Face ID može se prevariti uz pomoć 3D pisača

Face ID može se prevariti uz pomoć 3D pisača

Foto: Apple

Apple se prilikom predstavljanja iPhone X modela pohvalio činjenicom da Face ID pruža bolju zaštitu no Touch ID te da će korisnici prepoznati koliko je praktičniji no korištenje otiska prsta za izvođenje, ali već je dokazano da Touch ID jest brži no Face ID dok su stručnjaci za sigurnost u Bkavu ipak dokazali i da se Face ID može prevariti uz korištenje 3D pisača.

Način na koji su to uspjeli je jednostavan, modelirali su lice vlasnika iPhonea X i njegovu masku potom ispisali na 3D pisaču, postavili je na glavu i to je bilo to, uređaj se otključao. Ali, treba znati da su se istraživači podosta namučili da ostvare uspjeh jer osim što su koristili poseban materijal koji oponaša ljudsku kožu, sve je dugo trajalo. I skupo je. Jedino su oči bile obične 2D fotografije.

„Maska nas je koštala oko 150 američkih dolara u materijalu, u što ne računamo cijenu samog 3D pisača. Sami postupak trajao je pet dana“, naglasili su u Bkavu.

Dosta muke da bi se uspjelo otključati iPhone X i malo tko će se u to odlučiti upustiti, to je sasvim jasno. Potvrda je to da se Apple itekako potrudio napraviti odličan AI koji stoji iza Face ID, no svejedno je malo zabrinjavajuće da ga se može prevariti. Otisak prsta se ne može prevariti, a sama tehnologija mnogo je jeftinija i u zamračenim prostorima daleko praktičnija metoda za korištenje uređaja.

„Naš je stav da se Face ID previše oslanja na umjetnu inteligenciju i da su otisci prsta sigurniji, ali prosječni se korisnici nemaju zbog čega brinuti. S druge strane, javne osobe visokog profila, a pod time se posebno misli na lidere korporacija i političare, Face ID nije najbolje rješenje jer oni koji žele do njihovih informacija neće se brinuti zbog cijene i trajanja postupka otključavanja uređaja“, naglasili su u Bkavu.

Appleov odgovor tek se čeka, ali kritičari će ovime doći na svoje jer tvrde da bi korisnici trebali imati izbor, a ne da im kompanija nameće što smatra da je bolje za njih. Uglavnom, klasična priča u trenucima kad Apple po prvi put predstavi neku tehnologiju na svojim iPhoneima.

Još iz kategorije

Predstavljen Raspberry Pi Zero W

Predstavljen Raspberry Pi Zero W

20.01.2018. komentiraj

Raspberry Pi Foundation predstavila je varijantu Raspberry Pi Zero W za kućišta vrijedna deset američkih dolara svim onim korisnicima koji trebaju GPIO priključnice (eng., header), ali ne mogu ili ih ne žele na samo kućište. Rješenje zvano Raspberry Pi Zero WH nudi GPIO priključnicu s 40 pinova.

Samsung Galaxy S9 imat će potpuno novi tip kamere

Samsung Galaxy S9 imat će potpuno novi tip kamere

19.01.2018. komentiraj

Appleov period je završio i tradicionalno s početkom godine i kroz cijeli prvi kvartal te većinu drugog, red je na Samsungu. Naime, dolazi nešto prije proljeća novi Galaxy S model pametnog telefona, koji će donijeti novitete od kojih će sigurno barem pokoji biti revolucionaran, kao što su bili svi oni na prethodnim modelima.

Prodaja Huaweija prošle godine u ovoj regiji rasla više od 20 posto

Prodaja Huaweija prošle godine u ovoj regiji rasla više od 20 posto

19.01.2018. komentiraj

Huawei Consumer Business Group objavila je prodajne rezultate za 2017. godinu koji pokazuju nastavak snažnog rasta, posebno u regiji srednje i istočne Europe. „Huawei je ojačao svoju poziciju u srednjoj i istočnoj Europi s preko 20 posto rasta prodaje“, izjavio je Zhe Zhang, Huawei direktor za Adriatic regiju. Budući da Huawei kontinuirano bilježi značajan rast prodaje, brend i dalje planira nastaviti biti predan istraživanju i razvoju diljem svijeta kako bi korisnicima pružio najbolje korisničko iskustvo.