Face ID može se prevariti uz pomoć 3D pisača

Face ID može se prevariti uz pomoć 3D pisača

Foto: Apple

Apple se prilikom predstavljanja iPhone X modela pohvalio činjenicom da Face ID pruža bolju zaštitu no Touch ID te da će korisnici prepoznati koliko je praktičniji no korištenje otiska prsta za izvođenje, ali već je dokazano da Touch ID jest brži no Face ID dok su stručnjaci za sigurnost u Bkavu ipak dokazali i da se Face ID može prevariti uz korištenje 3D pisača.

Način na koji su to uspjeli je jednostavan, modelirali su lice vlasnika iPhonea X i njegovu masku potom ispisali na 3D pisaču, postavili je na glavu i to je bilo to, uređaj se otključao. Ali, treba znati da su se istraživači podosta namučili da ostvare uspjeh jer osim što su koristili poseban materijal koji oponaša ljudsku kožu, sve je dugo trajalo. I skupo je. Jedino su oči bile obične 2D fotografije.

„Maska nas je koštala oko 150 američkih dolara u materijalu, u što ne računamo cijenu samog 3D pisača. Sami postupak trajao je pet dana“, naglasili su u Bkavu.

Dosta muke da bi se uspjelo otključati iPhone X i malo tko će se u to odlučiti upustiti, to je sasvim jasno. Potvrda je to da se Apple itekako potrudio napraviti odličan AI koji stoji iza Face ID, no svejedno je malo zabrinjavajuće da ga se može prevariti. Otisak prsta se ne može prevariti, a sama tehnologija mnogo je jeftinija i u zamračenim prostorima daleko praktičnija metoda za korištenje uređaja.

„Naš je stav da se Face ID previše oslanja na umjetnu inteligenciju i da su otisci prsta sigurniji, ali prosječni se korisnici nemaju zbog čega brinuti. S druge strane, javne osobe visokog profila, a pod time se posebno misli na lidere korporacija i političare, Face ID nije najbolje rješenje jer oni koji žele do njihovih informacija neće se brinuti zbog cijene i trajanja postupka otključavanja uređaja“, naglasili su u Bkavu.

Appleov odgovor tek se čeka, ali kritičari će ovime doći na svoje jer tvrde da bi korisnici trebali imati izbor, a ne da im kompanija nameće što smatra da je bolje za njih. Uglavnom, klasična priča u trenucima kad Apple po prvi put predstavi neku tehnologiju na svojim iPhoneima.

Još iz kategorije

Preko milijardu Android uređaja koristi verziju operativnog sustava stariju od dvije godine

Preko milijardu Android uređaja koristi verziju operativnog sustava stariju od dvije godine

17.11.2017. komentiraj

Android i njegova fragmentacija glavna su bolja tog mobilnog operativnog sustava, a najgore od svega jest što brojka pokazuju da situacija postaje samo sve gora i gora. Naime, rok trajanja Android operativnog sustava istekao je prije minimalno dvije godine za više no milijardu uređaja, ali ljudi ih svejedno još uvijek koriste. Ponajviše je tako iz razloga što uopće ne postoji mogućnost nadogradnji za neke od uređaja.

Apple se ponovno popeo na prvo mjesto tržišta nosivih uređaja

Apple se ponovno popeo na prvo mjesto tržišta nosivih uređaja

16.11.2017. komentiraj

Apple se napokon može pohvaliti da je vratio prvo mjesto na tržištu nosivih (eng., wearable) uređaja! U trećem kvartalu ove godine ta je kompanija isporučila 3,9 milijuna Apple Watch pametnih satova i time ne samo da je nadmašila konkurenciju nego i svojih 2,8 milijuna isporuka u istom razdoblju prošle godine.

Pametni telefoni iz godine u godinu postaju sve skuplji

Pametni telefoni iz godine u godinu postaju sve skuplji

15.11.2017. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X podigao ljestvicu po pitanju cijena pametnih telefona, ali to je samo bila potvrda trenda. Naime, oni su sve skuplji i to na kompletnoj razini tako da se ne može ništa zamjerati Appleu zbog tih početnih 999 američkih dolara za mobilni uređaj.