširenu stvarnost, za koje uistinu treba mnogo moći da bi funkcionirale na adekvatan način.

Kao najjači u cijeloj seriji izdiže se Core i9 Extreme Edition procesor, prvi za komercijalno tržište s 18 jezgri i 36 threadova. Naravno, doći će u kombinacijama s četiri, šest, osam, deset, 12, 14, 16 i 18 jezgri, ali onaj najmoćniji ipak ostavlja bez daha.

Naravno, same jezgre nisu sve što novi procesori nude. Uz njih dolazi novi x299 set čipova, koji nudi još više I/O i overclocking mogućnosti no prethodnici.

"Ponosno najavljujemo i nadopune za Turbo Boost Max Technology 3.0, koji će identificirati dvije jezgre s top performansama i usmjeriti "teret" prema njima kako bi se napravio dodatni "skok" po pitanju istih tih performansi. Mogućnosti rada na taj način su beskrajne jer dobiva se brži image rendering, video encoding, audio produkcija i preview u realnom vremenu. I sve to paralelno, bez ikakvih zastoja i problema", tvrde u Intelu.

Što se cijena tiče, i5 verzija koštat će od 242 dolara, i7 od 339 do 599 dolara i i9 od 1999 dolara. Na tržištu će se pojaviti već sad u rujnu.

Još iz kategorije

Synaptics demonstrirao senzor za otisak prstiju ispod ekrana

Synaptics demonstrirao senzor za otisak prstiju ispod ekrana

16.12.2017. komentiraj

Pametni telefoni nevjerojatnom brzinom pomiču granice i proizvođači konstantno najavljuju novitete koji izazivaju uzbuđenje. Ipak, jedno od njih neće zaživjeti ove godine, već sljedeće i to je najavila kompanija Synaptics. Riječ je o mogućnosti skeniranja otiska prsta ugrađenom ispod samog zaslona uređaja.

Forbes proglasio Huawei Mate 10 Pro najboljim mobitelom 2017.

Forbes proglasio Huawei Mate 10 Pro najboljim mobitelom 2017.

15.12.2017. komentiraj

Ugledni američki poslovni časopis Forbes proglasio je novi Huaweijev pametni telefon Mate 10 Pro najboljim mobitelom godine. Forbes hvali uređaj zbog snage koju pruža Kirin 970 čipset, a koji je, po navodima magazina „jednostavno najsnažniji čipset za Android“.

Android 8.0 Oreo instaliran na svega 0,5 posto svih Android uređaja

Android 8.0 Oreo instaliran na svega 0,5 posto svih Android uređaja

13.12.2017. komentiraj

Prošlo je nekoliko mjeseci otkako je Google lansirao Android 8.0 Oreo u javnost. No, prema najnovijim podacima koje je Google objavio na Android Developers web stranici, svega 0,5 posto Android uređaja ima instaliranu najnoviju iteraciju Androida, što je zaista loše s obzirom da Oreo donosi mnoga poboljšanja.