Google Lens stiže u sve Android uređaje s Google Photos

Google Lens stiže u sve Android uređaje s Google Photos

Foto: Google

Google se odlučio razveseliti korisnike Android mobilnih uređaja aplikacijom Lens, koja uz pomoć umjetne inteligencije (AI) i kamere uređaja uspijeva identificirati objekte koji su obuhvaćeni. Isprva, Lens je bio dostupan samo za Pixel pametne telefone, koji su zapravo poslužili i kao test za ovaj korak.

Također, treba znati i da se aplikacijom Google Lens mogu koristiti samo oni registrirani na Google Photos, a do sredine ožujka bi trebala biti dostupna baš svima. Velika je to stvar, prvenstveno zbog mogućnosti koje Lens nudi. Primjerice, možete skenirati nečiju posjetnicu i aplikacija ju automatski pretvara u kontakt te sprema u telefonski imenik uređaja kojim ju se skeniralo.

Ima i još boljih mogućnosti, kao kad usmjerite pametni telefon prema nekom cvijetu ili svjetski poznatoj građevini, spomeniku... i Lens će prepoznati o čemu se radi pa korisnika obavijestiti o detaljima objekta. Dakle, može se reći da je Lens poput Google Search, ali umjesto da se utipkava ono što vas zanima ili ubacuje fotografija s nadom da će iskočiti u pretragama, sad je dovoljno usmjeriti kameru pametnog telefona prema nekom objektu i to je sve.

Moguće je automatski i postići to da ukoliko nekoga fotografirate i zabilježite o kome se radi, Lens će to upamtiti, arhivirati i sljedeći put znati o kome se radi. Naravno, identično vrijedi i za lokacije na svijetu, restorane, muzeje... što znači da će strojnim učenjem Google vrlo brzo imati nevjerojatnu arhivu fotografija i moći će ih prepoznavati u sekundi. To je novi korak naprijed kad se radi o pretragama i posebno kad se radi o pametnim telefonima.

Nažalost po iOS korisnike, oni su još uvijek zakinuti za ovu aplikaciju, ali u Googleu se navodi da će i oni vrlo brzo doći na red, no nije navedeno kad točno ili barem kad bi se otprilike to moglo dogoditi.

Još iz kategorije

Otvorene predbilježbe za Sony Xperia XZ2 na Vip webshopu

Otvorene predbilježbe za Sony Xperia XZ2 na Vip webshopu

23.03.2018. komentiraj

Novi mobilni uređaj Sony Xperia XZ2 dostupan je putem predbilježbi na Vip webshopu, a svi predbilježeni kupci dobivaju na dar bežične slušalice Sony WH-1000XM2 u vrijednosti od 3 000 kuna. Uređaj će biti dostupan u Vip shopovima od 6. travnja.

iPhone X2 vjerojatno će koštati manje od iPhone X

iPhone X2 vjerojatno će koštati manje od iPhone X

23.03.2018. komentiraj

Apple se na krilima (ne)uspjeha iPhone X pametnog telefona odlučio u ovoj godini predstaviti tri nova modela, od kojih će nasljednik luksuznog i 999 američkih dolara vrijednog uređaja biti ponešto jeftiniji i samim time primamljiviji široj publici. To bi trebalo dodatno povećati brojku prodanih iPhonea na godišnjoj razini, proširiti bazu iOS korisnika i donijeti dodatne prihode Appleu.

Google uveo jednostavno otključavanje mobitela spojenog preko Android Auto

Google uveo jednostavno otključavanje mobitela spojenog preko Android Auto

22.03.2018. komentiraj

Android Auto razvija se iz godine u godinu te se slobodno može kazati da zbog otvorenosti i integracije na veći broj mobilnih uređaja ima prednost pred konkurentskim Apple CarPlay. I ta će se prednost svakako povećati nakon posljednjeg noviteta koji je Google predstavio na svom operativnom sustavu za automobile.