I dalje ne znamo jesu li mobiteli štetni ili ne

I dalje ne znamo jesu li mobiteli štetni ili ne

Foto: Shutterstock

Pametni telefoni postali su kao dio naših tijela, imamo ih konstantno uz sebe, često su posljednje što vidimo prije spavanja, a prvo što vidimo kad se probudimo. U ovom trenutku aktivno ih se diljem svijeta koristi oko pet milijardi i zato je logično zapitati se mogu li nam narušiti zdravlje.

Odgovor ne postoji, znanstvenici se time bave godinama, ali nisu uspjeli dokazati mogu li pametni telefoni izazvati tumor mozga ili rak bilo koje vrste. Jednostavno, ne postoji još uvijek dovoljno podataka prema kojima bi se moglo donositi relevantni zaključci i to je ono što ponavlja Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC).

To ne čudi, bila su potrebna desetljeća da bi došlo do konsenzusa oko cigareta i nafte, u smislu da štete ljudskom zdravlju i okolišu. A postojalo je daleko više konkretnijih podataka jer utjecaj cigareta i nafte vidljiv je mnogo brže nego onaj koji ostavljaju pametni telefoni.

Istina, postoji 60 studija na temu utjecaja pametnih telefona na zdravlje, ali podaci koji su u njima ne dovode pametne telefone i sve ostale mobilne uređaje u vezu s rakom. Ali, zato postoji jedno zanimljivo objašnjenje vezano uz radijaciju mobilnih uređaja, koja se toliko često spominje kao sporna.

Naime, ta radijacija nije ionizirana, što znači da nema dovoljno energije da bi mogla pokrenuti elektron u atomu te ga na taj način pretvoriti u ion. Automatski, to znači i da ne postoji dovoljno energije kojom bi se oštetila stanica u ljudskom tijelu. Time bi cijela priča trebala završiti, ali problem je u tome što znanstvenici još uvijek ne znaju kako ljudsko tijelo reagira kad je pod čestim utjecajem radijacije nižih razina.

Baš sve te nepoznanice jesu razlog zašto su istraživanja potrebna. Pametni telefoni toliko su brzo napredovali da nije bilo moguće pratiti u drugim područjima taj razvoj, a ova zdravstvena pitanja svakako su jedno od njih.

Još iz kategorije

Logitech osvojio rekordnih 13 Red Dot nagrada

Logitech osvojio rekordnih 13 Red Dot nagrada

20.04.2018. komentiraj

Tvrtka Logitech objavila je kako osvojila ukupno dosad najveći broj Red Dot nagrada za dizajn. Prilikom dodjele nagrada za 2018. godinu trinaest njihovih proizvoda iz ukupno deset kategorija pokupilo je priznanja.

HT nastavlja s digitalizacijom kulture i predstavlja novu interaktivnu aplikaciju Cultural Places

HT nastavlja s digitalizacijom kulture i predstavlja novu interaktivnu aplikaciju Cultural Places

20.04.2018. komentiraj

U Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb danas se otvara 11. izložba HT nagrada za hrvatsku suvremenu umjetnost, na kojoj će svoje radove predstaviti mladi suvremeni umjetnici. Riječ je o najvećoj i ujedno jednoj od najznačajnijih nagrada za suvremeno vizualno stvaralaštvo u Hrvatskoj.

AOC predstavio novi gaming monitor AGON AG322QC4

AOC predstavio novi gaming monitor AGON AG322QC4

19.04.2018. komentiraj

Tvrtka AOC predstavlja novi dodatak u AGON premium gaming liniji monitora, AOC AGON AG322QC4. Monitor dolazi s najnovijim tehnologijama VESA DisplayHDR 400 i Radeon FreeSync 2.